Kovesi: Fiecare zi care trece, începând de azi-noapte, este un risc major pentru sistemul de justiție

Kovesi: Fiecare zi care trece, începând de azi-noapte, este un risc major pentru sistemul de justiție

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat miercuri că modificările aduse Codurilor penale sunt "extrem de grave" și a criticat modul în care Guvernul a adoptat "în toiul nopții" ordonanțele de urgență.

Într-o intervenție telefonică la Digi 24, Kovesi a spus că DNA a primit, marți, în jurul orei 19,00, proiectele de la Guvern, pentru un punct de vedere.

"În timp ce lucram la punctul de vedere, a fost adoptată în toiul nopții această ordonanță de urgență, care, din perspectiva noastră, aduce modificări extrem de grave, iar lupta anticorupție va fi lipsită de relevanță dacă ea își va produce în totalitate efectele", consideră Kovesi.

Șefa DNA a adăugat că este greu de explicat graba cu care a fost adoptată ordonanța de modificare a Codului penal .

"Este greu de explicat urgența. Avem peste 440 de articole în Codul penal, iar această ordonanță modifică 4 articole. În ce constă urgența? Deciziile Curții Constituționale la care se face trimitere în Nota de fundamentare nu au nicio legătură cu modificările privind pedeapsa, cu modificările privind favorizarea infractorului, cu modificările care prevăd că persoanele care adoptă, emit sau aprobă acte normative nu vor mai răspunde penal. Nu are niciun fel de legătură. Este revoltător că s-a cerut punct de vedere de la tot sistemul judiciar, pe proiectul inițial au fost trimise foarte multe observații și nu s-a ținut cont de ele. Se trimite din nou un proiect pentru observații, se fixează un termen a doua zi la ora 9,00 și ne trezim în toiul nopții că apare această ordonanță de urgență. Practic, fiecare zi care trece, începând de azi-noapte, este un risc major pentru sistemul de justiție. În fiecare dimineață, ne putem trezi că sunt modificate competențe, că sunt modificate proceduri, că este modificat statutul magistraților, nu mai avem niciun fel de predictibilitate", a afirmat Kovesi.

Ea a mai spus că ordonanța adoptată de Guvern urmărește exonerarea de răspundere penală a tuturor funcționarilor publici de rang înalt, din Parlament, membri ai Guvernului, ai organelor administrației locale și care sunt abilitați să adopte sau să aprobe legi, ordonanțe, regulamente, ordine ale ministerelor.

"Deci, dacă o să fie o hotărâre de consiliu local sau o hotărâre de guvern, prin care funcționarii, cu încălcarea legii, emit aceste acte cu caracter normativ și produc prejudicii, ei nu vor putea fi investigați", a explicat Kovesi.

Procurorul-șef al DNA a criticat și pragul de 200.000 de lei sub care infracțiunea de abuz în serviciu nu se mai pedepsește.

"Dezincriminarea infracțiunii de abuz în serviciu — pentru tot ceea ce înseamnă infracțiuni care produc prejudicii, până la 200.000 de lei, nu vor mai putea fi pedepsite. Haideți să vă dau un exemplu. Dacă la un spital, un manager va avea la dispoziție, nu știu, 3 miliarde de lei să cumpere medicamente, acesta va putea să împartă acea sumă în sume mai mici, sub 200.000 de lei, iar contractele de licitație să le dea cui dorește — familiei sale, prietenilor, la ce firmă vrea, în ce modalitate vrea, prin încredințare directă, fără nicio procedură, la prețuri supraevaluate, pentru că nu va mai putea fi cercetat pentru acest tip de faptă", a precizat Laura Codruța Kovesi.

AGERPRES/(A — autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri