Kelemen Hunor: Parteneriatul cu SUA și UE trebuie întărit; de la Moscova niciodată nu a venit libertatea

Kelemen Hunor: Parteneriatul cu SUA și UE trebuie întărit; de la Moscova niciodată nu a venit libertatea

Candidatul UDMR la președinția României, Kelemen Hunor, consideră că parteneriatul cu SUA și Uniunea Europeană trebuie întărit și că nu este nevoie de nicio altă soluție de securitate pentru România, subliniind că de la Rusia nu a venit niciodată libertatea.

"Din punctul meu de vedere, poziția României, extrem de importantă, cu mare greutate în această zonă, este și un atuu în viitorul apropiat și numai. Cred că parteneriatul cu SUA trebuie întărit, nu aș căuta nicio altă soluție pentru niciun moment, fiindcă nu e cazul și nu există pentru noi, pentru libertatea noastră, pentru securitatea noastră o altă alternativă. De la Moscova niciodată nu a venit libertate, nu a venit nici un lucru bun din acest punct de vedere, nu mă refer la muzică, teatru, literatură. Deci nu avem niciun interes de a căuta o altă soluție, chiar acest parteneriat trebuie întărit", a declarat luni liderul UDMR, Kelemen Hunor, într-o dezbatere la Adevărul Live, întrebat dacă ar schimba ceva din strategia de securitate a țării noastre.

El a pledat în favoarea creșterii cheltuielilor militare, în condițiile în care țara noastră trebuie să fie pregătită pentru a fi solidară cu Alianța Nord Atlantică.

"Suntem furnizori de securitate pentru regiune, suntem furnizori de securitate pentru UE, pentru țările din UE prin scutul antirachetă, ceea ce înseamnă și o vulnerabilitate, sigur, la orice moment. Și acest lucru înseamnă că trebuie să investim în Armată, trebuie să creștem cheltuielile militare, vrem nu vrem. Eu cred că din acest punct de vedere nici nu ar trebui să discutăm prea mult. Pentru că poți să aștepți de la aliații tăi să te apere dacă e vreo problemă, fiindcă articolul 5 din Tratatul NATO spune acest lucru, dar în același timp trebuie să fii pregătit pentru a fi solidar cu această alianță în orice moment", a afirmat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, în continuare Rusia va încerca să-și mărească zona de influență economică și politică. În opinia lui Kelemen Hunor, marea provocare a UE este aceea de a deveni mai puternică din punct de vedere economic, politic, dar și militar.

"Rusia va încerca să mărească zona de influență din punct de economic, politic. Și aici rămâne, în continuare, pentru anii care urmează, o problemă reală. UE va avea capacitatea de a forma o Uniune mai puternică atât din punct de vedere economic și politic, dar și din punct de vedere militar, la un moment dat, pentru că va fi o provocare uriașă. Oamenii nu prea vorbesc despre acest aspect și nu le place să se abordeze problemele militare în afara Alianței Nord Atlantice. Dar, până la urmă, continentul, UE ar trebui să se gândească și la o integrare militară mai puternică. Asta nu înseamnă că ești împotriva NATO, nici nu se pune problema. Altfel vom pierde, vom pierde din această competiție care este și competiție economică și politică. (...) Deci, eu cred că am avut și am luat o decizie foarte corectă când am semnat acest parteneriat strategic și nu trebuie să schimbăm direcția în niciun fel", a spus Kelemen Hunor.

În legătură cu relația României cu Ungaria, candidatul UDMR la președinție a declarat că ar trebuie să fie una puternică, bazată pe încredere și pe dialog.

"Există o cooperare foarte bună pe lângă graniță, din fonduri europene. (...) Din punct de vedere al cooperării regionale între România și Ungaria ar trebui să existe încredere și în toate domeniile ar trebui să găsim și ar trebui să căutăm un consens. Cu Ungaria, cu Bulgaria, eu merg mai departe un pic, cu Slovacia, cu Polonia, cu Cehia. Deci, această zonă ar trebui să ajungă la concluzia că împreună vor fi o forță mai puternică în ceea ce privește interesele zonei și interesele UE. (...) Pledez pentru o relație cu Ungaria mult mai strânsă. Nu prea găsesc domenii în care nu putem colabora. Și relațiile româno-maghiare din România, dacă relațiile interstatale sunt bune și sunt echilibrate, imediat se pun într-o astfel de ecuație mult mai echilibrată și e bine pentru toată lumea", a conchis Kelemen Hunor.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...