Karner, semnal anti-România înainte de vizita la București. Ce raport a prezentat ministrul austriac de Interne
După ce în 2022 s-a opus aderării României la Schengen, ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a prezentat, marţi, la Viena, o situaţie care arată că anul trecut în Austria ar fi fost reținuți cu 61% mai mulţi traficanţi de persoane decât în 2021, o parte fiind români.
Ministrul de Interne din Austria a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, date care ar dovedi că „traficanţii spun că este mai uşor ca niciodată să ajungi în Europa”, iar acest lucru se reflectă şi în numărul de reţineri făcut de autorităţile austriece, scrie Express.
Gerhard Karner a afirmat în conferinţa de presă că „brutala mafie a traficanţilor” va continua să fie combătută cu hotărâre. În acest scop, ministrul de Interne a spus că se bazează pe controlul punctelor de frontieră şi al zonelor de frontieră, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. În 2022, „au fost efectuate aproape 13.000 de repatrieri”, a anunţat ministrul. Aproximativ 40% au fost efectuate cu forţa, în timp ce 60% dintre cei în cauză au plecat de bunăvoie.
În 2022, au fost arestaţi în Austria 712 traficanţi - cu 61% mai mulţi decât în 2021, a punctat ministrul de interne Gerhard Karner. În 2021, 441 de traficanţi au fost reţinuţi în Austria, iar în 2020 au fost 311, numărul lor fiind mai mare în aceşti ani chiar şi faţă de situaţia de dinainte de pandemie, pentru că în 2019 autorităţile austriece au prins doar 242 de traficanţi, „semnificativ mai puţini”, potrivit presei din Austria. Dintre traficanţii reţinuţi în 2022, românii au fost pe locul al patrulea, potrivit statisticilor prezentate. Cei mai mulţi au fost sirieni - 103, urmaţi de turci - 68, ucraineni - 53, români - 52 şi austrieci - 34.
Datele au fost scoase la suprafață cu doar o săptămână înainte de vizita pe care Karner o efectuează în România, unde se va întâlni cu Lucian Bode, cu care va avea o declarație de presă comună spre sfârșitul zilei de miercuri. Potrivit informațiilor „Adevărul” din zona guvernamentală, Executivul nu se așteaptă ca Gerhard Karner să dea o declarație prin care să poate fi măcar avansată o dată referitoare la aderarea în Schengen , fiind mai degrabă un prilej de dezghețare a relațiilor, după tensiunile din ultimele luni, în urma blocării aderării din luna decembrie 2022.
Cazuri concrete prezentate
Potrivit News.ro , Karner, alături de Gerald Tatzgern, şeful Biroului central pentru combaterea traficului de fiinţe umane, şi de şefa Departamentului pentru azil din cadrul Ministerului de Interne, Elisabeth Wenger-Donig, au prezentat marţi raportul pentru 2022 privind traficul de persoane. Potrivit lui Tatzgern, anul trecut, peste 100.000 de persoane au fost traficate în Austria.
Într-un caz recent, la începutul lunii aprilie, 35 de refugiaţi au fost găsiţi înghesuiţi într-un camion în care stăteau închişi de 70 de ore, erau deja în hipotermie şi "aproape să se sufoce". Aceste fapte arată „încă o dată brutalitatea mafiei traficanţilor", a declarat Karner.
Traficanţilor nu le pasă de oameni. "Nu trebuie să strice marfa" este deviza traficanţilor, aşa "vorbesc despre vieţi omeneşti", a declarat, la rândul său, Gerald Tatzgern.
Sursa: adevarul.ro