Klaus Iohannis, un PIC IRITAT. L-a făcut pe Băsescu POSTAC și a DESCHIS tema PRIMEI DOAMNE

Klaus Iohannis, un PIC IRITAT. L-a făcut pe Băsescu POSTAC și a DESCHIS tema PRIMEI DOAMNE

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în conferinţa de presă cu ocazia a 100 de zile de la preluarea mandatului, că "cea mai mare nemulţumire" a sa în această perioadă şi "cea mai mare restanţă" o reprezintă modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile Justiţiei.

Presedintele Iohannis nu crede ca romanii si-au pierdut speranta, dupa primele o suta de zile de mandat ale sale, dar a avertizat ca nu are de gand sa-si asume rolul opozitiei pentru schimbarea guvernului Victor Ponta. In acest discurs de bilant, seful statului lansat o critica la adresa lui Traian Basescu, pe care l-a numit pensionar "postac", referire la interventiile dese ale fostului presedinte pe retelele sociale, dar si la adresa lui Victor Ponta, despre care a afirmat ca nu se consulta cu presedintele in chestiuni esentiale precum Codul Fiscal.

Declaraţiile preşedintelui:

Au trecut primele 100 de zile din mandatul meu. Unii se întreabă de ce nu am vorbit mai mult în această perioadă, de ce nu am eu prima reacţie la fiecare breaking news, de ce nu admonestez public alte instituţii, de ce nu critic alţi politicieni. Pentru că nu acesta este rolul unui preşedinte şi pentru că promisiunea mea a fost de a face politică, cu mai puţine vorbe şi mai multe fapte.
Aceste 100 de zile au fost despre valori şi modul în care pot să ne transforme viaţa.

România lucrului bine făcut este posibilă, o ţară care ştie ce vrea şi care poate ceea ce vrea. Să ne vedem fiecare de treabă, cu responsabilitate.
Eu nu mă joc cu legile ţării noastre. Nu promulg legi care nu respectă principii constituţionale sau obligaţii ale statului român.

Toate instituţiile statului sunt în serviciul cetăţeanului şi sunt chemate să apere democraţia.
De ce face preşedintele atâtea vizite externe? Pentru că politica externă este un atribut fundamental, iar o politică externă puternică şi eficientă înseamnă un stat puternic şi eficient.
În aceste 100 de zile România a reînceput să-şi redobândeasză respectul şi credibilitatea în lume. Voi merge în cât mai multe locuri unde trăiesc comunităţile mari de români.

Acestea sunt direcţiile de principiu şi acţiune pe care le voi păstra în perioada următoare. Voi urmări cu atenţie soluţia legislativă pentru a asigura votul românilor din diaspora, dar şi celelalte proiecte.

Cea mai mare nemulţumire a mea în această perioadă este modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile justiţiei.  Fiecare episod în care justiţia este blocată în Parlament este un pas înapoi în recâştigarea încrederii publice şi o sursă de pierdere a credibilităţii.

În politică, dacă ai greşit grav demisionezi. Acesta este un alt mod de a face politică.
Reperul meu este litera şi spiritul Constituţiei. Preocuparea mea este să fac ce am spus că fac. Singura direcţie este viitorul pe care îl creăm împreună.
Nu m-am întâlnit cu fostul preşedinte, nu i-am solicitat absolut nimic, nu am discutat nici despre reşedinţă nici despre politică. Fostului preşedinte îi prieşte pensia: este foarte vocal şi postac. Îi doresc să fie sănătos.
Nu am fost nici întrebat, nici nu mi-am spus părerea despre mutarea lui Traian Băsescu. Nu mă interesează, este problema altora cum se repartizează aceste imobile. Au trecut 100 de zile din mandatul meu şi statul român nu mi-a pus la dispoziţie reşedinţa.

