La 18 luni după ce Putin a invadat Ucraina, oligarhii ruși sancționați de occident sunt și mai bogați și e mai puțin probabil să se opună Kremlinului

La 18 luni după ce Putin a invadat Ucraina, oligarhii ruși sancționați de occident sunt și mai bogați și e mai puțin probabil să se opună Kremlinului

Cea mai mare parte a oligarhilor ruși trăiesc în același lux ca și înainte de război și chiar dacă nu mai pot călători la Londra sau Paris, nu au restricții de niciun fel pentru a merge la Dubai sau în Thailanda.

Vladimir Putin, Andrei Melnichenko, Roman Abramovici, Vladimir Potanin FOTO Profimedia

Vladimir Putin, Andrei Melnichenko, Roman Abramovici, Vladimir Potanin FOTO Profimedia

În acest moment, Andrey Melnichenko ar putea foarte bine să se relaxeze pe iahtul său de 300 de milioane de dolari într-un port din Dubai.

Dacă ar avea o băutură în mână, aceasta nu ar fi alcoolică - respectă obiceiurile locale, a declarat el pentru Financial Times. Cu toate acestea, în ciuda faptului că s-a etichetat drept un paria forțat să stea în porturile Emiratelor Arabe Unite, se pare că magnatul din domeniul îngrășămintelor are multe de sărbătorit.

În cele 18 luni de când Rusia a invadat Ucraina, viața oligarhilor ruși precum Melnichenko s-a schimbat incomensurabil în fața sancțiunilor occidentale, potrivit Insider .

Dar, pe măsură ce conflictul se prelungește, nu pare că aceste restricții au reușit să-i facă pe miliardari mult mai nefericiți sau, în mod crucial, mai puțin simpatizanți ai lui Putin.

Soldații loiali lui Putin

Melnichenko, cel pe care Forbes l-a numit cel mai bogat om din Rusia în aprilie, trăiește în cea mai mare parte în Dubai de când a fost sancționat în martie 2022, după ce a participat la o masă rotundă organizată de președintele rus Vladimir Putin.

El face parte dintr-un grup select care a fost exilat din țările occidentale care deveniseră o a doua casă pentru cei mai bogați oameni din Rusia.

Sancțiunile au fost dezlănțuite asupra miliardarilor ruși ca parte a unui set mai larg de restricții economice pe care unii au sperat că vor inspira o revoltă în interiorul țării.

Cei mai bogați ruși au exercitat o putere politică și economică neobișnuită în Rusia. Cei mai mulți dintre ei au ajuns la proeminență după ce au cumpărat pe bani puțini active în industrii precum gazele naturale, petrolul, îngrășămintele și oțelul, atunci când acestea au fost privatizate în cadrul reformelor „perestroika" de la sfârșitul anilor 1980, odată cu prăbușirea comunismului în Uniunea Sovietică.

Acest model de „cleptocrație" le-a dat liderilor occidentali speranța că ar putea conspira pentru a opri războiul lui Putin prin afectarea unui grup de miliardari. Dar, cu câteva excepții, nu a existat niciun indiciu că o „lovitură de palat" a luat amploare împotriva lui Putin - din mai multe motive.

Oligarhii din Rusia trebuie să-i mulțumească lui Putin pentru succesul lor continuu. Președintele autocrat a luat măsuri drastice împotriva oligarhilor ca parte a unei campanii anticorupție după ce a venit la putere în 2000. În timp ce unii au fost înlăturați, cei care l-au susținut pe Putin și-au văzut bogăția și influența crescând.

Acest lucru a inspirat o loialitate statornică în rândul oligarhilor rămași. Uniunea Europeană a declarat că miliardari precum Roman Abramovici s-au bucurat de acces privilegiat la Putin. Alisher Usmanov, un important investitor în industria metalurgică și minieră, are „legături deosebit de strânse" cu Kremlinul, a declarat UE.

Dar, în timp ce loialitatea rămâne, orice noțiune de cleptocrație a dispărut. Oligarhii care aveau cândva un cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care Putin conducea Rusia au văzut cum această influență s-a evaporat de la începutul invaziei, a declarat Ivan Fomin, cercetător în domeniul democrației la Center for European Policy Analysis.

„Dacă este ceva, activele sunt acum pasive, făcându-i pe proprietarii lor mai vulnerabili, deoarece controlul asupra afacerilor din Rusia este condiționat de loialitatea proprietarilor față de Putin și, în special, de sprijinul lor pentru război", a scris Fomin în aprilie.

În februarie, cercetătorii de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale au scris: „Dacă există vreo nemulțumire, nemulțumire sau uneltire din partea oligarhilor nemulțumiți, aceasta se face în spatele ușilor închise și departe de ochii publicului".

În timp ce influența lor politică în declin i-a împiedicat, prosperitatea continuă a oligarhilor poate fi un motiv mai convingător pentru a rămâne tăcuți în timpul războiului.

Oligarhii sunt încă destul de bogați

Forbes a raportat că miliardarii Rusiei au averi mai mici, dar nu cu mult. Publicația a raportat că, începând din aprilie, cei 39 de ruși de pe lista de miliardari ai lumii au pierdut o sumă colectivă de 45 de miliarde de dolari de la începutul invaziei. Acest lucru nu este nesemnificativ, dar reprezintă doar o scădere cu 13% a averii lor nete.

