Kelemen: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

Kelemen: În timp ce alţii dărâmă statui, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a participat, sâmbătă, la un eveniment care a inclus şi dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen, prilej cu care a punctat că, "în timp ce alţii dărâmă statui şi creează conflicte, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic, bazat pe respect şi înţelegere reciprocă".

"Faptul că Bethlen Gabor are statuie de astăzi în Alba Iulia, indică, printre altele, că o comunitate care este majoritară în oraş, a acceptat eroul unei comunităţi minoritare. Acest gest puternic şi demn de preţuit pentru noi că statuia este amplasată în cetatea Alba Iulia şi autorităţile locale nu au încercat să ascundă monumentul într-un colţ al oraşului. Nu! Monumentul principelui Bethlen Gabor a primit loc în cetate, un loc care, pentru noi, semnifică perioada de aur a Transilvaniei, iar pentru prietenii noştri români evocă naşterea României moderne", a declarat Kelemen Hunor.



Potrivit acestuia, asemenea gesturi arată clar că în trecutul celor două popoare "pot exista dezacorduri, chiar controverse, dar prezentul este comun şi dacă suntem înţelepţi, şi viitorul este comun".

Kelemen Hunor a punctat că statuia lui Gabriel Bethlen, pe lângă multe altele, stă mărturie despre aceste lucruri.

"Statuia fostului principe oriunde în Transilvania ar fi într-un loc bun, dar în Alba Iulia este amplasată în locul său adevărat, unde îi este locul", a opinat liderul UDMR.

Acesta a arătat că opera de viaţă a lui Gabriel Bethlen, "principele remarcabil al maghiarilor din Transilvania", are cel puţin două aspecte datorită cărora, în Europa de Est, poate fi un exemplu pentru orice om politic.

"Pe de o parte, prin aplicarea persistentă şi consecventă a convingerii că statele mai mici, fără statut de superputere, pot avea succes, dacă înţeleg şi folosesc în avantajul lor realitatea politică - dacă trebuie, cu o contrabalansare inteligentă, dacă e necesar, cu confruntare, dar mereu ţinând cont de propriile interese, cum a făcut Bethlen Gabor faţă de imperiile habsburgice şi otomane. Pe de altă parte, cu acea convingere că o operă de om politic, om de stat poate fi de durată doar dacă edifică viitorul", a spus Kelemen Hunor.

Acesta a mai spus că Gabriel Bethlen nu trebuie privit "doar ca pe un mare strămoş", ci şi ca "pe un exemplu de urmat".

"Dacă privim statuia lui Bethlen Gabor să ne amintim încă un lucru. Merită să luptăm pentru ceea ce credem cu adevărat. Chiar dacă această dorinţă sau intenţie este mult mai avansată decât timpurile prezente. Trebuie să facem întotdeauna ceea ce se poate", a declarat liderul UDMR.

Foto: (c) Marinela Brumar / AGERPRES

El a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în edificarea statuii principelui, creaţie a sculptorului orădean Deak Arpad.

"Putem fi mândri, deoarece am făcut ce s-a putut, poate chiar un pic mai mult. În timp ce alţii dărâmă statui şi creează conflicte, noi ridicăm statui şi construim un viitor paşnic, bazat pe respect şi înţelegere reciprocă", a conchis Kelemen Hunor.

Eparhia Reformată din Ardeal a organizat sâmbătă la Alba Iulia un eveniment care a inclus, printre altele, dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen. Aceasta este amplasată în interiorul cetăţii, într-un scuar din apropierea sediului Universităţii "1 Decembrie 1918". La eveniment a fost prezentă şi Novak Katalin, preşedintele Ungariei, aflată într-o vizită privată în România. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”