Kievul, conștient de așteptările foarte mari ale Occidentului privind reușita contraofensivei
După un an și jumătate în care Ucraina a depășit așteptările întregii lumi privind capacitatea de a ține piept agresiunii rusești, oficialii ucraineni de rang înalt încearcă să reducă nivelul acestor speranțe avertizând că rezultatele iminentei contraofensive, menite să întoarcă cursul războiului, ar putea fi mai modeste decât s-ar aștepta Occidentul, relatează Washington Post.
Forțele ucrainenii au avut o contraofensivă de succes în Herson FOTO Arhivă
„Așteptările legate de campania noastră contraofensivă sunt supraestimate”, a atras atenția ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu recent.
„Majoritatea se așteaptă la ceva uriaș”, a adăugat el, subliniind că aceste așteptări ar fi posibil să fie dezamăgite.
Contraofensiva plănuită de ucraineni și făcută posibilă de ajutorul occidental constând în arme și instruire ar putea marca faza cea mai importantă a războiului de până acum în măsura în care Ucraina încearcă să recupereze teritorii semnificative și să dovedească că merită să i se acorde încredere în continuare.
Astfel că oficialii ucraineni sunt puși în fața unei probleme dificile: ce rezultat ar fi suficient de bun pentru a impresiona Vestul, în special Washingtonul?
Există unele îngrijorări că, dacă ucrainenii nu au anumite rezultate, Kievul riscă să piardă asistența militară internațională și s-ar confrunta cu noi presiuni să se așeze la masa negocierilor cu Moscova, unde ar fi pusă în fața unor condiții de a ceda teritorii, ceea ce consideră inacceptabil.
„Cred că cu cât vom avea mai multe victorii pe câmpul de luptă, cu atât mai mulți oameni vor crede în noi, ceea ce înseamnă că vom primi mai mult ajutor", a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat luni cotidianului The Washington Post.
Această presiune se datorează parțial reușitelor anterioare ale Ucrainei după ce au respins încercarea de cucerire a Kievului, iar ulterior reușind să-i forțeze pe invadatori să se retragă din regiunile Harkov și Herson printr-o serie de atacuri-surpriză.
Presiunea pentru un nou succes
Ucrainenii au reușit să impresioneze întrucât percepția era că „vom cădea în 72 de ore”, a spus Reznikov, adăugând că tocmai aceste reușite anterioare au creat „așteptarea comună că va avea din nou succes”.
Ministrul ucrainean al apărării a dezvăluit că partenerii occidentali i-au spus că au nevoie de „următorul exemplu de succes deoarece au nevoie să-l arate cetățenilor lor”. „Dar nu aș putea să vă spun care ar putea fi scara acestui succes: 10, 30, 100, 200 de kilometri?” a observat el.
O reușită majoră ar putea însemna și mai mult sprijin în arme și muniție de care Ucraina are nevoie pentru a continua lupta. Pe de altă parte, operațiuni ofensive de mai amploare decât cele din primăvara și toamna trecută necesită un avantaj considerabil în fața forțelor ruse - în condițiile în care rușii au creat poziții defensive puternic fortificate de-a lungul întregului front.
În ambele ofensive anterioare, ucrainenii au deținut avantajul - atacând într-un moment în care forțele rusești nu erau bine apărate, fiind luate prin surprindere și obligate să se retragă fără luptă în mare parte, la Harkov, în timp ce în sud, la Herson, trupele Kievului au avut un avantaj geografic important, după ce trupele rusești au fost puse în imposibilitatea de a se aproviziona.
În prezent, Rusia ar putea avea avantajul geografic și o capacitate mai mare din punct de vedere numeric - circa 500.000 de soldați sunt concentrați pe Ucraina, dintre care cel puțin 300.000 se află pe teritoriul țării, a spus Reznikov.
Obiective
Unul dintre obiectivele cheie și posibil un semn timpuriu al reușitei contraofensivei ar fi spargerea așa-numitului pod terestru între Rusia continentală și Crimeea ocupată, care ar întrerupe liniile vitale de aprovizionare pentru trupele ruse din regiunea Zaporojie, și izola bazele ruse din peninsulă.
Alte obiective importante ar fi recâștigarea controlului asupra instalațiilor cruciale de infrastructură - centrala atomo-electrică din orașul ocupat Enerhodar (Zaporojie), respectiv hidrocentrala Kahovka (Herson).
