Klaus Iohannis e obligat să respecte decizia CCR. De a-l schimba pe Lăzăroiu
Pesediștii și televiziunile anexă țipă în cor de câteva zile: președintele Klaus Iohannis trebuie să pună de îndată în aplicare decizia CCR care îl obligă să o demită pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Deciziile Curții devin obligatorii din ziua apariției în Monitorul Oficial, prin urmare Klaus Iohannis mai are puțin de așteptat. Avem însă altă decizie CCR pe care șeful statului este obligat să o pună cât mai repede în aplicare, pentru a restaura legalitatea chiar la Curtea Constituțională, scrie Dan Tăpălagă, jurnalistul care a dezvăluit manopera lui Dorneanu, pe G4Media.ro .
Prin decizia pronunțată în 20 martie și publicată în 4 mai, Curtea a stabilit mai limpede decât o face de obicei că judecătorii CCR nu pot adăuga un mandat plin la un rest de mandat. Orice regulă declarată neconstituțională se suspendă din ziua publicării deciziei în MOF. Cum bine zice ministrul justiției, Tudorel Toader, se aplică pentru viitor. În acest caz particular, viitorul a început în 4 mai. Suntem, deci, în mare întârziere cu aplicarea unei decizii CCR.
Cum se poate rezolva problema? Președintele Klaus Iohannis ar trebui să ia act de decizia CCR, să constate că mandatul unui judecător constituțional a încetat de drept și să facă o nouă propunere astfel încât Curtea să intre cât mai repede în legalitate. Apoi, ar putea pune în discuție și în ce măsură deciziile pronunțate după data de 4 mai sunt sau nu legale, inclusiv decizia referitoare la Kovesi. Cum poate fi legală o decizie pronunțată de un complet ilegal constituit?
Legea de funcționare a CCR se află în Parlament pentru a fi pusă în acord cu ultima decizie, dar șeful statului nu este ținut de această procedură. Decizia nu se aplică doar următoarelor mandate de judecători CCR, cum greșit susține ministrul Justiției, ci și mandatelor în curs. Aici nu suntem în situația de a modifica printr-o lege regulile în timpul jocului și să le aplicăm de la următorul mandat. Aici e cu totul altceva. Din ziua în care CCR a decis că nu pot poate fi adăugat un mandat plin la un rest de mandat, judecătorul aflat în această situație se află în ilegalitate.
Pe scurt, domnul Petre Lăzăroiu funcționează de 3 săptămâni cu încălcarea unei decizii CCR, care sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor. Iar viitorul, repet, a început pe data de 4 mai. De atunci, CCR funcționează cu încălcarea propriei decizii. În treacăt fie spus, PSD îl amenință cu suspendarea pe Klaus Iohannis tocmai pentru a nu trece la ofensivă și pentru a-l ține paralizat de frică la Cotroceni, cu satârul suspendării plimbat pe deasupra capului.