Slăbirea rublei, exodul companiilor străine, prăbușirea prețurilor acțiunilor companiilor publice și confiscarea unor proprietăți scumpe, inclusiv vile masive și iahturi de lux, toate le-au erodat bogăția.

Cu toate acestea, Peter Rutland, profesor de guvernare la Universitatea Wesleyan, a declarat că oligarhii au fost dispuși să-și sacrifice proprietățile în străinătate pentru a-și menține prezența în Rusia.

„V-ați pierde imediat toate bunurile din interiorul Rusiei. Aliații și familia voștri ar putea fi arestați. Nu există nicio ambiguitate în ceea ce privește dezavantajele", a spus el. „Și partea pozitivă este că poți continua să câștigi mulți bani în Rusia”.

Și pentru mulți dintre oligarhi, acea bogăție câștigată de ruși a rămas rezistentă în ciuda unei economii turbulente. Forbes a raportat că valoarea netă a lui Melnichenko s-a dublat de la invazie din cauza creșterii vertiginoase a prețurilor la îngrășăminte, care este principala sa sursă de venit. Acum valorează 15,6 miliarde de dolari, conform indicelui Bloomberg Billionaires.

Între timp, Vladimir Potanin și-a văzut averea crescând cu peste 6 miliarde de dolari după ce a răscumpărat Rosbank de la banca franceză Société Générale în aprilie 2022, a raportat Forbes.

Potanin este cel mai bogat rus de pe indicele Bloomberg Billionaires la numărul 50 și are o valoare de 28,8 miliarde de dolari, în creștere cu 238 de milioane de dolari în acest an.

Achiziționarea lui Rosbank a fost una dintre numeroasele tranzacții în care oamenii de afaceri ruși au acumulat active occidentale în valoare de 40 de miliarde de dolari la prețuri de chilipir, în evenimente care amintesc de lupta primilor oligarhi pentru active care a început în anii 1980.

Continuă să trăiască în lux

O speranță mai fantezistă în rândul factorilor de decizie occidentali a fost că oligarhii și-ar putea retrage sprijinul pentru Putin prin dorința de a reveni la vechile lor luxuri.

Dar, în schimb, pur și simplu s-au adaptat la noua paradigmă. Unii oligarhi s-au dovedit abili în a muta bunuri în afara sferei occidentale sau au găsit lacune în sancțiuni.

În Marea Britanie, noile reguli financiare de la Brexit subminează eficiența închiderii conturilor bancare ale oligarhilor.

O investigație a New York Times a constatat că anumite scutiri instituite de guvernul Regatului Unit le-au permis oligarhilor să plătească în continuare cheltuieli precum bucătari privați, șoferi personali și menajere.

Pentru cei care nu s-au putut întoarce în locațiile lor preferate, Rutland a spus că a existat o menținere a stilului de viață.

„Nu poți cheltui banii în același mod în care îi cheltuiești în Franța și Londra, dar îi poți cheltui în Thailanda sau oriunde”, a spus el.

Pragmatismul oligarhilor nu ar trebui să fie o surpriză, a adăugat Rutland: „În cea mai mare parte a anilor 1990 a existat mult haos politic. Acești oameni sunt întăriți la acest tip de schimbare bruscă a regulilor jocului, așa că sunt pregătiți pentru acest gen de realitate”.

Abramovici este unul dintre cei care a prins noi rădăcini în afara Occidentului.

În ciuda faptului că a îndurat mai multe momente umilitoare, inclusiv vânzarea forțată a iubitei sale echipe de fotbal, Chelsea FC și vânzările de un dolar ale operatorului de telecomunicații Truphone, el nu a dispărut deloc în apusul soarelui.

Abramovici a reușit să transfere multe dintre bunurile sale, inclusiv superyahturi și avioane private, copiilor săi nesancționați, a informat The Guardian în ianuarie. De asemenea, a petrecut timp în Turcia și Emiratele Arabe Unite, precum Melnichenko.

Wall Street Journal a raportat în aprilie anul trecut că rușii și oligarhii bogați cumpărau până la patru apartamente deodată în Turcia în lunile de după introducerea sancțiunilor.

„Vom continua să vedem Londra pe coasta persană”, a spus Rutland.

Revolta este posibilă, dar puțin probabilă

Acum se pare că oligarhii Rusiei s-au adaptat la un nou status quo în care nu au influență politică, dar au încă un flux sigur de bani.

Cu toate acestea, există câteva semne că răbdarea scade . Fondatorul Yandex, Arkadi Volozh, a criticat în cele din urmă războiul la 18 luni după invazie – cu câteva zile înainte de a cere UE să ridice sancțiunile impuse lui, a raportat Financial Times.

Dar, în cea mai mare parte, potrivit lui Rutland, orice indiciu de sancțiuni care declanșează o lovitură de stat ar trebui să fie privite cu prudență.

„Un fel de revoltă a oligarhilor nu este imposibilă, dar nu pare foarte probabilă acum”, a spus Rutland.

Și dacă oligarhii dezvoltaseră un apetit pentru revoltă, moartea în august a lui Evgheni Prigojin, un fost oligarh al lui Putin, l-a amânat cu siguranță.

Fostul lider Wagner a organizat o lovitură de stat fără succes împotriva lui Putin în iunie, înainte de a muri într-un accident de avion suspect, două luni mai târziu.

Cu Putin dând dovadă de optimism, oligarhii ar putea fi și mai fericiți să stea pe miliardele care le-au rămas.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri