Kievul a dispus evacuarea civililor din localități din Harkov supuse bombardamentelor
Guvernul ucrainean a ordonat evacuarea obligatorie a mai multor zone locuite din regiunea nord-estică Harkov, relatează EFE., preluat de Agerpres.
Forțele ucrainene au recuperat orașul Kupiansk în septembrie FOTO EPA-EFE
În districtul Kupiansk a fost anunţată evacuarea obligatorie a zece aşezări din comunitatea Vilkhuvat, precum şi comunităţile apropiate Dvoricean şi Petropavlovsk, a anunţat la postul de radio public şeful administraţiei militare din districtul Kupiansk, Andrei Kanaşevici. Acesta nu a dat detalii despre situaţia militară din zonă, dar măsurile anunţate indică înaintarea trupelor ruse şi bombardamente puternice ale acestora.
Responsabilul ucrainean a menţionat că va fi înlesnită evacuarea persoanelor cu mobilitate redusă şi a deplâns faptul că, deşi administraţia sa doreşte "să scoată pe toată lumea" de acolo, "marea majoritate a oamenilor nu vor să plece nici măcar în faţa bombardamentelor".
El a avertizat totodată că se va recurge la "măsuri nepopulare" dacă părinţii se împotrivesc evacuării copiilor. Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a propus în acest sens aprobarea unui mecanism legal care să permită evacuarea forţată a copiilor împreună cu părinţii lor din zonele de ostilităţi active.
Administrația militară regională din Harkov a declarat joi că ordinul de evacuare a fost dat ca urmare a "situației instabile de securitate" cauzate de bombardamentele rusești, relatează BBC.
Aceasta a precizat că cei evacuați vor primi asistență, inclusiv cazare, hrană, ajutor umanitar și sprijin medical.
Kupiansk avea o populație de aproximativ 25.000 de locuitori înainte de război.
Armata a precizat că 812 copii sunt înregistrați în prezent în Kupiansk și în districtul înconjurător, dar ți 724 de persoane cu handicap.
Autoritățile regionale din Harkov au declarat că familiile cu copii și persoanele "cu mobilitate limitată" trebuie să părăsească orașul din cauza bombardamentelor "constante" ale forțelor ruse.
Bombardamentele asupra Kupiansk au crescut în intensitate
"Nu știu ce încearcă rușii, dar noi rămânem pe poziții și ne menținem pe poziții. Ceea ce lovesc ei este infrastructura civilă”, a spus primarul din Kupiansk, Andrii Besedin, citat de The Guardian
"Putem observa dinamica. Bombardamentele se intensifică și sunt mai multe victime, așa că acum ne concentrăm pe evacuarea copiilor și a persoanelor cu dizabilități. Am sperat că amenințarea va dispărea după toamnă și că vom putea începe să reconstruim la fel ca alte orașe eliberate. Dar Kupiansk poate fi încă atins de artilerie și de rachete, așa că trebuie să fim inteligenți și să ne facem planuri până în momentul în care linia frontului va fi împinsă înapoi."
"Mulți dintre prietenii mei au plecat", a spus Riabuhina, localnică. "Dar eu vreau să rămân deocamdată. Am muncit 20 de ani pentru casa mea. Voi pleca atunci când nu va mai fi în picioare".
Dacă în Kupiansk localnicii pot fi văzuți așteptând autobuzul sau făcând cumpărături, dincolo de râul Oksil, care separă Kupiansk de localitatea Kupiansk-Vuzlovi, situația e diferită.
Un nod de cale ferată cu o mare zonă industrială care a fost supusă frecvent bombardamentelor, în Kupiansk-Vuzlovyi străzile sunt aproape pustii, cu excepția soldaților. Localnicii au povestit că mai puțin de o treime din populație a rămas, și zilnic pleacă tot mai mulți.
"[Bombardamentele] au devenit atât de zgomotoase acum. Este cu adevărat înfricoșător, mai ales noaptea", a spus, Tetiana, în vârstă de 52 de ani, directoare la căile ferate "Înainte puteam să ne dăm seama cine trăgea, dacă erau băieții noștri sau rușii. Acum este totul este prea tare ca să ne mai dăm seama.
Nu știu ce plănuiesc rușii, dar dacă ei cred că pot încerca să revină ca înainte, nu va fi o plimbare în parc. Soldații noștri o vor apăra", a spus femeia ai cărei membri ai familiei au plecat la Harkov sau în străinătate.
Regiunea nord-estică Harkov a fost eliberată în cea mai mare parte de armata ucraineană într-o contraofensivă în toamnă, însă în prezent trupele ruse au reluat ofensiva.
Sursa: adevarul.ro