Kremlinul încearcă să folosească războiul din Israel împotriva Ucrainei. Crește competiția pentru obuzele americane
Kremlinul folosește deja atacurile Hamas în Israel pentru a spori presiunile pentru reducerea sprijinului și atenției SUA și Occidentului acordate Ucrainei, susține Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Ucraina a primit numeroase obuze din partea SUA FOTO Profimedia
În special, Moscova a intensificat operațiuni speciale informaționale și psihologice după atacurile teroriste Hamas din Israel din 7 octombrie, acuzând în primul rând Occidentul că neglijează conflictele din Orientul Mijlociu pentru a sprijini Ucraina și susținând că Vestul va înceta să acorde atenție Ucrainei.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitrii Medvedev, a declarat că, în loc să ofere ajutor Ucrainei și să „intervină în Rusia”, Statele Unite și aliații săi ar fi trebuit să fie „ocupați” să lucreze pentru Israel și Palestina.
Ministerul rus de Externe a acuzat Occidentul că blochează eforturile „cvartetului”: Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeană și Națiunile Unite, ceea ce a dus la escaladarea violenței, lăsând să se înțeleagă că Occidentul este de vină pentru ostilitățile din Israel.
Iar cunoscutul propagandist rus Serhii Mardan a declarat că Rusia va beneficia de pe urma escaladării, întrucât lumea „își va îndrepta atenția pentru o vreme de la Ucraina și se va ocupa din nou de stingerea focului etern din Orientul Mijlociu”.
Institutul pentru Studierea Războiului spune că aceste afirmații sunt menite să influențeze mediul informațional din jurul războiului din Ucraina în următoarele zile sau săptămâni, să îndrepte atenția Occidentului asupra Israelului și să demoralizeze societatea ucraineană, susținând că Ucraina va pierde sprijinul internațional. În mod indirect, această operațiune de dezinformare urmărește și să asigure publicul intern rus că Vestul va ignora eforturile militare ale Ucrainei.
Ofițerul Forțelor de Apărare Israelului, analistul militar Yigal Levin sugerează că atacul asupra țării de către teroriștii din grupul Hamas nu poate fi decât o distragere a atenției.
Războiul Israelului cu Hamas ar putea crește competiția pentru obuzele de artilerie americane necesare Ucrainei
Izbucnirea unui alt război în Orientul Mijlociu ar putea forța Statele Unite să ia decizii dure: care aliat își primește proviziile deja limitate de muniție.
După ce luptătorii Hamas din Gaza au lansat un atac surpriză asupra Israelului sâmbătă dimineața, ucigând zeci și rănind alte sute de israelieni, administrația Biden a promis un sprijin ferm.
„În următoarele zile, Departamentul Apărării va lucra pentru a se asigura că Israelul are ceea ce are nevoie pentru a se apăra și a proteja civilii de violența nediscriminată și terorism”, a declarat secretarul Apărării, Lloyd Austin, într-un comunicat.
Nicio țară nu a primit atât de mult sprijin militar de la Washington ca Israelul de-a lungul deceniilor. Numai în acest an, țara va primi un total de 3,8 miliarde de dolari în asistență de securitate.
Dar invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia din 2022 a deplasat, până acum, atenția – și armele – de la Orientul Mijlociu.
În ianuarie, The New York Times scria că SUA scot obuze de artilerie dintr-un „stoc vast, dar puțin cunoscut” de muniție, aflat chiar în Israel, și le furnizează Ucrainei. Washingtonul a transferat deja la Kiev peste 2 milioane de obuze de artilerie de 155 mm, din propriile stocuri interne pentru a ajuta la respingerea trupelor ruse.
Luna trecută, Pentagonul a declarat că intenționează să producă 100.000 de obuze de 155 mm la fiecare 30 de zile până în 2025, față de doar 14.000 pe lună la începutul acestui an. Chiar și așa, ar putea să nu fie suficientă pentru a asigura apărarea Ucrainei, armata Kievului trăgând până la 6.000 de obuze în fiecare zi.
Potrivit oficialilor americani și israelieni care au vorbit cu NYT, planul era să furnizeze Ucrainei aproximativ 300.000 de obuze standard NATO.
Țara a lansat deja atacuri de răzbunare asupra Gaza, ucigând aproape 200 de persoane, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății. Acele atacuri par să fi fost efectuate din aer, de aviație. Cu toate acestea, în ultimul său conflict militar major cu Hamas, armata israeliană a lovit teritoriul cu artilerie.
În acel război din 2014, IDF a tras cel puțin 32.000 de obuze de artilerie în Gaza, potrivit Haaretz.
Potrivit unui oficial al Congresului, care a vorbit sub condiția anonimatului, legislativul SUA va trebui să pună întrebări dure, în condițiile în care agențiile de informații israeliene și americane ar fi trebuit să detecteze un atac de această amploare.
Eșecul este cu atât mai frapant cu cât serviciile de securitate ale Israelului dedică resurse semnificative monitorizării societății palestiniene, inclusiv Hamas, prin rețele de surse umane, precum și prin tehnologia de supraveghere.
La The Cipher Brief Threat Conference din SUA, amiralul în retragere al Marinei James Stavridis, care a fost comandantul suprem al NATO și comunica în mod regulat cu oficialii israelieni, a numit invazia un „eșec șocant al serviciilor de informații”. El a spus că, deși nu a fost surprins de decizia Hamas de a ataca, el a fost „foarte surprins” de tacticile grupului, inclusiv de viteză, decese și luarea de ostatici, despre care a spus că ar fi o „monedă de schimb de înaltă valoare”.
Emily Harding, analist din Orientul Mijlociu la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că atacul, care se pare că fusese planificat de luni de zile, a fost deosebit de neașteptat, având în vedere cât de capabile au devenit serviciile de informații ale Israelului.
„Este foarte surprinzător că israelienii au ratat această planificare. Timpul va spune ce s-a întâmplat cu adevărat – vor fi luni de investigații pentru a afla ce știau Forțele Armate Israeliene și Mossad-ul și când au știut acest lucru”, a adăugat ea. Guvernul Netanyahu a deschis o anchetă pentru a afla cine și unde a greșit.
Sursa: adevarul.ro