Kremlinul a pierdut controlul asupra spațiului informațional rusesc. Lupte interne în rândul elitei ruse

Kremlinul a pierdut controlul asupra spațiului informațional rusesc. Lupte interne în rândul elitei ruse

În ciuda eforturilor sale, Kremlinul nu a reușit să preia controlul complet asupra spațiului informațional rusesc și există și o luptă internă în rândul elitei ruse, susțin analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) .

Luptele interne au apărut în cadrul elitei ruse FOTO SHUTTERSTOCK

Luptele interne au apărut în cadrul elitei ruse FOTO SHUTTERSTOCK

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a confirmat că există lupte interne în cercul apropiat lui Vladimir Putin, după ce Kremlinul a cedat controlul centralizat asupra spaţiului informaţional rusesc, iar liderul rus se pare că nu poate repara cu uşurinţă această situaţie, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în cea mai recentă analiză asupra războiului din Ucraina.

Jurnalişti apropiaţi de Kremlin, academicieni şi susţinători ai ideii de Novorossia au participat sâmbătă la Moscova la un forum cu tema: "Aspecte practice şi tehnologice ale războiului informaţional şi cognitiv în realităţile moderne". În timpul unei discuţii de grup, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus şi una dintre figurile centrale ale comunicărilor propagandistice oficiale, a declarat că Kremlinul nu poate repeta abordarea stalinistă de a stabili un echivalent modern al Biroului de Informaţii sovietic pentru a controla în mod centralizat spaţiul informaţional intern al Rusiei, din cauza luptelor dintre "elitele" - nespecificate - de la Kremlin.

Declaraţia Mariei Zaharova este demnă de remarcat, notează ISW, şi susţine mai multe dintre evaluările de lungă durată ale Institutului cu privire la fisurile apărute în regimul de la Kremlin şi a dinamicii de control asupra spaţiului informaţional.

Declaraţia susţine mai multe evaluări: că există lupte interne la Kremlin între membrii-cheie ai cercului intim al lui Putin, că Putin a cedat în mare măsură spaţiul informaţional rusesc de-a lungul timpului unei varietăţi de actori cvasi-independenţi şi că Putin este aparent incapabil să ia măsuri decisive pentru a recâştiga controlul asupra spaţiului informaţional rusesc, subliniază ISW.

Nu este clar de ce Zaharova - un comunicator experimentat - ar fi recunoscut în mod deschis aceste probleme într-un cadru public, mai notează ISW. Este posibil ca Zaharova să fi discutat direct aceste probleme, pentru prima dată, pentru a tempera aşteptările bloggerilor naţionalişti ruşi cu privire la capacităţile actuale ale Kremlinului de a se coagula în jurul unui narativ unic sau, eventual, chiar a unei politici unificate, scrie ISW în analiza sa.

Elitele sunt îngrijorate

​Frustrarea este din ce în ce mai mare în rândul oficialilor de rang înalt și al oamenilor de afaceri din Rusia după ce războiul început în urmă cu aproape un an s-a transformat dintr-un „blitzkrieg de trei zile” într-o sângeroasă „mașină de tocat carne”, scrie The Moscow Times.

Elitele rusești sunt din ce în ce mai îngrijorate că președintele rus Vladimir Putin „și-a pierdut mințile", scrie Bloomberg, citând serviciile de informații europene.

În ciuda eșecurilor de pe front și a unui val de sancțiuni fără precedent, Putin nu poate renunța la ideea de a învinge Ucraina, pentru care este pregătit să mobilizeze sute de mii de recruți, să sacrifice economia și să accepte pierderi uriașe pe front.

În timp ce elitele se îndoiesc tot mai mult de Putin, „majoritatea dintre ele nu au curajul de a lua măsuri reale pentru a schimba situația", potrivit Bloomberg, care citează Serviciul estonian de informații externe.

Nu există niciun semn de apariție a unor grupuri care să aibă valori democratice într-o potențială Rusie post-Putin, se arată în documentul furnizat de Estonia.

Dimpotrivă, taberele pro-război, reprezentate, de exemplu, de șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, sau de liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, capătă tot mai multă forță.

De fapt, în Rusia se conturează o „Uniune Sovietică 2.0", în timp ce „nici Elțîn, nici Gorbaciov nu se întrevăd la orizont", consideră analiștii serviciilor estoniene de informații.

Putin se „joacă cu timpul", mizând pe faptul că Occidentul și Ucraina vor ceda înaintea Rusiei, iar bombardamentele vor face ca Kievul să se așeze în cele din urmă la masa negocierilor în condițiile Kremlinului, notează Bloomberg.

Pentru prima dată în două decenii, oponenții președintelui rus consideră că este probabil ca acesta să demisioneze în viitorul apropiat.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”