Kremlinul susține că este dispus să accepte includerea SUA în formatul de negocieri privind Ucraina

Kremlinul susține că este dispus să accepte includerea SUA în formatul de negocieri privind Ucraina

Rusia nu se opune includerii SUA în negocierile cu privire la soluționarea situației din Ucraina, care până acum s-au desfășurat în așa-numitul format 'Normandia', a declarat marți seara Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, citat de publicația ucraineană Vesti.ukr. 'Rusia va saluta orice țară dispusă să exercite influență asupra Kievului pentru ca acesta să respecte acordul de la Minsk', a mai spus Peskov, adăugând că unele prevederi ale documentului semnat la 12 februarie în capitala belarusă nu sunt respectate.

Declarația sa intervine după ce ambasadorul SUA la Moscova, John Tefft, a declarat marți, într-un interviu pentru postul de radio Eho Moskvî, că președintele american Barack Obama nu ar fi împotrivă să ia parte la negocierile în așa-zisul format 'Normandia' cu privire la Ucraina.

'Cred că, dacă ar fi invitat, el (Obama) ar accepta cu bucurie să participe la acest proces', a afirmat șeful misiunii diplomatice americane în Rusia, indicând că liderul SUA comunică și acum în mod constant și cu președintele rus Vladimir Putin și cu alți președinți. În opinia sa, 'cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande fac față cu brio sarcinilor' în cadrul negocierilor cu privire la Ucraina.

În același interviu, Tefft a spus că SUA nu vor furniza sisteme antitanc Ucrainei, indicând că ajutorul american pentru Kiev este compus în principal din echipamente defensive: veste antiglonț, ochelari, aparate de vedere pe timp de noapte etc.

Ca urmare a acordului de la Minsk, un armistițiu a fost instituit la 15 februarie în zona de conflict din estul Ucrainei, dar ambele părți se acuză reciproc de încălcarea acestuia. În ultimele zile parvin informații despre lupte în zona localității Șirokino, în apropiere de Mariupol, port strategic ucrainean pe coasta Mării Azov.

Economistul Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Vladimir Putin (2000-2005), declarase recent că scopul principal al lui Putin în stadiul actual al conflictului din Ucraina este de a-l angaja pe președintele american Barack Obama și de a-l 'forța' la o 'tranzacție mare' privind împărțirea sferelor de influență, așa cum au făcut-o la timpul lor Stalin, Roosevelt și Churchill, potrivit Ukrinform.

'De fapt, tocmai asta și vrea Putin!', a spus Andrei Ilarionov, cercetător la Institutul Cato din Washington, întrebat în cadrul unei dezbateri dacă SUA ar trebui să se implice direct în soluționarea conflictului din Ucraina. 'El (Putin) spune mereu că nu este corect că America nu participă (la rezolvarea situației din Ucraina)', a afirmă expertul rus, citat de agenția menționată de presă. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”