Guvernul nu s-a schimbat în esenţă. Nu aştept de la acest Guvern să devină mai eficient. Când va veni alt Guvern este o întrebare care trebuie pusă partidelor politice şi în Parlament. Eu nu am de gând să preiau rolul opoziţiei. Dacă opoziţia va reuşi să adune voturi pentru o moţiune de cenzură, vom avea alt Guvern.

Intrebari și răspunsuri

1. Au existat obiective neatinse pentrua ceste prime 100 de zile?

Iohannis: Faptul ca partidele si Parlamentul inca nu au realizat ce au promis consider ca este o inca nerealizare.

2. Fostul presedinte v-a cerut sa nu validati numirea noului ministru al Finantelor. In ce relatii sunteti cu Traian Basescu? V-a anuntat ca se muta la Scorvistea?

Iohannis: Nu m-am intalnit cu el, nu i-am solicitat absolut nimic, nu am discutat nici de resedinta, nici de politica. Daca e vorba de sfaturi, constatam ca fostului presedinte ii prieste pensia, e foarte vocal si postac, ii doresc sa fie sanatos.

3. Ce legaturi aveti cu compania de exploatare a lemnului din Austria?

Iohannis: Nu am nicio legatura, stiu ca au existat anumite detalii in talk-show-uri, nu exista la mine notiunea de lobby sau interventie pentru a rezolva o problema. Nici in cazul acesta nu a existat, nici macar nu au incercat sa ajunga la mine. Este o speculatie facuta de fostul ministru pe care probabil ar fi bine sa o explice fosta doamna ministru, nu are insa absolut nimic de-a face cu mine si cu administratia mea.

4. Au existat critici pe Facebook, cum s-a ajuns la aceste critici?

Iohannis: Orice om e supus greselii si daca faniii mei ma critica si au dreptate incerc sa ma indrept, dar in privinta lobbyului nu are nimeni dreptate.

5. Considerati intemeiate temerile ca se face abuz de arestari?

Iohannis: Putem constata cu totii ca Romania se afla intr-o faza foarte intensa de combatere a coruptiei, actiuni foarte vizibile ale parchetelor.

Consider ca e un lucru bun, vedem si dvs si eu aproape zilnic noi si noi politicieni acuzati de diferite lucruri, ceea ce ne duce cu gandul la o intrebare: cum de au stat atatia ani in spatiul public si nu a venit nimeni sa verifice aceste chestiuni? Bine ca se intampla si acum in ceasul al 12-lea.

Aceasta faza intensa de lupta e urata, e foarte urata, iese la suprafata tot ce a fost si este mai rau si mai urat in poltica, dar va asigura ca fara aceasta faza nu putem sa ne facem bine.

6. Aveti de gand sa va mai consultati cu partidele pe justitie?

Iohannis: Faptul ca Parlamentul e criticat si ca un senator e propus ministru de catre premier nu cred ca au mare lucru in comun. Parlamentul e criticat pentru lipsa unei reactii adecvate in fata solicitarilor justitiei. Membrii guvernului sunt propusi de premier care insuseste aceasta propunere.

Eu nu vad ce sens ar avea o respingere daca nu exista motive temeinice care tin de mine. Daca cel propus nu convine politic atunci acest lucru si-l insuseste premierul, nu presedintele. Raspunderea politica pentru numiri e la premier.

Consultari voi mai avea, dupa sarbatori voi propune o noua runda sa vedem unde s-a ajuns cu modificarea legislatiei, ce pasi mai putem face.

Nu cred ca isi imagineaza cineva ca de azi pe maine schimbam totul. Nu se schimba asa repede lucrurile. Tuturor ne-ar placea daca am putea schimba lucrurile de pe o zi pe alta, dar lucrurile nu merg asa simplu. Acesta e motivul pentru care am avut discutii si pana la urma lucrurile se vor corecta. Sunt destul de optimist.

7. Despre Schengen

Iohannis: Acest deziderat si l-a stabilit Romania de mai multa vreme, doar ca nu s-a realizat. Am discutat aceste chestiuni cu liderii importanti pe care i-am intalnit si pot sa spun ca am un optimism moderat.

Exista sanse insa nu certitudini ca in viitorul apropiat acest chestiuni se pot rezolva insa ultimele evolutii din Parlament in cre anumite solicitari au fost respinse nu ne ajuta absolut deloc.

8. Sustineti ridicarea MCV?

Iohannis: Sustin in continuare ridicarea MCV, am discutat aceste lucruri si la Bruxelles exista deja la personalitati relevante convingerea ca MCV trebuie sa se finalizeze in acest mandat al CE.

Se va realiza gradual si sunt destul de optimis in aceasta privinta.

9. Cand va veti muta in Vila Lac 3? Ati grabit acest proces prin mutarea lui Basescu?

Iohannis: Nu am fost nici intrebat nici nu mi-am spus pararea, nu ma intereseaaz, e problema altora cum se repartizeaza aceste imobile. Au trecut primele o suta de zile si statul roman nu mi-a pus la dispoitie resedinta oficiala a presedintelui. Ce se va intampla in continuare vom urmari cu mare atentie.

10. Cu ce au gresit Maior si Scutaru?

Iohannis: Trebuie sa facem deosebire intre greseala politica si demisie. Si George Maior si Scutaru au demisionat din motive personale, mi-au inaintat demisiile, le-am acceptat, s-a incheiat orice discutie.

Demisie din motive persoaneale nu se poate discuta, decat daca dansul doreste sa dea lamuriri publice.

11. Despre noul sef al SIE

Iohannis: Cu siguranta, in urmatoarele luni voi face o propunere pentru SIE.

12. Cand veti avea propriul guvern?

Iohannis: Guvernul nu s-a schimbat in esenta, doar in anumite pozitii eliberate datorita unor proceduri care nu au pus guvernul intr-o lumina buna, ma refer la fostul ministru de Finante, cercetat de procurori, de exemplu. Nu astept de la acest guvern sa devina mai eficient.

Cand va veni alt guvern, e o intrebare care trebuie pusa in esenta partidelor politice. Eu nu am de gand sa preiau rolul opozitiei, eu raman si ma rezum la rolul de presedinte. Daca opozitia aduna suficiente voturi, vom avea alt guvern. Daca nu vom reusi, atunci vom avea alt guvern in 2016.

13. Despre anticoruptie

Iohannis: Vorbesc cu reprezentantii partidelor pana se rezolva si se va rezolva.

14. Vi se pare adecvata reactia statului in cazul declaratiilor ambasadorului Rusiei?

Iohannis: Da.

Ambasadorii nu sunt un fel de politicieni veniti in Romania ca sa-i luam la gramada. Ei reprezinta state. Exista in diplomatie cutume, ce e bine sa spuna, ce nu e bine sa spuna un ambasador.

In ultima vreme a fost acea luare de pozitie. Nu e niciodata si in nicio circumstanta rolul presedinltuei sau al premierului sa raspunda in public unui ambasador, indiferent ce spune.

Daca declaratiile sale sunt nepotrivite, cutuma care se resepecta e ca ambasadorul e chemat la MAE unde are o discutie cu secretarul de stat sau chiar cu ministrul. Orice altceva va asigur ca nu se poarta si nu se face.

15. Sunteti si seful CSAT, ati avut vizite in Ucraina, in Moldova. Exista incercari ale Rusiei de a destabiliza decizii politice sau economice majore in Romania?

Iohannis: Nu am informatii ca ar exista incercari de destablizare in Romania, dar trebuie sa fim foarte constienti ca statele care doresc sa isi extinda influenta gasesc intotdeauna agenti prin care incearca sa influenteze lucrurile ori aceste incercari in Romania nu au succes astazi.

16. Ati discutat cu gen. Breedlove in cadrul intalnirii de astazi despre pozitionarea de armament greu in Romania?

Iohannis: Am discutat cu gen Breeedlove chestiuni mai generale legate de pozitionare NATO, de comandamentul de divizie, dar nu am dorit sa intru in discutii detaliate, tehnice, lasand acestea intre militari si intre tehnicieni.

