Kremlinul avertizează asupra unui conflict inevitabil Rusia-NATO în cazul trimiterii trupelor Alianței în Ucraina

Kremlinul avertizează asupra unui conflict inevitabil Rusia-NATO în cazul trimiterii trupelor Alianței în Ucraina

Kremlinul a avertizat marţi asupra caracterului inevitabil al unui conflict între Rusia şi alianța militară condusă de SUA în eventualitatea în care membrii europeni ai NATO ar trimite trupe să lupte în Ucraina, relatează Reuters.

Kremlinul crede că NATO are o atitudine ostilă față de Rusia FOTO SHUTTERTOCK

Kremlinul crede că NATO are o atitudine ostilă față de Rusia FOTO SHUTTERTOCK

Președintele francez Emmanuel Macron a lansat luni această posibilitate, avertizând simultan că nu există un consens în această etapă.

„Nu există consens astăzi pentru a trimite în mod oficial, asumat şi avizat trupe terestre. Însă în dinamică nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce trebuie ca Rusia să nu poată câştiga acest război", a subliniat preşedintele francez luni, la finalul unei conferinţe internaţionale pentru susţinerea Ucrainei care a avut loc la Paris.

În marja unei vizite la Salonul de agricultură ce se desfăşoară la Paris, premierul francez a amintit marţi că, „în urmă cu doi ani” numeroase ţări „excludeau trimiterea de arme" ucrainenilor.

„Astăzi trimitem rachete cu rază de acţiune lungă pentru a-i susţine pe ucraineni în faţa acestei agresiuni", a subliniat Gabriel Attal.

„Prin urmare, ceea ce a amintit preşedintele Republicii (franceze, Emmanuel Macron) este că nu se poate exclude nimic într-un război care, încă o dată, are loc în inima Europei şi la porţile Uniunii Europene", a conchis Attal

„Faptul în sine de aduce în discuție posibilitatea trimiterii anumitor contingente în Ucraina din țările NATO este un element nou foarte important”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost solicitat să comenteze observațiile lui Macron.

Întrebat de reporteri despre riscurile implicate în cazul în care membrii NATO și-ar trimite trupele să lupte în Ucraina, Peskov a spus:

„În acest caz, ar trebui să vorbim nu despre probabilitate, ci despre inevitabilitatea (a unui conflict direct).”

Peskov a subliniat că Occidentul ar trebui să se întrebe dacă un astfel de scenariu este în interesul țărilor și popoarelor lor.

Rusia și Statele Unite – marea putere din spatele NATO – au cele mai mari arsenale de arme nucleare din lume. Președintele Joe Biden a avertizat că un conflict între Rusia și NATO ar putea declanșa al Treilea Război Mondial.

Ce spune Kievul

„Acest lucru arată, în primul rând, o conștientizare a riscurilor pe care le reprezintă pentru Europa o Rusie militaristă și agresivă”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak într-un comentariu scris la declarația lui Macron.

Aproximativ 20 de lideri europeni s-au adunat luni la Paris pentru a-i transmite președintelui rus Vladimir Putin un mesaj de hotărâre europeană cu privire la Ucraina și a contracara narațiunea Kremlinului potrivit căreia Rusia urmează să câștige războiul.

„Deschiderea discuției privind posibilitatea sprijinirii directe a Ucrainei de către forțele armate ar trebui privită ca o dorință de a pune accentele potrivite, de a evidenția riscurile mai clar”, a adăugat Podoliak.

El a spus că este important în această etapă să se accelereze livrarea de echipamente militare către Ucraina.

Care e strategia Ucrainei?

După invazia rusă din 2022, liderii occidentali au spus că vor ajuta Ucraina să învingă trupele rusești pe câmpul de luptă și să alunge trupele ruse.

Dar asta nu s-a întâmplat.

Contraofensiva Ucrainei din 2023 nu a reușit să străpungă liniile rusești puternic fortificate iar Rusia a avansat și mai mult pe teritoriul ucrainean, în timp ce sprijinul SUA pentru Ucraina în dezbaterile politice interne ale SUA.

Macron a spus că nimic nu trebuie exclus, deoarece Occidentul caută o strategie pentru a contracara Rusia, care controlează puțin sub o cincime din teritoriul recunoscut drept Ucraina.

„Nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce trebuie pentru ca Rusia să nu câștige", a spus Macron.

Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că Statele Unite nu intenționează să trimită trupe să lupte în Ucraina și nici nu au planuri să trimită trupe NATO să lupte în Ucraina.

Putin prezintă Statele Unite și aliații săi ca pe un imperiu care se prăbușește și care vrea să distrugă Rusia și să-i fure resursele naturale. Occidentul îl consideră pe Putin drept dictator și ucigaș, iar Rusia lui Putin un inamic.

Statele Unite au negat afirmațiile Rusiei că vor să distrugă Rusia, dar Biden la începutul acestei luni l-a numit pe Putin un „dobitoc nebun”, iar surse americane au spus că Rusia intenționează să amplaseze o armă nucleară în spațiu .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

4 Foarte interesante amănunte...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron