Kazahstanul îşi creşte bugetul apărării în contextul unor tensiuni cu Rusia

Kazahstanul îşi creşte bugetul apărării în contextul unor tensiuni cu Rusia

Concret, autorităţile kazahe au decis să crească bugetul apărării cu 918 milioane de dolari, adăugate la cele 1,7 miliarde de dolari alocate pentru acest an, scrie The Wall Street Journal (WSJ), care citează un oficial kazah.

Războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei stârneşte îngrijorări în această ţară din Asia Centrală. Ori, la începutul acestui an, Kazahstanul a cunoscut o scurtă prezenţă militară rusească pe fondul unor manifestaţii anti-guvernamentale.

Kazahstanul a încercat să-şi menţină neutralitatea în privinţa războiului din Ucraina, ceea ce a deranjat Moscova.

Însă Moscova a fost deranjată şi mai tare de faptul că preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev s-a opus ideii de a recunoaşte teritoriile separatiste proruse din regiunile ucrainene Doneţk şi Luhansk ca state independente.

În urma exprimării unui refuz clar pe această temă, chiar în faţa lui Putin, un tribunal din Novorossiisk a decis suspendarea activităţii conductei Caspian Pipeline Consortium (CPC), care aduce petrol din Kazahstan la Marea Neagră. Între timp, decizia a fost anulată de un tribunal din Krasnodar.

Recent, Kazahstanul şi-a manifestat disponibilitatea de a interzice tranzitul dinspre şi către Rusia a mărfurilor vizate de sancţiuni occidentale şi s-a retras din Comitetul Monetar Interstatal al Comunităţii Statelor Independente (CSI), organizaţie apărută pe cenuşa Uniunii Sovietice.

Unii experţi consideră că decizia cu privire la creşterea bugetului de apărare al Kazahstanului vine ca urmare a lecţiilor învăţate din politica agresivă a Kremlinului.

„Faptul că cei mai apropiaţi «aliaţi» caută oportunităţi de a se apăra de Rusia nu mai este o noutate. Nu mai este surprinzător faptul că regimul de la Kremlin nu poate exista altfel decât ca un regim de agresiune constantă îndreptată atât spre interior, cât şi spre exterior. Dorinţa firească a vecinilor este de a se separa de azilul de nebuni în care se transformă Rusia şi de a-şi crea sisteme de protecţie. Până acum, pregătirile se desfăşoară la nivel individual, dar nu există nicio îndoială că foarte curând va fi nevoie de acţiuni defensive colective”, comentează editorialistul rus Anatoli Nesmian.

Un oficial dintr-o altă ţară din Asia Centrală se declară îngrijorat de comportamentul tot mai agresiv al Moscovei faţă de vecini. „Imaginaţi-vă că termină abuzul din Ucraina... oare noi vom fi următorii?”, a declarat el pentru WSJ.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”