Kovesi, DEZVĂLUIRI ȘOCANTE despre SUMELE DESCOPERITE și NOILE METODE!

Kovesi, DEZVĂLUIRI ȘOCANTE despre SUMELE DESCOPERITE și NOILE METODE!

Laura Codruta Kovesi, la Digi24: Prejudiciu de 620 de milioane euro calculat in dosarele de abuz in serviciu din 2015. Daca se dezincrimineaza, statul nu va mai putea recupera acesti bani/ Infractorii au devenit mai inventivi, dar nu sunt mai inventivi ca procurorii! 

Prejudiciul suportat de stat de pe urma infractiunilor de abuz in serviciu se ridica la 620 de milioane de euro, dupa cum reiese din dosarele instrumentate anul trecut. Daca aceasta infractiune este dezincriminata, statul nu va mai putea recupera acesti bani, a declarat procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi joi seara la Digi24. Kovesi a aratat ca in cazul in care abuzul in serviciu va fi dezincriminat, functionarii publici vor putea face orice vor, iar cei care vor pierde sunt in primul rand cetatenii.

Principalele declaratii ale Laurei Codruta Kovesi:

Despre articolul din The Economist pe tema luptei anticoruptie din Romania

- Cred ca suntem pe drumul cel bun, si ca tara si ca institutie care are drept scop lupta impotriva faptelor de coruptie la nivel

- Romania este pregatita sa lupte cu coruptia. are o institutie eficienta in lupta cu corptia, care isi indeplineste rolul zi de zi. Cred ca suntem pe drumul cel bun. Cred ca trebuie sa continuam.

- Nu ma intereseaza ce zic politicienii, mai ales atunci cand sunt si cercetati de DNA. 

- Dialogul nu trebuie sa se desfasoare in presa, asa ca nu ma intereseaza.

Despre ancheta din Sanatate si dezincriminarea abuzului in serviciu 

În principal, astfel de dosare sunt legate de achiziţiile publice - cumpărerea de medicamente, produse sanitare, aparatură. În toate aceste dosare, acuzaţiile principale sunt de abuz în serviciu.

Pentru noi, corupţia în sănătate a fost o prioritate în ultimii ani.

La prezentarea raportului de activitate al DNA pe anul 2015 am spus că, din păcate, cetăţenii sunt cei care plătesc, prin preţul medicamentelor, atunci când se dă mită medicilor ca să prescrie unele tratamente. Am fost criticată, ca nu ar fi trebuit să vorbesc.

Un exemplu este un manager de spital care a fost trimis în judecată abuz în serviciu în legătură cu achiziţii publice. Nu şi-a pierdut funcţia şi în urmă cu câteva luni a fost prins, din nou, luând mită. La DNA sunt peste 150 de dosare cu fraude în achiziţii publice în sănătate

Noi am sesizat in ultimii ani ca in Sanatate sunt aceleasi tipologii de conducere a faptelor (de coruptie- n.red.)

Nu pot sa spun ca avem un dosar Hexi Pharma, noi avem dosare pe fapte de coruptie.
Am reusit sa indiponibilizam conturi, sa punem sechestru pe 23 de imobile.

Cu privire la Hexi Pharma, s-a inceput urmarirea penala. In mai putin de trei saptamani, colegii mei au refacut circuiote financiare ale banilor care s-au plimbat prin mai multe tari din Europa. Ne-am sesizat din oficiu la primele indicii ca s-au comis fapte de competenta DNA. De multe ori interesul nostru este sa nu spunem ca investigam, tocmai pentru a putea continua ancheta. Faptul ca nu spunem nu inseamna ca nu facem anchete.

Cand vin informari de la serviciile de informatii le analizam si daca sunt indicii cu privire la fapte ce tin de DNA ne autosesizam (despre coruptia in Sanatate- n.red.) Este un fenomen cu care ne confruntam tot mai mult in ultima perioada de timp. Sunt peste 70 de persoane trimise in judecata in ultimii doi ani pentru nereguli la achizitii in acest domeniu.

Cel mai des intalnite fapte sunt cele de abuz in serviciu. Vorbim despre acel timp de ocntracte prin care, daca vreti, se ascunde mita.

De aceea e importanta decizia privind abuzul in serviciu. Nu o sa mai putem sa anchetam. Degeaba facem noi acum, daca se dezincrimeaza abuzul in serviciu nu o sa mai putem sa facem asta.

Consecinta cea mai grava (a dezincriminarii abuzului in serviciu - n.red.) vine atunci cand vorbim de urmarea care vine intr-o astfel de situatie, si anume prejudiciile create.

Anul trecut, prejudiciul creat statului roman prin infractiunea abuzului in serviciu este de 620 milioane euro.

Statul roman nu va mai putea recupera acesti bani daca se dezincrimineaza abuzul in serviciu.

Din pacate, si functionarii corupti s-au specializat. Au ajuns la concluzia ca nu e bine sa te intalnesti direct, sa faci o incredintare directa, asa ca au venit cu contracte care mascheaza mita.

Functionarii vor putea sa faca ce vor, sa incheie ce contracte vor si vom continua sa avem coruptie in Romania, mascata de birocratie.

Trebuie sa ne gandim daca societatea noastra este pregatita pentru asa ceva.

Ca sa putem lupta cu coruptia avem nevoie de o legislatie serioasa si sa fim lasati sa lucram.

Nu DNA-ul va fi afectat, ci cetatenii.

Sunt unii functionari publici care in fiecare zi cand merg la munca stiu exact ce au de facut, atributiilor lor sunt trecute in lege, regulamente. Este pueril sa spui ca nu stii ce faci (ca risca ca o actiune corecta sa fie pasibila de abuz in serviciu - n.red.)

10 ani practica judiciara a fost constanta. Nu vorbim despre simple greseli, vorbim de incalcari grave ale atributiilor clar definite. 

Vorbim de banii cetatenilor. (e un abuz atunci cand -n.red.) Atunci cand se incheie un contract de achizitii publice, un functionar nu respecta legea, face caietul de sarcini asa cum vrea el ca sa castige un anume om de afaceri, care mai tarziu il recompenseaza.

Vorbim despre infractiuni clare si predictibile.

Despre alegerile locale de duminica trecuta


Ca cetatean mi-am exprimat optiunea votand, ca procuror sef al DNA nu este treaba mea rezultatul alegerilor.

Pe mine ma intereseaza (lupta anticoruptie - n.red.), si noi o sa ne continuam treaba.

Despre dezincrimarea abuzului in serviciu 

Sa luam un caz concret. O persoana condamnata pentru abuz in serviciu care are o condamnare cu executare va fi eliberata din inchisoare. Prejudiciul, daca nu a fost recuperat, nu va mai fi recuperat de aici inainte.

Statul de drept nu este un moft, trebuie sa avem reguli clare prin cares a consolidam statul de drept.

Despre dosarul de spionaj

Nu pot sa comentez. Este un dosar la DIICOT

Eu si membrii familiei mele am fost doar hartuiti. Nu mi-a fost spart niciun cont de email

Eu am dat o declaratie in calitate de martor.

Despre dosarul Titus Corlatean- diaspora 

Dosar cu suspiciuni de abuz in serviciu.

Asteptam dupa 15 iunie (votul in Parlament pentru ridicarea imunitatii - n.red.)

Reporter: Ce asteptari aveti de la decizia CCR (privind dezincriminarea abuzului in serviciu - n.red.)? 

Kovesi: Astept sa fim lasati sa lucram ca si pana acum.

Nu vad niciun motiv pentru care marti sa avem emotii.

Nu a crescut fenomenul coruptiei ci eficienta institutiilor DNA a crescut.

Sunt mai inventivi infractorii. Dar nu sunt mai inventivi ca procurorii.

Avem nevoie sa pastram actualul cadru legislativ. Avem greutati din perspectiva resurselor umane si financiare, dar daca vre, ca lupta sa continue avem nevoie in primul rand de pastrarea actualului cadru legislativ.

Noi suntem DNA si rezistam la toate incercarile. Dar avem nevoie sa ne lasati sa ne facem treaba.



populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri