Kuweitul a executat şapte persoane, inclusiv două femei - o premieră după 2017

Kuweitul a executat şapte persoane, inclusiv două femei - o premieră după 2017

Şapte persoane, inclusiv două femei, au fost spânzurate miercuri în Kuweit pentru o serie de crime, au anunţat procurorii, acestea fiind primele execuţii din 2017, în ciuda cererilor de clemenţă din partea unui grup pentru drepturile omului, relatează AFP.

7 persoane au primit pedeapsa capitală în Arabia Saudită / Foto: Arhivă

7 persoane au primit pedeapsa capitală în Arabia Saudită / Foto: Arhivă

Procuratura a precizat într-un comunicat că execuţiile au fost efectuate prin „spânzurare" după ce au fost aprobate de emirul ţării.

El a spus că cei executaţi au fost două femei (o kuweitiană şi o etiopiancă) şi cinci bărbaţi (trei kuweitieni, un sirian şi un pakistanez).

Acestea sunt primele execuţii în Kuweit după ianuarie 2017, când autorităţile au spânzurat şapte persoane, inclusiv un membru al familiei conducătoare şi o femeie care a declanşat un incendiu la o nuntă, ucigând zeci de oameni.

Ele au coincis cu o vizită a vicepreşedintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, iar Uniunea Europeană a declarat că îl va convoca pe ambasadorul Kuweitului în această chestiune.

Într-o declaraţie, UE a cerut „oprirea execuţiilor şi un moratoriu complet asupra aplicării pedepsei cu moartea, ca prim pas către abolirea oficială şi totală a acestei pedepse în Kuweit".

Amnesty International a cerut, de asemenea, încetarea execuţiilor în statul din Golf, numindu-le „pedepse crude, inumane şi degradante".

„Autorităţile din Kuweit trebuie să instituie imediat un moratoriu oficial asupra execuţiilor", a declarat directorul regional adjunct al Amnesty, Amna Guellali, într-un comunicat.

Kuweitul a executat zeci de persoane de la reintroducerea pedepsei cu moartea, la mijlocul anilor 1960, şi majoritatea celor condamnaţi sunt criminali sau traficanţi de droguri.

Instanţele din Kuweit, care are un parlament ales şi o viaţă politică activă, au pronunţat în trecut condamnări la moarte inclusiv împotriva membrilor familiei Al-Sabah, care a condus ţara timp de două secole şi jumătate.

„În timp ce autorităţile kuweitene au datoria de a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili pentru infracţiuni grave, suspecţii trebuie judecaţi în conformitate cu dreptul internaţional în procese care respectă obligaţiile internaţionale ale Kuweitului în materie de drepturile omului", a subliniat Amna Guellali.

Pedeapsa capitală este comună în regiunea Golfului, în special în Iran şi Arabia Saudită.

În această din urmă ţară, 81 de persoane au fost executate într-o singură zi în martie a.c., ceea ce a atras critici pe plan internaţional.

Pe 10 noiembrie, Arabia Saudită a anunţat că a executat doi pakistanezi pentru trafic de heroină, o premieră pentru acest tip de infracţiuni de aproape trei ani.

Până în prezent, 136 de execuţii au avut loc în acest an în regatul saudit, aproape dublu faţă de numărul din anul precedent, când au fost executate 69 de persoane.

În ianuarie 2021, Comisia Saudită pentru Drepturile Omului a anunţat un moratoriu asupra pedepsei cu moartea pentru infracţiunile legate de droguri.

Ultimele execuţii din regat echivalează cu „încălcarea moratoriului oficial", a menţionat Amnesty într-un comunicat de săptămâna trecută

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri