Kovesi: În CORUPȚIA din sănătate sunt implicate și firme STRĂINE. MITA este primită prin bănci din centre off-shore
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, luni, ca in coruptia din sistemul de sanatate sunt implicate si firme si companii din strainatate si ca este nevoie de o strategie de prevenire a coruptiei, transmite Agerpres.
Potrivit acesteia, investigatiile au dezvaluit ca, uneori, sumele primite cu titlu de mita sunt achitate prin conturi deschise la banci in strainatate, de cele mai multe ori in centre off-shore.
''In coruptia din sistemul de sanatate sunt implicate si firme sau companii straine, de aceea pentru DNA constituie o prioritate tragerea la raspundere penala atat a persoanelor juridice romane, dar si straine, care se ocupa de comercializarea medicamentelor si echipamentelor medicale. (...) Este important ca avem in lucru cauze in care cooperam cu parteneri institutionali din alte tari, care investigheaza si ei companiile, (...) iar schimbul de informatii este esential'', a aratat sefa DNA.
Kovesi a avertizat ca mecanismele de mita vor continua daca nu se vor lua masuri de prevenire.
''Investigatiile actuale ale DNA in dosarele pe care acum le avem in lucru ne arata ca faptele de coruptie se manifesta prin aceleasi actiuni repetitive. In lipsa unor masuri clare de prevenire si control, tipologia faptelor investigate si mecanismele care au permis savarsirea faptelor se repeta. Este necesara o abordare strategica de prevenire a coruptiei, mai ales cand vorbim de domenii care afecteaza direct viata cetatenilor, asa cum este domeniul sanatatii'', a spus Kovesi, la dezbaterea "Coruptia in sistemul de sanatate - prevenire si investigare. Experienta, bune practici si provocari".
Ea a dat ca exemplu o actiune a DNA de saptamana trecuta cand un manager de spital care a pretins si primit mita pentru incheierea unui contract de achizitii publice la un spital judetean a fost prins in flagrant.
''In anul 2014, acelasi director a mai fost trimis in judecata pentru acelasi gen de fapte. Acest exemplu ne arata ca nu se rezolva coruptia in sanatate doar arestand si investigand persoane. Daca acest efort investigativ al organelor de aplicare a legii nu este dublat de masuri preventive de schimbare a unor proceduri, de introducere a unor mecanisme de management si control, atunci cetatenii vor fi in continuare afectati'', a subliniat procurorul sef al DNA.
''Cu siguranta coruptia in sanatate este rezultatul unei modalitati netransparente de folosire a bugetului public. Cat timp planificarea unei achizitii publice nu va fi transparenta se va folosi bugetul pentru achizitii supraevaluate. In continuare se vor folosi banii publici pentru achizitii de aparatura scumpa de la firme de apartament, in timp ce spitalele nu pot asigura minime conditii pentru pacienti'', a adaugat Laura Codruta Kovesi.