Krichbaum (Bundestag): Declararea ca neconforme a sentinţelor din ultimii patru ani ar duce chiar şi la situaţia prescrierii
Gunther Krichbaum (CDU), preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestagul german, a declarat joi, la Bucureşti, că dacă toate sentinţele date în ultimii patru ani de Justiţia română ar fi declarate ca neconforme, în urma unui recurs în anulare, şi toate ar urma să fie rejudecate s-ar face "un ambuteiaj de cauze" ce ar duce chiar şi la situaţia prescrierii.
"Ţara asta are un potenţial foarte ridicat din punct de vedere economic şi de aceea e bine să se creeze perspective pentru generaţia tânără. Şi în România există reprezentanţi ai Guvernului foarte buni şi aş dori să îl nominalizez aici pe domnul Oprea (Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat - n.r.), care face o treabă foarte bună. Ceea ce ne îngrijorează pe noi, şi prin noi mă refer la UE, pentru că alaltăieri am avut o discuţie cu domnul Timmermans, este că aceste evoluţii au ca scop relativizarea situaţiei sub aspectul stat de drept, standardelor statului de drept. Aş dori să dau un exemplu foarte concret, pe care l-am abordat şi în discuţia cu domnul ministru Toader. Ştiţi că în ţara dumneavoastră ocuparea funcţiilor în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu s-a petrecut conform regulamentelor. Judecătorii trebuiau traşi la sorţi, au fost traşi la sorţi, un lucru nu s-a luat în considerare, anume rolul preşedintelui. Dacă toate sentinţele date în ultimii patru ani ar fi declarate ca neconforme, în urma unui recurs în anulare, şi toate ar urma să fie rejudecate, vă garantez că s-ar face un ambuteiaj de cauze ce ar duce chiar şi la situaţia prescrierii", a precizat Krichbaum, într-o conferinţă de presă, după ce în cursul zilei de joi a avut o întrevedere cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
În opinia lui Krichbaum este clar "care sunt persoanele ce ar profita în urma unei asemenea reglementări".
"Am dat de înţeles acest lucru şi domnului ministru al Justiţiei că urmărim, că vedem şi evaluăm acest lucru", a precizat oficialul german. "Noi vom urmări cu mare atenţie aceste cazuri şi, în eventualitatea unei ordonanţe de urgenţă prin care aceste cazuri ar fi rejudecate, în urma unei contestaţii în anulare, şi vorbim aici de sute de cazuri, acest lucru ar avea urmări şi lucrurile nu vor putea rămâne aşa", a subliniat el.
Gunther Krichbaum s-a declarat uimit de "argumentaţia formală inversată în cazul ocupării funcţiei de procuror-şef al DNA".
"Ne uimeşte argumentaţia formală inversată în cazul ocupării funcţiei de procuror-şef al DNA, ne referim la doamna Florea, unde acest lucru nu s-ar aplica. O adeverinţă ce ar fi trebuit eliberată de către CNSAS nu a fost prezentată şi aici a fost considerată suficientă o adeverinţă eliberată doar de către preşedintele acestei instituţii, aici nu se mai aplică acceaşi lege", a spus Krichbaum.
El a subliniat că România este o ţară minunată, iar oamenii au realizat ceva ce cu decenii în urmă poate nici nu ar fi fost de imaginat.
"Aproape nicio altă ţară nu a suferit mai mult sub comunism decât România. Şi cine, în 1988, s-ar fi gândit că, după 30 de ani, această ţară va fi pe deplin integrată în NATO, UE şi va deţine chiar preşedinţia Uniunii? Au fost realizate foarte multe lucruri. (...) Realizările se datorează hărniciei şi angajamentului oamenilor atât sub aspect material, cât şi spiritual, iar acest lucru a fost realizat cu un major sprijin din partea UE. (...) Unele se realizează, altele nu se realizează destul de repede, dar totuşi se realizează, însă acest lucru nu se întâmplă doar în ce priveşte autostrăzile şi reţeaua feroviară, ci şi în ce priveşte statul de drept. Sunt în special tinerii ce doresc să vadă realizate în ţara lor aceste valori europene. (...) Există cifra de 6 milioane de români care ar trăi în străinătate şi trebuie să ne concentrăm eforturile pentru a diminua acest braindrain. Nu poate fi considerată o soluţie pe termen lung înlocuirea unui român printr-un vietnamez. (...) Trebuie să facem România atrăgătoare, astfel încât cei din străinătate să se întoarcă şi poate să vină şi alţii în România. E o ţară frumoasă, cu oameni minunaţi, cu peisaje frumoase", a declarat preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestagul german.
O delegaţie a Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestagul german s-a aflat la Bucureşti, de marţi până joi, pentru întrevederi politice. Delegaţia este condusă de preşedintele comisiei, Gunther Krichbaum. AGERPRES