Kremlinul crede că luptele din regiunea Kursk vor dura câteva luni și vrea să-i convingă pe ruși că aceasta este „noua normalitate”

Kremlinul crede că luptele din regiunea Kursk vor dura câteva luni și vrea să-i convingă pe ruși că aceasta este „noua normalitate”

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei sale să expulzeze trupele ucrainene din regiunea rusă Kursk până pe 1 octombrie, dar fără a retrage efective din sectoarele de front unde armata rusă înaintează în Doneţk, scrie portalul de ştiri RCB-Ukraina. ”Cu alte cuvinte, ruşii intenţionează să trimită în regiunea Kursk unităţi din toată prima linie, mai puţin de pe sectoarele Pokrovsk şi Toreţk”, explică sursa citată.

Operațiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk continuă/ FOTO:Profimedia

Operațiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk continuă/ FOTO:Profimedia

În acest scop Ministerul rus al Apărării a anunţat crearea grupărilor de trupe ”Belgorod”, ”Briansk” şi ”Kursk”, pentru apărarea acestor regiuni de graniţă în faţa atacurilor ucrainene.

După ce a declanşat războiul contra Ucrainei pe 24 februarie 2024, Rusia a creat şase grupări de trupe, respectiv Ţentr (Centru), Zapad (Vest), Iug (Sud), Vostok (Est), Nipru şi Sever

Armata ucraineană a înaintat 28-35 de kilometri în interiorul regiunii ruse Kursk

Armata ucraineană a înaintat 28-35 de kilometri în interiorul regiunii ruse Kursk în perioada scursă de la lansarea pe 6 august a unei ofensive care a deschis un front pe teritoriul rus, a declarat marţi, 20 august, comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, în timp ce Rusia a anunţat crearea grupărilor de trupe "Belgorod", "Briansk" şi "Kursk", care poartă denumiri omonime celor trei regiuni ale sale frontaliere cu Ucraina şi vor avea ca misiune apărarea acestor regiuni.

Vorbind la postul public de televiziune ucrainean, generalul Sîrski a mai spus că armata rusă trimite trupe suplimentare atât în regiunea Kursk cât şi pe frontul din estul Ucrainei pe axa de atac către oraşul Pokrovsk. Comandantul-şef al armatei ucrainene susţine că aceasta controlează în prezent 1.263 de kilometri pătraţi de teritoriu şi 93 de aşezări în provincia rusă Kursk.

Într-o declaraţie separată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a admis că situaţia este "dificilă" pe frontul de est în apropierea nodului logistic de la Pokrovsk şi de asemenea în apropierea oraşului Toreţk, unde trupele ruse continuă să înainteze, revendicând mai devreme ocuparea oraşului New York, situat aproape de Toreţk.

Capturarea oraşului Toreţk este acum un obiectiv cheie al trupelor ruse pentru a-şi putea dezvolta ofensiva dinspre sud în direcţia oraşului Kostiantinivka, situat la numai 12 kilometri distanţă şi care le-ar deschide mai departe calea către oraşele Kramatorsk şi Sloviansk, principalele redute ucrainene în provincia Doneţk.

Judecând după intensitatea luptelor din estul Ucrainei, unde trupele ruse menţin iniţiativa, Rusia pare că a optat să nu mute forţe de pe acest sector pentru a opri ofensiva lansată în urmă cu două săptămâni de armata ucraineană în provincia rusă Kursk. Armata rusă era slab desfăşurată în acea zonă şi nu se aştepta la un atac acolo din partea armatei ucrainene, care a reuşit astfel să înainteze puternic în primele zile cu unităţi mobile mecanizate, avans încetinit pe măsură ce trupe ruseşti au fost trimise ca întăriri.

Putin a găsit rezerve pentru a-și proteja „palatele”, dar nu și pentru regiunea Kursk

Pentru Moscova, incursiunea forțelor armate ucrainene în regiunea Kursk a devenit o mare problemă, pentru că aproape toate unitățile militare care nu sunt implicate în ostilități protejează fie Kremlinul, fie direct președintele, susține colonelul britanic în retragere Hamish de Bretton-Gordon.

Operațiunea ucraineană din regiunea Kursk se desfășoară de mai bine de 2 săptămâni, dar armata rusă nu a început să acționeze pentru a recâștiga controlul asupra regiunii.

Potrivit lui Bretton-Gordon, Kremlinul se confruntă cu o penurie de personal militar în regiunea Kursk, deoarece acele unități ale trupelor situate în regiune nu sunt capabile de a respinge efectiv forțele ucrainene. Pentru aceasta, au fost chiar create noi grupuri, inclusiv „Belgorod”, „Briansk” și „Kursk”, dar acest lucru nu va schimba prea mult situația din teren.

Incursiunea ucraineană în regiunea Kursk a devenit o problemă uriașă pentru președintele rus Vladimir Putin, deoarece forțele Kievului cuceresc din ce în ce mai multe așezări în fiecare zi și creează astfel condiții pentru încercuirea soldaților lui Putin.

”Nu cred că Rusia are o astfel de rezervă strategică. Există mai multe gărzi prezidențiale care îl protejează pe Putin. Știm că a transferat active de apărare antiaeriană din primele linii pentru a-și proteja palatele de la Moscova și Soci. Așa că cred că Putin este mai îngrijorat de propria lor securitate, orice trupă de rezervă pe care o au va proteja Kremlinul și pe Putin”, a spus Hamish de Bretton-Gordon.

Colonelul britanic în retragere a adăugat că rușii s-ar putea să nu aibă o rezervă strategică care ar putea fi trimisă la Kursk sau într-o altă regiune, deoarece toți militarii sunt direct pe linia frontului. Același lucru este valabil și pentru tehnica folosită de inamic.

”Se vorbește despre deconservarea tancurilor din al Doilea Război Mondial și trimiterea lor pe front. O armată care are rezerve sigur nu funcționează așa. Deci, chiar nu cred. Rusia se află într-o poziție foarte dificilă”, a concluzionat Hamish de Bretton-Gordon.

Pentagonul susţine că Rusia are dificultăţi în a răspunde contraofensivei ucrainene

Moscova are dificultăţi în a răspunde la contraofensiva Kievului în regiunea Kursk din vestul Rusiei, susține și Departamentului Apărării al SUA.

Deşi există semne că Rusia mută ”un număr mic de forţe” în acea regiune, Pentagonul crede că ”Rusia are reale dificultăţi în a răspunde, şi continuaţi să vedeţi unele progrese ucrainene în această privinţă”, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al departamentului, Pat Ryder, la Washington.

Ryder a spus că Ucraina "a demonstrat cu siguranţă creativitate şi curaj pe câmpul de luptă".

Odată cu contraofensiva lansată în urmă cu aproximativ două săptămâni, Ucraina a mutat războiul pe teritoriul adversarului său pentru prima dată. Rusia continuă să ocupe mari părţi din estul şi sudul Ucrainei.

Întrebat dacă Washingtonul este public în favoarea avansului Ucrainei, Ryder nu a răspuns direct, ci s-a referit la preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Purtătorul de cuvânt a menţionat că Zelenski a spus că scopul este de a crea o zonă tampon.

Discuţiile cu Kievul continuă pentru a afla mai multe despre obiectivele exacte. Dar Ryder, la fel ca o purtătoare de cuvânt a Pentagonului de luni, a subliniat că această contraofensivă a Ucrainei nu a schimbat sprijinul Washingtonului pentru Kiev.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă