Kelemen Hunor: UDMR va stabili în ziua votului dacă va susţine sau nu moţiunea de cenzură
UDMR va stabili în ziua votului dacă va susţine sau nu moţiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului, a declarat, marţi, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, la Adevărul Live.
El a precizat că nu a negociat cu PSD susţinerea moţiunii şi nu a avut discuţii nici cu PNL, adăugând, însă, că UDMR are "1.000 de motive" să dea jos Guvernul.
"Noi ştiam de intenţia PSD-ului de a depune moţiunea de cenzură, am vorbit cu Marcel Ciolacu undeva în iulie şi am spus că noi nu vom semna moţiunea de cenzură, dar alte discuţii nu au fost pentru susţinerea moţiunii de cenzură, cum nu a existat nici o discuţie cu PNL. Am vorbit la telefon săptămâna trecută cu premierul Orban, probabil că ne vom întâlni la un moment dat, cum mă voi întâlni şi cu Ciolacu şi cu alt lider, nu e nicio problemă, aşa e în politică", a explicat liderul UDMR.
Kelemen Hunor a afirmat a UDMR va lua o decizie "extrem de raţională" privind votul la moţiunea de cenzură, deoarece nu vrea să fie "victimă colaterală" a unui război politic care nu-i aparţine.
"Nu vom discuta până în ziua votului, atunci vom stabili, fiindcă avem o mie de motive să dăm jos Guvernul. Trebuie să ne gândim. Nu vrem să fim victime colaterale din punct de vedere politic într-un război care nu este războiul nostru. (...) Noi vom lua o decizie extrem de raţională. Din punctul meu de vedere, trebuie să pun următoarea întrebare (...): ce urmează după moţiunea de cenzură, cine va fi premier, are de gând cineva să facă un proiect măcar pentru patru ani de zile, ca să nu vorbim de opt ani, fiindcă în România să gândeşti pe termen lung nu numai că este un lux, ci pur şi simplu sunt foarte puţini oameni politici care mai gândesc pe termen lung, nu au această preocupare. Nu spun capacitate, că sunt unii care avea capacitatea intelectuală, dar sunt prea ocupaţi de alte direcţii", a susţinut preşedintele UDMR.
Potrivit acestuia, există trei scenarii care ar putea fi luate în calcul dacă va trece moţiunea de cenzură, dar cea mai bună soluţie ar fi formarea unei coaliţii care să aibă majoritate în Parlament. Kelemen Hunor a adăugat însă că nu vede acel lider politic care, în acest moment, s-ar gândi la aşa ceva şi ar iniţia o discuţie care să pregătească România pentru anii care urmează.
"Dacă pică Guvernul Orban sunt trei variante: rămâne Guvernul Orban interimar până în 6 decembrie sau 29 noiembrie când vor fi alegerile parlamentare, nu va fi o criză sanitară mai mare, criza economică nu se va adânci din această cauză, tot cu aproape 5% ne vom împrumuta, dacă vom reuşi să ne împrumutăm de pe pieţele externe şi de pe piaţa interbancară. Deci, nu ar fi nicio tragedie. A doua variantă este ca, după 27 septembrie, că până în 27 septembrie eu înţeleg că nu se poate, se va construi o coaliţie care va spune foarte clar că ne asumăm guvernarea în aceste condiţii de perioadă scurtă, până la alegeri şi vrem să mergem mai departe împreună după alegerile parlamentare fiindcă avem un proiect pentru România. (...) Iar a treia variantă e să încerce Iohannis cu Orban sau cu altcineva din PNL, dar nu va trece. Eventual cu un premier 'tehnocrat', iarăşi nu va trece, fiindcă cei care dau jos Guvernul (...) nu au cum să voteze peste două săptămâni un alt Guvern PNL înainte de alegerile generale. Se poate vota un guvern doar dacă există o coaliţie şi o majoritate în Parlament", a explicat liderul UDMR. AGERPRES