Klaus Iohannis a promulgat legea prin care România donează sistemul Patriot Ucrainei

Klaus Iohannis a promulgat legea prin care România donează sistemul Patriot Ucrainei

Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi, 5 septembrie, legea privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către Ucraina. Această lege, promulgată de șeful statului, aprobă oficial transferul unui sistem Patriot în configurația convenită cu Statele Unite.

foto sistem patriot

Iohannis a promulgat legea prin care România donează sistemul Patriot FOTO X

De asemenea, actul normativ autorizează Guvernul României să întreprindă acțiunile necesare pentru restabilirea capacităților de apărare aeriană terestră a țării în cadrul programului „Sistem de rachete aer-aer cu bătaie mare (HSAM)”.

Aceasta include atribuirea unui contract de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA) către guvernul SUA prin programul Foreign Military Sales (FMS) pentru achiziționarea unui sistem de rachete Patriot 3+. Achiziția va acoperi echipamente majore, transport, materiale, piese, instrumente de întreținere, sprijin logistic inițial, servicii de instruire și echipamente criptografice și pentru regimuri speciale.

În plus, Ministerul Apărării Naționale este autorizat să aloce fonduri pentru acoperirea costurilor și taxelor aferente refacerii capacității de apărare aeriană a României.

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege marți.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat marți seară recunoștința față de România pentru aprobarea transferului sistemului de rachete Patriot de către parlamentul român.

Acest lucru va sprijini foarte mult poporul nostru, națiunea noastră și întreaga regiune”, a remarcat Zelenski.

„Aceasta este una dintre problemele-cheie ale acestui război în general. Problema capacităţii noastre cu rază lungă de acţiune şi a permisiunilor relevante din partea partenerilor noştri, a proiectilelor şi rachetelor cu rază lungă de acţiune pe care le-am putea utiliza. Atacurile ruseşti vor fi imposibile dacă suntem capabili să distrugem lansatoarele ocupantului acolo unde acestea există, precum şi aerodromurile şi logistica militară rusească”, a mai explicat Volodimir Zelenski.

Pe 10 iulie, în timpul unei conferințe de presă susținută la summitul aniversar al NATO de la Washington, Klaus Iohannis a declarat că România se așteaptă să fie compensată „în mod rezonabil” pentru donarea unui sistem Patriot Ucrainei . De asemenea, el a menționat că sunt în curs discuții cu aliații NATO pentru a accelera livrarea sistemelor necesare pentru securizarea spațiului aerian național al României.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Când strugurii sunt acri... „Puștoaice de 18-19 ani, nu știu să scrie sau să citească” / Ion Țiriac e convins că totul s-a schimbat

2 O româncă nu a mai suportat viața în Germania și s-a întors acasă. „Nu vreau copiii mei să facă parte din acest sistem”

3 Țiriac, exploziv / a pus performanțele Serenei pe seama dopajului! Metoda Williams, descrisă detaliat

4 Tânăr din Maramures, găsit sfâșiat brutal de o ursoaică în zona montană „Piciorul Piercii”

5 Atac cibernetic fără precedent în România. Hackerii au spart site-urile unor instituții publice apoi le-au scos la vânzare