Kremlinul, îngrijorat de ideea acordării MAP Ucrainei în perspectiva aderării la NATO

Kremlinul, îngrijorat de ideea acordării MAP Ucrainei în perspectiva aderării la NATO

Kremlinul a declarat joi că Moscova este îngrijorată de discuţiile privind acordarea Planului de acţiune în vederea admiterii de noi membri (Membership Action Plan - MAP) Ucrainei la NATO şi a catalogat această "problemă" a blocului militar drept una dintre "liniile roşii' pentru Rusia, relatează Reuters şi TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut aceste remarci la o zi după ce preşedinţii Rusiei, Vladimir Putin, şi SUA, Joe Biden, s-au întâlnit la un summit la Geneva. El a spus că aceste discuţii au fost în general pozitive.

Potrivit acestuia, problema aderării Ucrainei la Alianţa Nord-Atlantică este un subiect pe care Rusia îl urmăreşte îndeaproape şi care pentru Federaţia Rusă este "într-adevăr o linie roşie", la care s-a referit în mod repetat Vladimir Putin, notează agenţia de presă TASS.

"În timpul turneului european al preşedintelui Biden am auzit pentru prima oară când a vorbit fără ambiguităţi despre eventuala posibilitate de a i se acorda Ucrainei Planul de acţiune în vederea admiterii de noi membri", a afirmat Peskov, citat de TASS. " Este prima dată când s-a spus despre aceasta la un nivel atât de înalt. Desigur, faptul ne provoacă îngrijorare", a adăugat el.

Întrebat despre ceea ce a spus Biden la summitul de la Geneva privind aderarea Ucrainei la NATO, Peskov a afirmat: "Nu vă pot spune exact ce s-a discutat la întâlnirea dintre cei doi lideri în format restrâns, dar acest subiect nu a fost discutat mai aprofundat în format lărgit".

De fapt, a spus Peskov în interviul pentru Eho Moskvî, Putin şi Biden nu au discutat în detaliu despre Ucraina.

Moscova şi Washingtonul au poziţii divergente şi în ceea ce priveşte Belarus, a menţionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, dar "Belarusul nu a fost printre priorităţile din agenda" summitului de la Geneva.

Problema Belarusului a fost exprimată de partea americană " în cheia deja bine cunoscută", a afirmat Peskov, adăugând: "Ştim cu toţii poziţia americană, aici este şi chestiunea zborului Ryanair (deturnat la Minsk), ei consideră că este o încălcare inadmisibilă a tuturor normelor. Dar noi avem poziţia noastră, avem informaţii primite de la prima sursă - preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko - iar preşedintele Putin nu poate să nu aibă încredere în omologul său din Belarus", a explicat secretarul de presă al şefului statului rus.

La summitul de la Geneva s-a constatat că Belarus "nu este o temă asupra căreia poziţiile celor două părţi se pot apropia, este imposibil", a afirmat Dmitri Peskov.

Vorbind despre alte subiecte asupra cărora Rusia şi SUA au dezacorduri, reprezentantul Kremlinului a menţionat "problematica NATO". "Nu am intrat în profunzime în problemele legate de NATO, dar ideea este că avem puncte de vedere diferite asupra scopului Alianţei, asupra rolului pe care îl joacă", a spus Peskov, citat de TASS.

În general, Kremlinul a evaluat pozitiv joi rezultatele summitului între preşedinţii rus şi american.

"De la început am avertizat împotriva unor aşteptări prea mari cu privire la acest summit. Dar acum putem spune, pe baza evaluării făcute de preşedintele (Putin) însuşi, că acesta a trecut cu semnul 'plus'", a declarat Peskov, citat de EFE.

A fost o reuniune "cu rezultate din punct de vedere al faptului că liderii au avut ocazia să-şi exprime deschis poziţiile şi să înţeleagă, mai mult sau mai puţin, unde este posibil să interacţioneze şi unde în acest moment nu, din cauza discrepanţelor categorice", a declarat Peskov.

Peskov, care a făcut parte din delegaţia care l-a însoţit pe Putin la negocierile cu Biden, a catalogat drept evoluţie pozitivă adoptarea de către cei doi lideri a unei declaraţii comune la sfârşitul summitului.

"Da, este un text foarte scurt, dar chiar şi aşa este o declaraţie comună privind stabilitatea strategică, care exprimă responsabilitatea specială a celor două ţări ale noastre, nu numai în faţa popoarelor noastre, ci şi, deşi pare sforăitor, în faţa întregii lumi", a adăugat el.

Documentul adoptat de Putin şi Biden subliniază că "Rusia şi SUA au demonstrat că şi în perioade de tensiune sunt capabile să facă progrese în realizarea obiectivelor comune pentru a garanta predictibilitate la nivel strategic, pentru a reduce riscurile unor conflicte armate şi ameninţarea unui război nuclear".

"Recenta prelungire a tratatului START III este un semn al angajamentului nostru faţă de controlul armelor nucleare. Astăzi ne reafirmăm ataşamentul faţă de principiul conform căruia într-un război nuclear nu pot exista câştigători şi nu ar trebui declanşat niciodată", se menţionează în declaraţia comună, care are doar trei paragrafe.

În cele din urmă, textul indică faptul că, "pentru a atinge aceste obiective, Rusia şi SUA vor iniţia în curând un amplu dialog bilateral privind securitatea strategică, un dialog substanţial şi energic. Astfel vom încerca să punem bazele viitoarelor măsuri de control asupra armelor şi de reducere a riscurilor", se mai spune în declaraţie. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”