Kazahi din fosta conducere Rompetrol, trimiși în judecată. Cristi a scăpat de acuzații cu ajutorul CCR

Kazahi din fosta conducere Rompetrol, trimiși în judecată. Cristi a scăpat de acuzații cu ajutorul CCR

Procurorii DIICOT au trimis în judecată doi români și doi cetățeni kazahi, care au ocupat funcții de conducere în cadrul companiei Rompetrol, pentru săvărșirea infracțiunii de evaziune fiscală.

FOTO: Arhivă

FOTO: Arhivă

Conform portalului instanțelor, este vorba de Dmitriy Grigoryev (fost vicepreşedinte şi Chief Financial Officer al Rompetrol Group), Zhakenov Askar (fost Chief Information Officer al Rompetrol Group), Vitalie Burcă şi Ovidiu Ciocodeică.

Potrivit Agerpres, în acest caz a fost implicat şi fostul finanţator al clubului Dinamo Cristian Borcea, însă el a scăpat de acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani, după ce procurorii au fost nevoiţi să aplice deciziile Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor. De asemenea, Cristi Borcea a achitat o parte din prejudiciu.

Totodată, alți 31 de inculpați din acest dosar au scăpat din același motiv.

DIICOT susţine că, în intervalul ianuarie 2010 - octombrie 2013, trei dintre inculpaţi împreună cu alte persoane au constituit, respectiv au sprijinit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălarea banilor.

În vederea obţinerii unor sume de bani provenind din comiterea infracţiunii de trafic de influenţă (constând în pretinderea unor sume de bani pentru menţinerea sau plata contractelor, derularea în condiţii avantajoase sau încheierea de noi contracte de către societăţile beneficiare cu grupul din industria petrolieră), au fost create două circuite fictive de tranzacţionare (dezvoltate în jurul unui nucleu comun de societăţi/persoane).

Astfel, în vederea disimulării provenienţei reale a sumelor de bani transferate, membrii grupării au determinat înregistrarea în contabilitatea societăţilor comerciale beneficiare a unor cheltuieli nereale (contracte fictive de prestări servicii, comision/intermediere, achiziţii nereale etc.), fapt ce a determinat denaturarea (reducerea) masei impozabile (prin înregistrarea în contabilitate de cheltuieli fictive) cu consecinţa sustragerii de la plata unor taxe şi impozite către bugetul de stat, potrivit Agerpres.

După obţinerea sumelor de bani, acestea au fost supuse unui amplu proces de spălare prin utilizarea unor circuite financiare de tip "suveică", la capătul cărora sumele rulate în "cascadă" au fost fracţionate şi apoi retrase în numerar sau transferate în conturi bancare externe, în vederea obţinerii beneficiilor ilicit, suma totală supusă procesului de spălare fiind în cuantum de 87.125.818.

În cadrul acestui dosar s-a constituit parte civilă Ministerul Finanţelor Publice - Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu suma de 39.457.199.

Pe durata urmăririi penale, din prejudiciul total cauza bugetului de stat - 37.946.779, a fost recuperată suma totală de 19.180.278 lei.

Prin rechizitoriu, s-a solicitat menţinerea măsurilor asiguratorii dispuse faţă de inculpaţii trimişi în judecată şi obligarea acestora la plata unor cheltuieli judiciare în cuantum de 360.000 lei.

În cauză a fost dispusă disjungerea şi continuarea cercetărilor faţă de un inculpat (localizat în prezent pe teritoriul Federaţiei Ruse), căruia nu i-a putut fi adusă la cunoştinţă încadrarea juridică finală reţinută în sarcina sa, potrivit sursei citate.

Totodată, prin rechizitoriu, s-a dispus şi clasarea cauzei faţă de 32 de inculpaţi persoane fizice pentru săvârşire infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare a banilor şi faţă de 26 de inculpaţi sub aspectul comiterii infracţiunilor de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, întrucât sunt împlinite termenele generale de prescripţie a răspunderii penale (conform deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/26.05.2022).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...