Kamala Harris începe o lungă vizită în Franţa, cu speranţa unei reconcilieri după criza afacerii submarinelor

Kamala Harris începe o lungă vizită în Franţa, cu speranţa unei reconcilieri după criza afacerii submarinelor

Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, pleacă luni la Paris, unde speră să reuşească în cele cinci zile ale acestei vizite să consfinţească reconcilierea între SUA şi Franţa, ale căror relaţii au de suferit după ce Washingtonul i-a suflat Parisului un important contract pentru livrarea unor submarine către Australia.

Durata consistentă a vizitei, de marţi până sâmbătă, subliniază voinţa Casei Albe de a întoarce pagina acestei dispute, comentează luni AFP.

Statele Unite, Marea Britanie şi Australia au negociat în secret un pact militar pentru a contracara China. În urma încheierii acestei alianţe, anunţată în septembrie sub numele de AUKUS, Australia s-a angajat să cumpere submarine americane cu propulsie nucleară şi, prin urmare, a anulat un contract semnat cu Franţa pentru achiziţia a 12 submarine convenţionale, contract al cărui întreg pachet avea valoarea de circa 56 de miliarde de euro.

Franţa a reacţionat vehement după această decizie - şi-a rechemat ambasadorul de la Washington, revenit între timp la post după o discuţie telefonică a preşedinţilor Emmanuel Macron şi Joe Biden, iar ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a acuzat SUA de ''o lovitură pe la spate''.

Înaintea acestei vizite pe care o efectuează Kamala Harris, secretarul de stat american Antony Blinken şi consilierul Casei Albe pentru securitate naţională Jake Sullivan au fost şi ei la Paris pentru a încerca să calmeze tensiunile, iar preşedinţii Biden şi Macron au avut la Roma o întrevedere în cadrul căreia liderul de la Casa Albă şi-a exprimat regretul că administraţia sa a acţionat ''stângaci'' faţă de Franţa în această chestiune.

Kamala Harris va fi primită miercuri la Palatul Elysee pentru a discuta cu preşedintele francez în special despre ''securitatea europeană, regiunea indo-pacifică, sănătatea la nivel mondial'', potrivit unui anunţ al Casei Albe.

O consolidare a cooperării între Franţa şi SUA în sectorul spaţial va figura de asemenea pe agenda vizitei, conform unui comunicat comun difuzat cu prilejul întrevederii Biden-Macron.

Tot miercuri, vicepreşedinta SUA se va deplasa împreună cu soţul său, Doug Emhoff, la cimitirul militar american de la Suresnes, în apropiere de Paris.

Pe 11 noiembrie, ''Ziua veteranilor'' în SUA, Kamala Harris va participa la ceremoniile dedicate armistiţiului din 1918 care a pus capăt Primului Război Mondial. Ea va lua parte în aceeaşi zi la Paris la Forumul Păcii, organizat de Emmanuel Macron.

Pe agenda vicepreşedintei SUA au mai fost anunţate o vizită marţi la Institutul Pasteur, iar pe 12 noiembrie participarea la conferinţa internaţională asupra Libiei, al cărei obiectiv este pregătirea alegerilor prezidenţiale din 24 decembrie, ce vor fi urmate o lună mai târziu de cele legislative, scrutinuri aşteptate să pună capăt haosului care domneşte în Libia după înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi în 2011.AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…