Kovesi: O ordonanță de urgență privind dezincriminarea abuzului în serviciu și-ar produce efectele imediat
În situația în care dezincriminarea abuzului în serviciu s-ar face prin ordonanță de urgență, aceasta și-ar produce efectele imediat, a precizat, marți, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
Declarația a fost făcută în contextul apariției în presă a unor informații privind intenția Guvernului de a adopta, în ședința de miercuri, o ordonanță de urgență referitoare la grațierea unor pedepse și dezincriminarea unor infracțiuni.
"Problema este la ordonanța de urgență, că ea își produce efectele imediat. Chiar dacă nu ai motivat foarte bine urgența și există riscul ca Curtea Constituțională să vină după două-trei luni să declare neconstituțională ordonanța, ea își produce efectele. Dacă o ordonanță de dezincriminare sau de amnistie rămâne în vigoare chiar și o oră, toate aceste consecințe se vor produce", a declarat Kovesi la Digi 24.
Ea a apreciat că o astfel de măsură ar fi una nedreaptă pentru societate, deoarece ar face imposibilă recuperarea prejudiciilor din dosarele de abuz în serviciu.
"Este genul de decizie care face o nedreptate societății, prin aceea că nu mai poate recupera prejudiciile. Toate dosarele în care avem trimiși în judecată pentru aceste infracțiuni vor fi încetate sau se vor dispune achitări (...), dosarele care sunt în investigare (...) vor fi închise automat, se vor da soluții de clasare, dar efectul cel mai grav și care afectează societatea este acela că toate prejudiciile cauzate statului vor rămâne nerecuperate. (...) În situația în care o astfel de lege va intra în vigoare pentru câteva zile, pentru câteva ore, ea își va produce efectele din perspectiva legii penale mai favorabile și toate aceste consecințe se vor produce", a adăugat Kovesi.
Șefa DNA și-a exprimat speranța că ministrul Justiției, Florin Iordache, își va respecta angajamentul public de a nu promova niciun act legislativ referitor la sistemul judiciar înainte de a se consulta cu Consiliul Superior al Magistraturii.
"La discuția pe care am avut-o cu ministrul Justiției (...), acesta a promis, și a spus și în spațiul public, că nu va face nicio modificare înainte de a consulta sistemul judiciar, înainte de a se consulta cu Consiliul Superior al Magistraturii. Ordonanța de urgență care vizează amnistia, grațierea unor fapte, dezincriminarea unor fapte trebuie să aibă un aviz și din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Majoritatea membrilor care au candidat în Consiliul Superior al Magistraturii și-au exprimat intenția (...) să aibă un rol activ în ceea ce privește modificarea legilor care afectează justiția și cu care justiția lucrează. Deci, mă aștept ca ministrul Justiției, înainte de a promova un astfel de act, să-l dea spre consultare. Este foarte ciudat să avem pe ordinea de zi, dacă această informație este adevărată, un proiect care nu a fost dezbătut în interiorul sistemului și care poate afecta grav sistemul judiciar. Așa, la o primă vedere, dacă vorbim de infracțiunile de abuz în serviciu (...), 30% din activitatea DNA are ca obiect investigarea faptelor de abuz în serviciu", a mai spus Laura Codruța Kovesi.
AGERPRES