Kurilele de Sud: Vizita premierului rus în insula disputată Etorofu (Iturup) atrage protestul Japoniei
Premierul rus Mihail Mişustin s-a deplasat luni în insula disputată Etorofu (numită Iturup de către ruşi), care împreună cu insulele Kunashiri, Shikotan şi Habomai sunt revendicate de Tokyo ca 'Teritoriile sale de Nord'. Aceasta este prima vizită a unui oficial rus în zonă de când parlamentul de la Moscova a votat în iulie un amendament la Constituţie care interzice Rusiei să retrocedeze aceste teritorii, au declarat responsabili ruşi, citaţi de agenţia de presă Kyodo.
Această vizită în Etorofu (Iturup) este prima a unui prim-ministru rus într-una din insulele disputate după vizita predecesorului lui Mişustin în funcţie, Dmitri Medvedev, în 2019.
Premierul rus, despre care Kyodo scrie că este a doua personalitate ca greutate în politica rusă după preşedintele Vladimir Putin, a inspectat luni un spital din insula Iturup în cadrul unui turneu de patru zile în Extremul Orient rus şi în Siberia, potrivit guvernului rus.
Înaintea vizitei, guvernul nipon ceruse Moscovei ca premierul rus să nu întreprindă această vizită în Etorofu, au indicat surse guvernamentale japoneze.
Secretarul general al cabinetului de miniştri nipon, Katsunobu Kato, a declarat luni că vizita premierului Mişustin 'contravine poziţiei constante a Japoniei asupra Teritoriilor de Nord şi este foarte regretabilă'. El a adăugat că Tokyo va depune în curând un protest în legătură cu vizita premierului rus în insula Etorofu.
Cele patru insule numite de Japonia 'Teritoriile de Nord', iar în Rusia Kurilele de Sud au fost confiscate de Uniunea Sovietică după capitularea Japoniei la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în 1945. Tokyo încearcă de mult timp să le recupereze, motiv pentru care nici nu a semnat un tratat de pace cu Rusia.
Mihail Mişustin a declarat luni că a avansat propunerea privind crearea unei zone speciale, liberă de taxe vamale, în Insulele Kurile cu scopul de a atrage investiţii străine şi va discuta acest plan cu preşedintele Putin la revenirea sa la Moscova, potrivit agenţiei de presă Interfax.
Cele două ţări au convenit anterior să deruleze proiecte economice comune în insulele disputate precum acvacultura, energia eoliană şi reciclarea deşeurilor, ca exerciţiu de consolidare a încrederii.
Discuţiile pentru semnarea unui tratat de pace între cele două ţări nu s-au soldat până acum cu vreun rezultat concret. Rusia doreşte ca Japonia să recunoască jurisdicţia rusă asupra celor patru insule şi faptul că ele au fost dobândite de Uniunea Sovietică în mod legal în urma războiului, în timp ce Japonia consideră că URSS a anexat insulele ilegal.
La scurt timp după ce şi-a preluat mandatul în septembrie anul trecut, premierul nipon Yoshihide Suga şi preşedintele rus Vladimir Putin au convenit în cadrul primei lor discuţii în format de teleconferinţă ca cele două ţări să promoveze negocierile teritoriale în baza Declaraţiei comune din 1956 între Japonia şi Uniunea Sovietică. Documentul prevedea că două din cele patru insule - Shikotan şi Habomai - vor fi retrocedate Japoniei după încheierea tratatului de pace. Dar Suga şi Putin nu s-au întâlnit încă personal şi nici discuţiile între cele două ţări nu au avansat. AGERPRES