17. Va mai doriti un guvern al dvs?

Iohannis: Cred ca orice presedinte isi doreste un guvern al lui, dar sa detaliez ce inseamna al meu. E un guvern cu care poate lucra efectiv, si formal si informal in toate problemele care privesc statul.

Sa nu ramanem doar in zona foarte teoretica, eu mi-as fi imaginat ca un guvern care vrea sa lucreze cu mine, inainte sa prezinte modificari semnificative la Copdul Fiscal vine la mine, le discutam. Ori acest lucru nu s-a intamplat, si in alte chetiuni guvernul a considerat ca poate merge mai departe fara sa se consulte cu mine.

18. Ce discutati cu premierul?

Iohannis: Sunt lucruri despre care ma informeaza, ma consulta si le discutam.

19. Vi s-au propus targuri politice?

Iohannis: Niciodata, nici acum si nici inainte.

20. Despre actiunile ANAF

Iohannis: Romania e o tara in plina reformare, tot timpul facem o reforma, invatamant, Fisc, ANAF, si din pacate constat ca exista tendinta de a lucra ca pendulul, dintr-o extrema in alta. Ba avem situatii in care Fiscul nu se ocupa, ba se ocupa deodata de detalii care nu cred ca merita foarte multa atentie. Banuiesc ca aceste chestiuni sa se ajunga la o normalitate.

21. Sotia va insoteste in vizitele externe. Cum vedeti institutia primei doamne?

Iohannis: Cred ca institutia primei doamne inca nu isi gaseste loc in Romania. Ar trebui sa existe poate o dezbatere publica, cateva studii care ne spun daca romanii isi doresc sau nu, dar prima doamna a mea imi face onoarea sa ma insoteasca peste tot unde e posibil si cred ca e un prim pas spre a induce in spatiul public o discutie despre prima doamna.

22. Ati spus ca nu veti gratia niciun poltician. O veti gratia pe doamna Ridzi?

Iohannis: Raspunsul generic l-ati citat, raspunsuri punctuale nu le pot da acolo unde nu exista solicitari.

23. Il declarati erou pe Avram Iancu?

Iohannis: Iata o tema interesanta, personal fiind ardelean, eu sunt pro Avram Iancu, imi place personajul, chiar mi-ar placea mie sa decernez postmortem acest titlu.

Initatorii au vrut probabil sa faca un lucru bun, dar nu s-a potrivit legea cu procedura, nu am trimis legea inapoi ca nu vreau cu Avram Iancu, vreau.

Am trimis legea inapoi pentru a fi pusa in acord cu procedura legislativa si sa-l declaram pe Avram Iancu erou national.

24. ANAF a inchis numeroase magazine, pentru sume derizorii. Credeti ca acesta este drumul corect?

Iohannis: Este un pic dificil sa comentez spete foarte concrete fara date foarte concrete.

E bine sa cautam proceduri care incurajeaza investitorii sa isi duca afacerea mai departe si nu sa gfasim metode porin care sa inchidem firme. Asta la modul general. Particular, intrebati la ANAF daca ei cred ca o tara fara firme poate sa functioneze.

25. Ce mesaj aveti pentru romanii care si-au pierdut putin din speranta?

Iohannis: Nu am avut aceasta impresie, eu cred ca sunt alaturi de mine si impreuna incercam sa facem pasii pentru a pune in practica speranta.

26. Marian Vanghelie a afirmat ca avea acces la dvs prin Rares Bogdan. Ati discutat cu cei doi?

Iohannis: E treaba PNL daca face aliante cu unii sau altii, sper sa fie bine inspirati.

Marţi dimineaţă, Klaus Iohannis a postat, pe Facebook, bilanţul în imagini a 100 de zile de mandat, care cuprinde vizitele externe, semnarea acordului privind finanţarea armatei, dar şi solicitarea către Parlament de a finaliza în această sesiune legi importante, precum cele electorale.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”