Kremlinul spune că informaţiile furnizate de occidentali forţelor ucrainene nu vor împiedica atingerea obiectivelor Rusiei
Kremlinul a declarat joi că este la curent cu faptul că SUA, Marea Britanie şi alte ţări NATO alimentează ''în mod constant'' cu informaţii forţele ucrainene, însă aceasta nu va opri Rusia din atingerea obiectivelor sale, transmite Reuters.
Declaraţia purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a venit ca reacţie la un articol din New York Times (NYT) potrivit căruia Statele Unite au furnizat informaţii care au ajutat forţele ucrainene să omoare o duzină de generali ruşi.
''Armata noastră este foarte conştientă că Statele Unite, Marea Britanie şi NATO ca întreg transmit în mod constant informaţii şi alţi parametri către forţele armate ucrainene'', a spus Peskov presei.
El a afirmat că acest lucru, precum şi livrarea de arme occidentale, ''nu contribuie la încheierea rapidă a operaţiunii (ruse), dar în acelaşi timp nu sunt capabile să împiedice atingerea setului de obiective''.
Întrebat ce măsuri de răspuns ar putea lua Rusia, purtătorul de cuvânt a spus: ''Desigur, armata rusă face tot ce este necesar în această situaţie''.
Rusia a acuzat Occidentul că poartă un război prin interpuşi împotriva sa prin înarmarea Ucrainei.
Potrivit NYT, Washingtonul a furnizat informaţii cruciale care au ajutat forţele ucrainene să omoare generali ruşi indicând locaţia comandamentelor militare mobile.
Pe de altă parte, Peskov a negat că trupe ruse iau cu asalt oţelăria Azovstal din Mariupol, unde sunt blocaţi combatanţi şi civili ucraineni, şi a spus că acolo funcţionează joi coridoare umanitare. Purtătorul de cuvânt a reamintit ordinul dat de preşedintele Vladimir Putin, care a anulat luna trecută planurile de asalt asupra oţelăriei, cerând în schimb izolarea sa totală.
În ce priveşte discuţiile cu Ucraina, un deputat rus participant la negocieri a afirmat joi că acestea sunt foarte dificile, el acuzând reprezentanţii Kievului că ''dau înapoi'' de la înţelegerile convenite.
''Sunt unul din cei patru negociatori din partea rusă, însă este foarte dificil de negociat. Omologii ucraineni ajung la un acord, iar pe urmă dau înapoi'', a spus Leonid Sluţki, citat de agenţia TASS. AGERPRES