Klaus Iohannis, un candidat cu un discurs liniștit și conciliant (EFE)
Klaus Iohannis, președintele Partidului Național Liberal (PNL) și primar al orașului Sibiu, se prezintă la alegerile prezidențiale cu un discurs conciliant în care a evitat atacurile personale, scrie miercuri agenția EFE într-o prezentare a profilului principalilor candidați la scrutinul de duminică.
În vârstă de 55 de ani, Iohannis provine dintr-o familie aparținând minorității germane din Transilvania. El însuși a subliniat în timpul campaniei electorale că faptul că un membru al acestei minorități etnice candidează pentru postul de șef al statului arată maturitatea politică a acestei țări balcanice, menționează agenția spaniolă de presă.
Spre deosebire de actualul președinte, conservatorul Traian Băsescu, Iohannis este precaut în declarații, fără ieșiri verbale sau descalificări ale adversarilor. El propune o politică fără scandaluri și insulte, care să încurajeze investițiile în țară, fiind foarte respectuos și față de principalul său contracandidat în cursa prezidențială, premierul social-democrat Victor Ponta, care, potrivit sondajelor, are un avans de circa zece procente în fața sa, scrie în continuare EFE.
Dar candidatura lui Iohannis a fost marcată de acuzații de corupție venite din partea social-democraților, după ce s-a aflat că el deține șase locuințe în Sibiu, pe care le-a achiziționat în perioada când era profesor la Facultatea de Fizică. În plus, justiția trebuie să se pronunțe într-un dosar de incompatibilitate deschis pe numele său. El este acuzat că fost reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acționarilor societății de distribuție a apei din acest oraș unde a deține în același timp funcția de primar. Dacă hotărârea instanței va fi că a fost într-o situație de incompatibilitate, atunci nu va putea să-și exercite atribuțiile de președinte, în cazul în care ar câștiga alegerile.
Iohannis s-a lansat în politică prin partidul minorității germane, pe care l-a condus timp de mai mulți ani. Din această poziție a câștigat și primăria Sibiului în anul 2000. În anul 2009, după demiterea guvernului conservator condus de Emil Boc, liberalii, sprijiniți de social-democrați, l-au propus pentru postul de premier, dar Băsescu s-a împotrivit.
În luna februarie 2013 Iohannis s-a înscris în PNL, pe vremea când acest partid guverna împreună cu Partidul Social-Democrat (PSD). Dar, la începutul anului în curs, PNL a decis să rupă această coaliție după ce prim-ministrul Victor Ponta a refuzat să-l numească pe Iohannis vicepremier, scrie în încheiere agenția spaniolă de presă, fără să intre în detaliile acelui eveniment.
AGERPRES