Kremlinul apreciază politica independentă a Ungariei, înaintea vizitei premierului Orban la Moscova

Kremlinul apreciază politica independentă a Ungariei, înaintea vizitei premierului Orban la Moscova

Kremlinul a lăudat luni modul independent în care îşi alege partenerii premierul ungar Viktor Orban, care va efectua marţi o vizită oficială la Moscova, relatează agenţia EFE.

''Noi apreciem abordarea independentă a Ungariei în urmărirea propriilor interese şi alegerea partenerilor'', a declarat la conferinţa sa zilnică de presă purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Acesta a subliniat că, ''în pofida tendinţelor negative legate de coronavirus'', Rusia şi Ungaria continuă să-şi dezvolte cooperarea economică şi politică bilaterală.

''Este o vizită foarte importantă. Avem relaţii foarte dezvoltate cu Ungaria'', a mai menţionat Peskov, precizând că în cursul acestei vizite a premierului ungar vor fi abordate atât proiecte economice cât şi chestiuni internaţionale, inclusiv ''problemele cele mai acute ale agendei'', o aluzie la Ucraina.

Viktor Orban - căruia opoziţia care s-a unit împotriva lui la alegerile ce vor avea loc pe 3 aprilie i-a cerut să-şi anuleze vizita la Moscova - a promis că înaintea deplasării în Rusia se va consulta cu aliaţii din UE şi NATO.

Delegaţia Parlamentului European care urmează să efectueze o vizită în Ucraina i-a cerut de asemenea să nu rupă unitatea europeană la întâlnirea cu preşedintele Vladimir Putin.

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, aflat luni într-o vizită la Budapesta, a exprimat sprijinul pentru deplasarea pe care Viktor Orban o va întreprinde în Rusia, menţionând că "trebuie să detensionăm situaţia şi să ne ridicăm în susţinerea suveranităţii Ucrainei".

Spre deosebire de alte ţări din regiune, Ungaria nu şi-a exprimat clar în ultimele săptămâni sprijinul faţă de Ucraina în tensiunile acesteia cu Rusia. Mai mult, ministrul de externe ungar, Peter Szijjártó - care-l va însoţi pe Viktor Orban în vizita la Moscova şi va avea o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov -, a declarat că Budapesta nu va sprijini Kievul atât timp cât acesta discriminează minoritatea maghiară din Ucraina.

Etnicii maghiari din Ucraina trăiesc ''în privare de drepturi şi, în unele cazuri, ajung să sufere hărţuire fizică'', iar ''aceasta este inacceptabil'', a avertizat Szijjarto într-o declaraţie acordată săptămâna trecută cotidianului Magyarnemzet, citat de agenţia MTI.

Printre temele economice pe care Orban le va aborda cu Putin se numără creşterea importurilor de gaze ruseşti, accelerarea construcţiei centralei nucleare de la Paks şi fabricarea în Ungaria a vaccinului anti-COVID-19 produs de Sputnik.AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…