Kovesi: Suedia este un model pentru noi. Munca noastră îi neliniștește pe mulți ce se credeau de neatins
Activitatea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) "îi neliniștește pe mulți ce se credeau de neatins" iar Suedia este un model de urmat pentru România, a declarat, joi, procurorul-șef DNA, Laura Codruța Kovesi, la primirea titlului de Comandor al Ordinului Steaua Polară, conferit de regele Suediei.
Ea a subliniat că distincția revine, de asemenea, colegilor săi. "Această decorație onorantă reprezintă pentru mine o recunoaștere constantă a eforturilor făcute de colegii din DNA de a lupta cu profesionalism și cu corectitudine cu corupția la nivel înalt. Meritul meu este doar acela de a coordona o echipă formată din profesioniști, oameni curajoși care cred într-o Românie fără corupție, într-o țară în care onestitatea este un reflex iar competența este criteriul cel mai important", a susținut ea.
Șefa DNA a spus că "pilonul" activității DNA este "legea aplicată corect". "De aceea avem puterea să continuăm. Toate presiunile, toate încercările de intimidare și hărțuire în viața personală sau în plan profesional nu au succes. Noi continuăm munca noastră la fel de consecvent și hotărât. În momentele noastre de cumpănă suntem susținuți de mulți oameni curajoși și cinstiți", a arătat aceasta.
Kovesi a mai spus că "în spatele eforturilor DNA se află de fapt munca și curajul unor oameni", "calitatea umană și profesională" a acestora.
"Fără spiritul de echipă și determinarea lor nu ar fi fost obținute aceste rezultate. În această luptă nu am fost și nu suntem singuri. Cei care sunteți astăzi prezenți aici ne-ați susținut", a arătat ea.
Șefa DNA a spus că munca instituției pe care o conduce îi neliniștește și îi deranjează pe mulți.
"Munca noastră în neliniștește pe mulți ce se credeau de neatins și îi deranjează pe cei care doreau să folosească instituțiile statului în interes personal. Este evident că încă mai avem provocări de trecut, dar noi vom continua investigațiile", a precizat Laura Codruța Kovesi.
Activitatea DNA a fost evidențiată într-un film proiectat la finalul recepției, în care oameni simpli, ambasadori și jurnaliști vorbeau despre importanța DNA, dar și de către ambasadoarea Suediei la București, Anneli Lindahl Kenny, care i-a oferit medalia lui Kovesi.
Ambasadoarea a spus că primii ani ai tranziției "nu au răspuns multor aspirații ale oamenilor".
"Crearea DNA și independența sa de mediul politic, la începutul anilor 2000, a fost o piatră de temelie și putem vedea din exemplele din alte țări că un cadru legal și accesul la resurse nu sunt de ajuns. Trebuie să ai oamenii potriviți. Desemnarea Laurei Codruța Kovesi ca șef al DNA a arătat că instituția are persoana potrivită", a declarat ambasadoarea.
Potrivit acesteia, distincția îi este oferită șefei DNA pentru "lupta susținută și curajoasă împotriva corupției", ce a făcut "pași importanți spre îmbunătățirea transparenței și aplicării legii în România".
În aceeași măsură, a adăugat diplomatul, medalia este o recunoaștere a echipei DNA, dar și "a României și cetățenilor săi". "Prin exemplul unei femei muncitoare și curajoase, România a reuși să stabilească un exemplu în Europă și în lume", a apreciat ambasadoarea.
"Prin dedicarea dumneavoastră neobosită, ați dat speranță românilor la un viitor mai bun", a spus Anneli Lindahl Kenny în finalul intervenției sale.
Printre cei prezenți la recepția de la Ambasada Suediei la București s-au numărat președintele CSM, Mircea Aron, șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, ministrul Justiției, Raluca Prună, dar și părinții procurorului-șef al DNA.
AGERPRES