Kovesi: Interacționez cu politicienii doar instituțional, nu în timpul liber

Kovesi: Interacționez cu politicienii doar instituțional, nu în timpul liber

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a declarat că interacționează cu politicienii doar instituțional, și nu în timpul liber, considerând că ar fi o incompatibilitate cu statutul de magistrat.

Întrebată într-un interviu acordat pentru Ziare.com dacă merge la cumpărături cu politiceni în timpul liber, Kovesi a răspuns: "Niciodată. Interacționez cu ei doar instituțional, în virtutea atribuțiilor de serviciu. Nu în timpul liber".

Referitor la existența unei incompatibilități între funcția sa de șef al unui parchet și relația personală cu politicieni, șefa DNA a afirmat: "Da, este o incompatibilitate cu statutul de magistrat".

Kovesi despre colaborarea cu SRI: Nu e o rușine să colaborezi cu o instituție a statului, ci cu infractorii


Colaborarea cu SRI se desfășoară pe mai multe paliere prevăzute atât în lege, cât și în protocolul încheiat de Ministerul Public, a declarat procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, care a subliniat că ''nu e o rușine să colaborezi cu o instituție a statului, ci cu infractorii''.

"Dacă este o vină să colaborezi cu o instituție a statului, îmi asum această vină. Nu e o rușine să colaborezi cu o instituție a statului, e o rușine să colaborezi cu infractorii. Faptul că avem o cooperare bună și eficientă, care se vede din dosarele finalizate, este un lucru bun pentru România. Să existe suspiciuni când procurorii colaborează cu politicenii și infractorii, nu când colaborăm cu o instituție a statului reformată și profesionistă. N-am să pot bloca ancheta unui procuror pentru că informația mi-a fost furnizată de SRI", a afirmat șefa DNA, într-un interviu acordat Ziare.com.

Ea a explicat că SRI este principalul partener în ceea ce privește 'alimentarea' DNA cu informații despre fapte de corupție, menționând că alte servicii din România nu le transmit informări sau le dau într-un număr relativ mic ori nu sunt extrem de importante în activitatea procurorilor anticorupție.

"Cred că există o supărare pentru unii că aceste două instituții lucrează foarte bine în prezent, sunt unite în lupta cu marea corupție, dar este o colaborare eficientă pe care dorim să o continuăm în același ritm și același fel. Menționarea în comunicatele DNA este o chestiune de colegialitate și de recunoaștere a efortului celorlalte instituții, SRI, structuri ale MAI, ANI. Niciodată un procuror singur nu va reuși să finalizeze un dosar", a susținut șefa DNA.

Întrebată dacă modelul marii corupții este cel arătat în dosarul Microsoft, Kovesi a precizat că este o tipologie a comiterii unor fapte de corupție.

"Am sesizat că în multe dosare care privesc fapte de achiziții publice sau licitații trucate există o relație între cei care dețin funcții importante și anumiți oameni de afaceri. În anumite zone, în anumite orașe, doar o anumită firmă câștigă întotdeauna licitațiile, doar ea putea să cheltuiască banul public. În ultima perioadă am observat că se interpun persoane apropiate funcționarului public sau omului de afaceri, unii știu la ce sunt folosiți, își folosesc conturile, anumite proprietăți. Dar putem să arestăm în fiecare an decidenții din instituțiile statului și oameni de afaceri, problema rămâne. Este important să fie analizate hotărârile de condamnare pentru identificarea vulnerabilităților în zona achizițiilor publice și să se ia măsuri de prevenire. Doar arestând nu o să eliminăm corupția în domeniul achizițiilor publice", a mai spus Kovesi.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”