Kievul mărește presiunea asupra SUA pentru a-i permite să lovească cu arme americane pe teritoriul Rusiei

Kievul mărește presiunea asupra SUA pentru a-i permite să lovească cu arme americane pe teritoriul Rusiei

Interdicția SUA de a folosi armele furnizate pentru a viza ținte din Rusia a devenit o problemă presantă după ofensiva lansată de Moscova în regiunea nord-estică Harkov, într-o zonă de frontieră unde Kievul nu se poate apăra eficient.

Orașul de graniță Voceansk din regiunea Harkov se află sub bombardamente intense FOTO PROFIMEDIA

Orașul de graniță Voceansk din regiunea Harkov se află sub bombardamente intense FOTO PROFIMEDIA

O delegație de cinci deputați ucraineni a călătorit zilele trecute la Washington pentru a discuta subiectul cu oficiali ai administrației Biden și congresmeni, în încercarea de a convinge SUA să se răzgândească.

„E o nebunie. Militarii, precum generalii, nu înțeleg. Așa că ne presează pe noi, ca politicieni, să punem capăt [politicii], este o nebunie”, a comentat David Arahamia, șeful delegației.

„Am fost clari cu privire la propria politică”, a subliniat secretarul de stat american Anthony Blinken, admițând totuși că Ucraina este îndreptățită să decidă cum poartă războiul.

Trebuie să punem constant în balanță armele pe care le furnizăm și în ce scop cu dorința noastră de a ne asigura că astfel nu extindem conflictul dincolo de Ucraina, a declarat pentru The Hill senatorul Mark Kelly, membru în Comisia Serviciilor Armate.

Din punctul de vedere al Kievului, abilitatea de a ataca obiective militare din Rusia este vitală, astfel că în ultimele luni și-a intensificat campania de a lovi cu arme proprii rafinării, depozite militare și uzine de armament în Rusia.

„Ori de câte ori ceva nu merge bine, rușii se pot retrage oricând pe teritoriul lor, să se regrupeze și să o ia de la capăt”, spune Maksim Skripcenko, președintele Transatlantic Dialogue Center, care consiliază Kievul. El e de părere că posibilitatea de a ataca cu arme americane ar fi putut preveni masarea de trupe la graniță.

Harkovul și alte orașe mari sunt periclitate tocmai pentru că Rusia profită de restricție, spune și Oleksandra Ustinova, șefa-adjunctă a grupului parlamentar pentru relațiile cu SUA.

Rusia își valorifică spațiul aerian ca pe un „sanctuar”, în timp ce Ucraina nu are posibilitatea să se apere interceptând aeronavele rusești, a comentat George Barros, analist la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW)

Ministrul britanic de externe David Cameron a semnalat recent că Londra nu se opune folosirii armelor britanice împotriva Rusiei și că „Ucraina are acest drept”.

Capacitățile pe care oferim Ucrainei ar trebui folosite doar pe câmpul de luptă, a insistat secretara de presă a Pentagonului Sabrina Singh.

John Herbst, director senior al Eurasia Center (Atlantic Center) și fost ambasador în Ucraina, a apreciat că politica americană își subminează propriile interese și că, în fapt, Ucraina a încălcat până acum numeroase pretinse „linii roșii” ale Rusiei.

„Ar trebui să folosească armele pentru a câștiga războiul”, a declarat senatorul republican Rick Scott, membru al Comisiei pentru servicii armate din Senat.

Senatorul Mike Rounds, un alt membru al comisiei, a spus că „nu are nicio problemă cu acest lucru” și că „escaladarea a avut deja loc din partea armatei ruse.”

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…