Kremlinul își pierde răbdarea cu ieșirile ”bucătarului” lui Putin. Va fi acesta eliminat?

Kremlinul își pierde răbdarea cu ieșirile ”bucătarului” lui Putin. Va fi acesta eliminat?

În ultimele săptămâni, fondatorul cartelului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a început să denunțe public conducerea militară a Rusiei, mai furibund ca niciodată.

Evgheni Prigojin în Bahmut

Evgheni Prigojin în Bahmut

Într-o înregistrare video din 5 mai în care se adresează ministrului apărării Serghei Șoigu și șefului Statului Major General Valeri Gerasimov, Prigojin a lansat un șir de obscenități, acuzându-i pe bărbați că i-au lăsat pe ruși să moară pentru a se putea "îngrășa în birourile lor de mahon".

Patru zile mai târziu, marți, el a postat un videoclip mult mai lung, de data aceasta acuzând o unitate a armatei ruse că și-a abandonat pozițiile din Bahmut înainte de a se referi la un "bunic fericit" care nu reușește să își salveze țara.

Meduza a aflat din surse apropiate administrației Putin că oficialii de la Kremlin nu mai au răbdare cu comportamentul haotic al lui Prigojin, care ar putea fi rezultatul incapacității sale de a respecta o "promisiune personală" pe care i-a făcut-o președintelui.

Criticile recente ale fondatorului Grupului Wagner, Evgheni Prigozhin, la adresa Ministerului rus al Apărării și declarațiile sale despre situația de pe front au început să "îngrijoreze serios conducerea superioară a țării", a aflat Meduza de la două surse apropiate Kremlinului.

Atacurile publice ale lui Prigojin împotriva agenției au fost frecvente de la începutul lunii mai 2023 (deși au început mult mai devreme). La 5 mai, magnatul din domeniul cateringului a cerut Ministerului Apărării să-i dea muniția necesară pentru ca Grupul Wagner să continue lupta în Bahmut, amenințând că își va retrage luptătorii de pe poziții cinci zile mai târziu dacă cererea sa va fi refuzată.

La 6 mai, guvernatorul cecen Ramzan Kadîrov i-a cerut lui Vladimir Putin să trimită batalionul său Akhmat pentru a înlocui forțele Wagner din Bahmut, propunere pentru care Prigojin și-a exprimat aprobarea.

A doua zi, Prigojin a raportat că Ministerul rus al Apărării a fost de acord să îi furnizeze muniție și că Grupul Wagner va rămâne în Bahmut. Cu toate acestea, o zi mai târziu, el a postat o înregistrare video de 27 de minute în care spunea că forțele sale au primit doar 10% din echipamentul pe care îl solicitase și a început să amenințe din nou conducerea militară a Rusiei.

De asemenea, el a afirmat că o unitate a forțelor armate ruse din Bahmut și-a "abandonat" pozițiile de acolo.

Totuși, cea mai discutată parte a declamației lui Prigojin a fost cea în care s-a referit în mod disprețuitor la un "bunic fericit":

Există oameni care luptă și există oameni care au învățat la un moment dat în viața lor că ar trebui să aibă rezerve - și acumulează, acumulează, acumulează aceste rezerve. Și în loc să cheltuiască un obuz, să ucidă inamicul, să salveze viața soldatului nostru, ei ne ucid soldații.

Între timp, bunicul fericit crede că se descurcă bine. Și ce ar trebui să facă țara în continuare? Dacă se dovedește că are dreptate, Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți. Dar ce ar trebui să facă țara, ce ar trebui să facă copiii noștri, nepoții noștri, viitorul Rusiei, și cum vom câștiga acest război, dacă dintr-o dată - și fac doar speculații aici - se dovedește că acest bunic este un cretin complet?”

