„Avem câteva teme în această după-amiază, dar una e de o importanţă deosebită, e vorba despre a discuta solicitările de a deveni stat candidat ale Moldovei, Ucrainei şi Georgiei. Pe această temă CE a emis un punct de vedere săptămâna trecută şi prin care propune ca Ucraina şi Moldova să primească statutul de candidat, iar Georgia să primească un statut care declarat că sprijinim aspiraţiile europene. Voi exprima punctul meu de vedere, al României, care e foarte clar – noi sprijinim, salutăm punctul de vedere al Comisiei care e unul corect, reflectă situaţia din teren. E un punct de vedere care vine cu câteva noutăţi procedurale. CE spune că susţine statutul de candidat al Moldovei şi Ucrainei, dar până la începerea propriu-zisă a procedurilor de aderare trebuie să îndeplinească nişte condiţii”, a afirmat şeful statului.
Întrebat dacă este de părere că statele care vor primi statut de ţări candidate vor reuşi să facă paşi rapizi pentru aderare sau va fi un proces lung, Iohannis a precizat:
„Este o garanţie că integrarea europeană se va întâmpla. De aceea e un statut discutat, pentru că odată acordat, înseamnă că la finalul procesului va deveni membru UE. Dar nu e o garanţie unidirecţională. E nevoie şi de statul membru care doreşte să se integreze, să urmeze paşii, să facă reformele aşteptate. Extinderea UE nu e pur teritorială, ci un proces care se bazează pe valori. Toţi cei care vor să fie parte nu trebuie doar să spună, ci să se angajeze la reforme, să respecte statul de drept, piaţa unică. E o interacţiune complexă. La unii se întâmplă mai repede, la alţii mai încet.”, a subliniat preşedintele României