Kovesi, procurorul armatei moarte. Adevăruri grele despre finalul luptei anticorupție

Kovesi, procurorul armatei moarte. Adevăruri grele despre finalul luptei anticorupție

Președintele Klaus Iohannis a respins în mod previzibil cererea de revocare a procurorului-șef DNA, Laura Codruta Kovesi, iar Tudorel Toader se va lupta mai departe la Curtea Constituționala pentru a-și susține cauza. Daca președintele accepta să o revoce, mesajul era că în România mafia a învins statul. Am mai spus-o, Klaus Iohannis nu avea altă opțiune decât dacă dorea să-și încheie mandatul în genunchi. Chiar dacă mai rămâne o vreme la șefia DNA, Kovesi nu mai poate acționa la fel de eficient ca în trecut. Va fi un procuror-șef peste o armată moartă, dar încă mai poate câștiga unele bătălii, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Cea mai recentă lovitură la temelia DNA a fost schimbarea șefului Direcției de Operațiuni Speciale (DOS) din cadrul Poliției, Liviu Vasilescu, și tragerea lui pe linie moartă. Liviu Dragnea a executat astfel una din mutările decisive în războiul lui cu ”statul paralel”. După decizia Curții Constituționale de acum doi ani, care a scos SRI din anchetele penale, DOS a rămas instituția-cheie cu ajutorul căreia DNA realiza filaje și interceptări.

Daca această structură va ajunge sub controlul politic total al PSD, e greu de imaginat că procurorii anticorupție vor mai putea conta pe polițiștii de aici sau că informația din dosarele sensibile nu va ajunge imediat la politicieni. Or, fără ajutorul acestei structuri, DNA nu se poate baza doar pe resursele proprii pentru a face performanță.

Pe scurt, capacitatea DNA de a realiza investigații riscă să scadă și mai mult. Deja oricum scăzuse semnificativ, după decizia CCR și după retragerea SRI-ului din anchetele penale. Procurorii anticorupție n-au mai primit nici informații la fel de relevante ca înainte, chiar dacă decizia Curții nu le-a interzis celor de la SRI să semnaleze mai departe cazuri de corupție. Doar implicarea în anchete prin realizarea de echipe mixte de genul celor stabilite prin protocoalele încheiate în 2009 n-a mai fost posibilă.

De ceva timp DNA n-a mai deschis nici un mare dosar, instituția trăiește în mare măsură din amintiri și din trecut. Fără informații de calitate, DNA funcționează cu frâna de mână trasă. Vorba unui client DNA, cine are curentul (informația), controlează motorul (DNA).

Curtea Constitutională a pus și ea umărul la dărâmarea instituției, cu largul concurs al fostului șef DNA, Daniel Morar. Deja încep să vină achitări în urma dezincriminării unor fapte, iar alte anchete s-au blocat după deciziile CCR.

Cele mai crunte atacuri la funcționarea procurorilor DNA s-au dat deja prin modificarea legilor justiției. Au spus-o deja asociațiile de magistrați, Consiliul Superior al Magistraturii, experții în drept și presa onestă. Că modificările vor avea un impact negativ asupra eforturilor anticorupție aflăm, în fine, și din raportul GRECO, care și-a declarat îngrijorarea față de evoluția legislației penale din România.

Unul dintre cele mai serioase avertismente se referă la riscul ca din sistem să plece cel puțin 2000 de magistrați fără să fie prevăzute măsuri tranzitorii. GRECO avertizează asupra faptului că o serie de modificări referitoare la recrutarea și la pensionarea magistraților ar putea avea, printr-un efect combinat, un impact semnificativ asupra capacității de lucru și, în general, asupra capacității operative a judecătorilor și procurorilor mai ales că n-a fost prevăzută o perioadă de tranziție.

Ca și cum toate acestea nu sunt oricum suficiente pentru a neutraliza o instituție-cheie, adăugați la cele de mai sus campania de intimidare, de linșaj mediatic și demonizare continuă a procurorilor anticorupție în general și a Laurei Codruta Kovesi în particular. Inspecția Judiciară a contribuit și ea la intimidarea procurorilor, deschizând mai multe acțiuni disciplinare sau forţând sancțiuni la comanda politică.

Procurorii DNA se află sub asediu de mai bine de un an și jumătate, iar cei mai mulți s-au demobilizat masiv, având tot mai puțină susținere din partea statului, tot mai puține instrumente de anchetă, dar se confruntă în paralel cu presiuni tot mai mari. Scopul în viaţă al lui Dan Voiculescu după ieşirea din închisoare pare să fie unul singur: demolarea lui Kovesi, Coldea, Băsescu, adică a celor pe care-i consideră responsabili de cei patru ani petrecuţi la Rahova.

Pe lângă susținerea mai mult simbolică din parteea președintelui Iohannis, singurul sprijin real a venit din partea străzii și din partea partenerilor occidentali, care au înţeles perfect pericolul. Aceștia din urmă dispun însă de prea puține pârghii să salveze DNA de furia cercetaților penal. Presiunile interne și externe au amânat puțin deznodământul, dar nu l-au putut împiedica.

Atât strada, cât și cancelariile occidentale au obosit între timp sau sunt ocupate cu alte teme pe agenda lor de priorități. Pe acest fundal de apatie generală și cu un DNA neutralizat deja în mare măsură, Liviu Dragnea și PSD pregătesc meticulos ultimele lovituri. În absența unei reacții puternice din partea opiniei publice, ce nu le-a ieșit dintr-o lovitură, printr-o operațiune de tip blitzkrieg, s-ar putea să obțină prin politica pașilor mărunți, săpând neobosiți la temelia statului de drept.

Iar pentru a preîntâmpina noi mișcări de stradă, Dragnea își pregătește propriul miting organizat sub pretextul susținerii familiei tradițioale.

Dacă tot s-a ajuns aici, aproape la capătul drumului, lui Kovesi si procurorilor DNA le mai rămâne un singur lucru de făcut: să termine demn marile dosare, să le ancheteze profesionist şi să le trimită în judecată, acolo unde au suficiente probe, chiar dacă ştiu că munca lor ar putea fi anulată peste noapte dintr-un OUG. Au această datorie față de noi toți, scrie Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .
 



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri