Kyros Vassaras, primele reacții. Șeful arbitrajului românesc dă detalii despre folosirea sistemului VAR

Kyros Vassaras, primele reacții. Șeful arbitrajului românesc dă detalii despre folosirea sistemului VAR

Kyros Vassaras (57 de ani), președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, a organizat azi o conferință de presă în care a îmncercat să explice problemele arbitrajelor din Superliga.

Vassaras e acuzat de conducătorii fotbalului românesc că a stricat arbitrajele. Foto Sportpictures

Vassaras e acuzat de conducătorii fotbalului românesc că a stricat arbitrajele. Foto Sportpictures

Arbitrii au fost protagoniștii acestui finalul de campionat, totul culminând cu scandalul de la derby-ul Rapid - FCSB. Kyros Vassaras, grecul aflat la conducerea CCA s-a simțitv dator să se justifice în cadrul unei conferințe de presă, la Casa Fotbalului.

„Voi încerca să fiu cât mai scurt posibil. Vă prezint agenda acestei întâlniri: voi explica de ce avem nevoie de VAR, faulturile, diferența dintre cartonașul galben și cel roșu, când se impune ca VAR-ul să intervină și când nu. Vom vorbi și despre cum se trasează liniile la VAR și situațiile de ofsaid.

Nu există direcții pentru sau împotriva vreunei echipe

Sunt multe declarații făcute în ultima vreme. Înțeleg că este o situație aprinsă, suntem în finalul de campionat. Un lucru este clar: nu există direcții pentru sau împotriva vreunei echipe, este foarte grav să spui așa ceva.

De ce avem VAR? Am răspuns la asta de la începutul sezonului. VAR-ul există pentru a interveni doar în situațiile grave, clare, de interpretare greșită. VAR-ul nu poate rezolva TOATE problemele din fotbal. VAR-ul se bazează pe câteva principii, care trebuie aplicate în fiecare meci”, a declarat Kyros Vassaras.

Șeful arbitrilor a venit cu explicații amănunțite: ”Arbitrul VAR are acces independent la fazele de meci și poate ajuta arbitrul de pe teren doar în cazul unor erori evidente și a incidentelor pe care acesta le-a ratat. Vorbim despre situații de a valida sau nu goluri, acorda sau nu penalty-uri, cartonașe roșii directe, nu și la al doilea cartonaș galben, și în cazurile de încurcare a jucătorilor.

Arbitrul din teren ia deciziile

Până la urmă, cu sau fără intervenția VAR, arbitrul din teren ia decizia finală. Există situații la limita dintre cartonașul galben și roșu: atunci când un jucător pune piciorul întins pe direcția adversarului, le pune pe ambele sau folosește crampoanele. Poate fi vorba despre un contact întreg, aici vorbim despre cartonașul roșu, sau despre un contact superficial, ușor.

Arbitrul evaluează, pe aceste criterii, dacă atacul respectiv pune în pericol integritatea fizică a oponentului. Trebuie să evalueze intensitatea, răutatea, intenția fotbalistului. Uneori, apar contacte accidentate sau care nu pot fi evitate. Atunci nu putem veni cu sancțiunile maxime”, a spus Vassaras.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...