Kamala Harris schimbă strategia de campanie după sondaje neliniștitoare pentru tabăra democrată

Kamala Harris schimbă strategia de campanie după sondaje neliniștitoare pentru tabăra democrată

Vicepreședinta SUA Kamala Harris încearcă să atragă de partea ei mai mulți bărbați și republicani, intensificându-și atacurile împotria lui Donald Trump, într-o schimbare de strategie menită să răspundă sondajelor strânse ce creează neliniște în rândul democraților, relatează Reuters.

Kamala Harris în campanie în Wisconsin FOTO PROFIMEDIA

Kamala Harris în campanie în Wisconsin FOTO PROFIMEDIA

Statisticile arată o cursă extrem de strânsă în state cruciale, potrivit sondajelor publice și interne citate de surse democrate.

Această aparentă scădere de entuziasm, în urma căreia Donald Trump a recuperat în sondaje, survine după un început fulminant de campanie - după ce a preluat candidatura democrată de la Joe Biden - și după ce a fost decretată pe scară largă drept câștigătoarea singurei sale dezbateri contracandidatul ei republican.

Aceasta va fi întotdeauna o cursă strânsă... Asta nu înseamnă că nu ne pierdem somnul din cauza asta”, a spus un consilier senior al echipei de campaniei, reflectând starea de spirit la Casa Albă și sediul campaniei din Wilmington, Delaware, ce transpare din interviurile cu donatorii și consilierii.

După o bună bucată de vreme în care s-a concentrat asupra politicii și a încercat să se definească pe scena națională, Harris se întoarce la postura de procuror pe care a pus accentul în iulie, a spus un consilier, în speranța că va astfel își va demonstra spiritul puternic în fața alegătorilor care ar putea fi atrași de imaginea de personalitate ce emană putere a lui Trump.

De pildă, la mitingul ei de luni seara din Erie, Pennsylvania, a făcut pasul rar de a afișa clipuri în care Trump vorbește despre un „inamic din interior”, pentru a întări argumentul potrivit căruia fostul președinte reprezintă un pericol pentru țară.

Apoi, săptămâna aceasta, a stat de vorbă cu moderatorul radio și comediantul Charlamagne tha God pentru a ajunge la bărbații de culoare, continuând cu un interviu la Fox News pentru a adresa conservatorilor. Astfel, următorul popas al lui Harris ar putea fi la popularul podcaster Joe Rogan, pentru a se adresa tinerilor urmăritori ai acestuia.

La nivel național, avantajul lui Harris s-a redus de la un avans de șapte puncte procentuale, la sfârșitul lunii septembrie, la doar trei, potrivit celui mai recent sondaj Reuters/Ipsos. Mai îngrijorător pentru democrați este însă faptul că vicepreședinta SUA și fostul președinte american sunt practic egalitate în cele șapte state oscilante care vor decide cursa.

Sondajele strânse vin în contextul în care prețurile mari la alimente și chirii continuă să-i îngrijoreze pe americani, iar Trump valorifică temerile legate de migranții de la granița de sud cu o retorică tot mai dură.

Piețele bursiere tocmai au atins niveluri record, iar unii analiști proeminenți apreciază că politicile lui Harris ar crea mai puține datorii și ar stimula o creștere economică mai puternică decât cea a lui Trump; totuși, sondajele sugerează că alegătorii au mai multă încredere în Trump în ceea ce privește economia, aflată printre subiectele care îi preocupă cel mai mult pe alegători.

Optimism în tabăra lui Donald Trump

Trei donatori ai lui Trump au declarat pentru Reuters că se simt din ce în ce mai încrezători în șansele lui Trump, luând în considerare punctele câștigate prin concentrarea pe imigrație și prin valul de mitinguri și evenimente recente ale lui Trump.

„Am vorbit la telefon cu campania. Sunt măsurat de optimiști", a spus un donator.

