Kremlinul nu își recunoaște vina în redirecționarea migranților la granița cu Finlanda și își acuză vecinii de rusofobie

Kremlinul nu își recunoaște vina în redirecționarea migranților la granița cu Finlanda și își acuză vecinii de rusofobie

Kremlinul susține că regretă profund decizia Finlandei de a închide mai multe puncte de trecere a frontierei cu Rusia, act pus pe seama unei poziţii anti-ruse.

Dmitri Peskov FOTO Profimedia

Dmitri Peskov FOTO Profimedia

Finlanda, state membru UE și NATO, a anunţat sâmbătă închiderea a patru puncte de trecere la graniţa cu Rusia, în încercarea de a opri un flux de migranţi ilegali instigat de regimul de la Moscova. Cele patru puncte închise sunt de departe cele mai aglomerate, transmite Reuters, potrivit Agerpres .

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat din nou, în conferinţa de presă obişnuită, că Rusia direcţionează în mod deliberat migranţi ilegali către graniţa cu Finlanda şi a insistat că gărzile sale de frontieră, acuzate că escortează acești migranți, îşi îndeplinesc îndatoririle conform regulamentului.

Întrebat în legătură cu închiderea celor patru puncte de trecere, Peskov a oferit un răspuns clasic conducerii din Rusia, care constă din exprimarea regretului și lansarea unei acuzații nefondate la adresa părții vizate.

„Aceasta nu face decât să provoace un profund regret, pentru că am avut multă vreme relaţii foarte bune cu Finlanda, pe bază de respect reciproc. Şi, bineînţeles, regretăm că acestor relaţii le-a luat locul o astfel de poziţie exclusiv rusofobă, pe care au început să o îmbrăţişeze liderii acestei ţări”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Finlanda are o graniţă de 1.340 kilometri cu Rusia, care serveşte totodată drept graniţă externă a UE, notează Reuters.

Guvernul de la Helsinki a acuzat autorităţile ruse de trimiterea de migranţi la frontiera Finlandei ca represalii la decizia sa de a-şi întări cooperarea militară cu Statele Unite, acuzație respinsă deloc surprinzător de Kremlin.

Finlanda l-a deranjat de Vladimir Putin după ce în aprilie s-a alăturat NATO, punând capăt astfel câtorva decenii de nealiniere. Decizia aderării la NATO a fost luată de teama ca Finlanda să nu aibă soarta Ucrainei, invadată de Rusia la 24 februarie 2022.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri