Kovesi: Unii primesc mai ușor vestea că vor fi arestați decât că li s-a pus sechestru pe avere

Kovesi: Unii primesc mai ușor vestea că vor fi arestați decât că li s-a pus sechestru pe avere

Unele persoane anchetate pentru corupție primesc mai ușor vestea că vor fi reținute sau arestate preventiv decât că s-a pus sechestru pe averea dobândită în mod ilicit, a afirmat miercuri procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. 
"Să știți că în anchetele noastre am observat că mult mai ușor primesc vestea persoanele cercetate când le spui de faptul că urmează să fie reținute sau arestate preventiv, față de împrejurarea în care procurorul îi spune că pune sechestre pe toată averea lui. Adică se simte diferența între persoanele care într-adevăr realizează cât de mult au de pierdut, adică să piardă folosul pe care l-au obținut într-un mod ilegal", a declarat Kovesi la Radio România Actualități.

Șefa DNA a adăugat, în același context, că recuperarea prejudiciilor din dosarele de corupție ar trebui să reprezinte o prioritate pentru toate instituțiile statului.

"Există un efort al procurorilor pentru a indisponibiliza bunuri, există un efort al judecătorilor când soluționează aceste dosare, pentru a verifica legalitatea instituirii măsurilor, acuratețea datelor de identificare a bunurilor indisponibilizate și cred că este extrem de important ca și organele fiscale să execute hotărârile judecătorești de condamnare. Degeaba trimitem persoane corupte la pușcărie, dacă nu le luăm și averea. Din păcate, sunt situații în care sunt persoane care execută pedepse privative de libertate, instanțele de judecată au decis confiscarea averii lor și, cu toate acestea, organele financiare nu le-au executat. Și este trist să vezi când o persoană condamnată pentru corupție iese din penitenciar, se duce în vila lui de lux, își conduce mașina de lux, cu toate că statul ar trebui să confiște efectiv aceste bunuri", a explicat Kovesi.

În opinia sa, bunurile provenite din infracțiuni ar putea fi administrate și valorificate în mod corespunzător de stat.

"Sunt foarte multe instituții publice care plătesc chirie. Ar putea statul român ca bunurile pe care le confiscă să le administreze ca un bun proprietar iar aceste instituții să nu mai plătească chirie, ci să se mute în sedii care sunt confiscate. Ar fi un semnal foarte bun", a afirmat Laura Codruța Kovesi. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”