Conștient de obstacolele pe care le are de înfruntat, Kievul a făcut presiuni pentru suplimentarea ajutorului militar, continuând să pledeze pentru trimiterea de avioane de luptă și artilerie cu rază lungă de acțiune.
Ucraina va fi pregătită să lanseze asaltul „de îndată ce armele care au fost convenite cu partenerii noștri vor fi livrate”, a declarat Zelenski.
Reznikov a precizat că „prima formațiune de asalt" a Ucrainei este pregătită în proporție de peste 90 la sută, dar că unele trupe au încă de finalizat programele de pregătire în străinătate.
Ucraina ar putea atace din mai multe direcții - ar putea să-și concentreze contraofensiva în sud, încercând să recucerească orașul Melitopol și de acolo să înainteze pentru a încerca să taie podul terestru cu Crimeea sau să lanseze un atac direct asupra peninsulei ocupate.
Alte scenarii ale contraofensivei sunt atacuri din est prin orașul intens disputat Bahmut sau din orașul Kupiansk, pentru a recâștiga controlul asupra teritoriilor ocupate din regiunea Lugansk; respectiv din orașul sudic Vuhledar către orașul ocupat Mariupol.
„Nu pot să vă spun care localități sau orașe, care granițe ar reprezenta reușite semnificative pentru noi și care medii”, a spus Zelenski, adăugând că nu dorește să dezvăluite informații care ar ajuta Rusia să se pregătească pentru „cum, în ce direcții, unde și când”
În mod ideal, a spus Reznikov, ucrainenii vor reuși „să taie lanțurile logistice ale trupelor [rusești]" și „să le diminueze capacitatea ofensivă”.
„În prezent, pierdem în cer”, a spus Zelenski în interviul acordat publicației WP, cu referire la cererea Kievului pentru avioane F-16 de fabricație americană.
Avioanele de luptă ar face sarcina Kievului cu mult mai ușoară, a adăugat el.
Mai multă apărare aeriană este „prioritatea numărul unu”, a întărit Reznikov.
Dezavantaje
Generalul Richard Barrons, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite din Marea Britanie (2013- 2016), a vorbit despre preocupările că apărarea aeriană a Ucrainei s-ar putea confrunta cu un baraj de rachete rusești odată ce va începe contraofensiva.
„Există semne de întrebare cu privire la capacitatea Ucrainei de a-și controla propriul spațiu aerian", a explicat Barrons, adăugând că pe parcursul iernii Rusia a încercat să epuizeze apărarea aeriană ucraineană.
Ucraina continuă să pledeze pentru mai multe capacități de atac cu rază lungă de acțiune, în condițiile în care lipsa unor astfel de arme pune Ucraina într-un dezavantaj serios, potrivit lui Zelenski.
„Nu prea înțeleg, vă spun sincer, de ce nu putem obține artilerie cu rază lungă de acțiune", a spus el, susținând că a oferit asigurări că Ucraina nu va folosi astfel de echipamente pentru a lovi în interiorul Rusiei, așa cum se tem unii aliați.
Forțele ucrainene nu au putut alunga trupele rusești de pe ambele maluri ale râului Nipru, în contraofensiva din noiembrie. Din pozițiile de pe malul stâng, forțele rusești lansează în mod regulat atacuri asupra orașului. Zeci de civili au fost uciși de la eliberarea Hersonului.
„Ei pot lua trupe de acolo și le pot muta în est sau în sud. Și, în continuare, se întăresc De ce? Pentru că știu că nu putem ajunge la ei... și suferim în fiecare zi pentru că au capacitatea de a trage în oamenii noștri”, a observat Zelenski.
Forțele rusești din Herson știau că Ucraina nu are capacități de atac la distanță, așa că „și-au retras toate posturile de comandă, depozitele de combustibil, depozitele de muniție, la peste 120 de kilometri distanță”, a subliniat și Reznikov.
„De aceea avem nevoie de ceva interesant cu o capacitate de rază de acțiune de 150 de kilometri", a spus el. „A devenit mai dificil pentru ei din punct de vedere logistic. Dar trebuie să îi împingem mai adânc și mai adânc”.
Sursa: adevarul.ro