„Trebuie doar să câștigăm unul dintre statele albastre, este foarte fezabil”, a spus el, referindu-se la Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, care i-ar oferi lui Trump un nou mandat la Casa Albă - și, dacă câștiga în plus Arizona, Nevada, Georgia și Carolina de Nord.

Întrebat despre cursa strânsă, miercuri, Harris a spus: „Acestea sunt alegeri pentru președintele Statelor Unite. Nu ar trebui să fie ușor”.

Sondaje în marja în marja de eroare în statele-cheie

La nivel național, Harris a recâștigat în mod confortabil alegătorii din suburbiile și clasa de mijloc care migraseră la Trump în ultimele luni ale campaniei lui Biden, arată sondajul Ipsos/Reuters.

Însă sondajele interne ale campaniei Harris arată cifre în marja de eroare în fiecare dintre cele șapte state cruciale pentru deciderea câștigătorului, au spus două surse informate. În ultimele, ea este la egalitate cu Trump în Pennsylvania, ușor în creștere în Wisconsin, dar în scădere în Michigan, a spus o sursă.

Sprijinul din partea bărbaților de toate rasele - unde cifrele lui Harris sunt în decalaj față de Biden - este o slăbiciune majoră. Strategia campaniei de a ținti spre centru și eșecul acesteia de a interacționa cu democrații locali este alta, spun unii democrați.

Sensibilizarea alegătorilor din Michigan a fost slabă, a spus Byron Nolen, primarul orașului Inkster, o suburbie din Detroit, și președintele clubului Democrat local. El a spus că a fost pus în situația să ceară campaniei indicatoare și alte rersuse de bază pentru alegătorii locali.

„Ar fi putut face lucrurile mai bine în Michigan”, a spus el. „Încă ne străduim să entuziasmăm oamenii.

Concentrarea lui Harris pe republicani, în timp ce ignoră cererile unor democrați de a se diferenția de politica lui Biden de sprijin ferm pentru Israel, este o preocupare pentru alții.

Aaron Regunberg, un politician democrat progresist și fost reprezentant din Rhode Island, a pus sub semnul întrebării tranziția campaniei de la mesajul „Republicanii sunt ciudați”, referitor la Trump și partenerul său de cursă JD Vance, la „Republicanii sunt grozavi, îi vreau în cabinetul meu”.

El susține că, în loc să caute sprijin din partea republicanilor precum Alberto Gonzales, fost procuror general în mandatul președintelui George W. Bush, Harris ar fi trebuit să se rupă public de politica lui Biden în Fâșia Gaza pentru a câștiga mai mult sprijin.

Cu o mulțime de fonduri din donații, democrații plănuiesc să-și continue operațiunile de teren în toate cele șapte state contestate și să-l depășească pe Trump în reclame digitale și la televiziune. Nu există planuri în acest moment ca Harris să-și limiteze aparițiile publice la statele cele mai importante.

„Strategia noastră este să concurăm peste tot, să extindem harta și să maximizăm numărul de căi către victorie”, a transmis președintele de campanie Jen O'Malley Dillon.

Săptămâna aceasta, Harris face campanie în Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, în timp ce partenerul ei, guvernatorul Minnesota Tim Walz, organizează evenimente în Wisconsin, vestul Pennsylvaniei, Carolina de Nord și al doilea district al Congresului din Nebraska, unde o victorie ar putea oferi un unic vot potențial crucial pentru Harris.

„Este ultima sută de metri a unor alegeri strânse similare cu cele din 2016 și 2020”, a comentat strategul democrat Donna Brazile. „Rămân prudent optimistă”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Imagini care dau de gândit din Ucraina...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Cel mai rău scenariu posibil pentru Rusia” / Prințul saudit refuză invitația la summitul BRICS și scade prețul petrolului

4 VIDEO „Puiu” a murit la doar 53 de ani!

5 Noi dezvăluiri despre „afacerea Nordis”