Kremlinul recunoaşte oficial că are probleme pe frontul din Ucraina

Kremlinul recunoaşte oficial că are probleme pe frontul din Ucraina

„Situaţia se înrăutăţeşte şi fervoarea militară furioasă a occidentalilor începe să domine”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, cu privire la posibila utilizare de către Kiev a rachetelor din ţările NATO pentru a lovi Rusia.

Dmitri Peskov FOTO Profimedia

„Deci trebuie să luăm măsuri, să rămânem fermi şi să continuăm operaţiunea militară specială”, a adăugat Peskov într-un interviu pentru Russia Today .„Comandantul suprem”, adică preşedintele Vladimir Putin, şi liderii militari ruşi „iau contramăsuri adecvate şi se pregătesc” pentru posibile atacuri cu rachete ucrainene în adâncul teritoriului rus, cu arme furnizate de Occident, a adăugat Peskov într-un interviu pentru ziarul „Izvestia“.

Armele occidentale au fost deja folosite de ucraineni în mai multe rânduri împotriva teritoriului Rusiei, cel mai recent împotriva orașului Krasnodar din vestul țării, au declarat mai multe surse occidentale pentru AFP.

AFP nu a precizat ce ținte au fost lovite în acest caz. Regiunea Krasnodar a fost în mai multe rânduri ținta atacurilor Kievului, informațiile sugerând însă până acum că armele folosite au fost dronele de producție ucraineană.

Tabloidul „Bild“ a scris la rândul lui că armata ucraineană a folosit cel puțin o dată un sistem Patriot primit din Germania pentru a acționa „independent” împotriva avioanelor rusești care atacau Ucraina.

Reacția: apeluri furioase din partea Berlinului și Washingtonului și o amenințare de a întrerupe livrările de rachete antiaeriene dacă un astfel de incident se mai întâmplă, susține publicația germană.

Bild a observat și contextul. Mai exact, Kievul nu poate folosi sistemele occidentale de apărare aeriană împotriva avioanelor rusești care atacă Ucraina de pe propriul teritoriu.

Forțele Kievului trebuie să aștepte prin urmare până când bombardierele lansează rachetele de croazieră, iar acestea se află deasupra teritoriului ucrainean, pentru a le lovi.

Practic, ofensiva rusă este orchestrată de cealaltă parte a frontierei, unde este în mare parte în siguranță. Moscova deplasează trupe, desfășoară baterii de rachete și pilotează avioane din care lansează rachete în condiții de securitate de invidiat.

Un soldat ucrainean din apropierea orașului Vovceansk, din Harkov, a explicat duminică situația.

„De la ora 6:00 până la ora 15:00, rușii au tras între 6 și 12 obuze de artilerie pe minut. În fiecare minut, fără pauză. Toată artileria lor se află în Rusia. Trag peste tot și ard totul: sate, Vovceansk, păduri. Dar noi nu putem riposta de la o distanță sigură cu artileria furnizată de SUA (și de alții)”, a scris acesta pe X, potrivit „Bild“.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a îndemnat capitalele occidentale să ridice restricțiile care „leagă mâinile la spatele ucrainenilor”.

Creşteri de taxe pentru a finanţa ofensiva din Ucraina

Rusia plănuieşte creşteri de taxe pentru veniturile mari şi companii, a anunţat marţi Ministerul de Finanţe, în contextul în care Moscova caută încasări suplimentare la buget pentru a finanţa conflictul din Ucraina, relatează AFP.

Cheltuielile publice au depăşit veniturile cu zeci de miliarde de dolari de când trupele ruse au intrat în Ucraina în februarie 2022, aruncând ţara într-un deficit bugetar mare.

Ministerul Finanţelor a propus majorarea impozitului pe profit de la 20% la 25% şi adoptarea unor noi praguri de impozitare pentru cele mai mari venituri.

„Aceste modificări vizează stabilirea unui sistem fiscal echitabil şi echilibrat”, a precizat într-un comunicat ministrul de finanţe Anton Siluanov.

Vor fi făcute excepţii pentru soldaţii care luptă în Ucraina, a explicat ministerul, adăugând că aceste reforme ar putea fi aprobate de parlament în acest an şi ar putea intra în vigoare în 2025.

Rusia a înregistrat un deficit bugetar combinat de 73 de miliarde de dolari în 2022 şi 2023. Ea prognozează un deficit de 18 miliarde de dolari pentru acest an, ceea ce înseamnă 0,9% din PIB-ul său.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?