Prigojin și Vladimir Putin

Prigojin și Vladimir Putin

Surse apropiate administrației Putin au declarat pentru Meduza că oficialii de la Kremlin consideră declarațiile lui Prigojin despre Ministerul rus al Apărării drept o "amenințare serioasă". O sursă a declarat că Prigojin acționează în prezent "nu ca parte a aceleiași echipe și nu din aceleași interese" ca autoritățile ruse.

"Are propriul său proiect, Bakhmut, și în prezent face totul de dragul lui. Dar acesta este un proiect personal, menit să îi ofere mai multă influență asupra Ministerului Apărării, astfel încât Wagner să devină principala forță din spatele victoriei", a declarat sursa.

Declarația lui Prigojin despre "bunicul fericit" a fost primită negativ la Kremlin, potrivit sursei. "El poate spune mai târziu, bineînțeles, că vorbea despre ministrul Apărării, Serghei Shoigu sau despre un profan teoretic, dar știm ce concluzii vor trage oamenii", a spus el. O sursă consideră că Prigojin vorbea într-adevăr despre Putin, dar o alta a spus că declarația nu poate fi considerată un "atac direct" la adresa președintelui.

Comportamentul lui Prigozhin ar putea fi legat de o "promisiune personală" pe care i-a făcut-o lui Vladimir Putin, potrivit căreia Grupul Wagner va captura pe Bahmut până la o anumită dată. Sursele nu știu cu exactitate când ar fi această dată, dar au speculat că Prigojin ar putea "rata termenul limită" și că, din acest motiv, este nervos. Armata ucraineană a raportat anterior că forțele pro-ruse au sperat să preia controlul asupra Bahmut până la 9 mai (lucru pe care nu l-au reușit).

"Din cauza acestei promisiuni personale, el aruncă trupele regulate sub autobuz și face declarații provocatoare. Este un comportament neconvențional", a declarat o sursă. Prin urmare, Prigojin a depășit o "linie roșie" cu declarațiile sale.

Acțiunile liderului cartelului paramilitar i-ar putea aduce probleme serioase, în ciuda legăturilor sale strânse cu conducerea de vârf a Rusiei. Printre "protectorii" săi se numără directorul Gărzii Naționale Ruse, Viktor Zolotov, precum și guvernatorul din Tula și fostul bodyguard al lui Putin, Alexey Dyumin.

Până de curând, miliardarul și aliatul de lungă durată al lui Putin, Yury Kovalchuk, s-a numărat și el printre apărătorii lui Prigozhin, dar, potrivit surselor Meduza, a început să se distanțeze de fondatorul Grupului Wagner.

Grupul Wagner

Grupul Wagner

O sursă de la una dintre agențiile de presă de stat din Rusia a declarat pentru Meduza că agențiile de propagandă ale țării au primit deja un "avertisment" din partea administrației Putin că, dacă Prigozhin continuă să critice Ministerul Apărării și să raporteze "eșecurile de pe front", jurnaliștii ar trebui să înceapă "să-l prezinte ca pe un trădător" al Rusiei. Washington Post a relatat anterior că Ministerul rus al Apărării a început să pregătească materiale pentru o campanie publicitară negativă împotriva lui Prigojin, dar în cele din urmă nu a reușit să o organizeze. Acum, o campanie similară este pregătită de administrația prezidențială în cazul în care "Prigojin continuă să rupă rândurile".

Într-o declarație pentru rețeaua de televiziune RTVI, Prigjin a spus că atunci când a folosit cuvântul "bunicuț" nu se referea la Putin, ci la una dintre cele trei persoane: fostul ministru adjunct al apărării pentru logistică, generalul-colonel Mihail Mizintsev, șeful Statului Major General al armatei ruse, Valeri Gerasimov, și activista pro-guvernamentală Natalya Khim, care luptă de mai mulți ani cu forțele armate ale autoproclamatei "Republici Populare Donețk". Prigojin nu a explicat de ce ar fi folosit cuvântul "bunicuță" pentru a se referi la Khim, o femeie de 34 de ani.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”