Kakapo, cel mai greu papagal din lume, salvat de la dispariție prin inseminare artificială

Kakapo, cel mai greu papagal din lume, salvat de la dispariție prin inseminare artificială

Populația de papagali kakapo din Noua Zeelandă, o specie pe cale de dispariție care nu zboară, a crescut cu 25% în ultimul an, ajungând la 252 de păsări, după un sezon bun de reproducere și succes în care un element cheia a fost inseminarea artificială, a declarat marți departamentul de conservare neozeelandez, relatează Reuters.

Papagal kakapo Foto: Shutterstock

Papagal kakapo Foto: Shutterstock

Specia kakapo a fost aproape distrusă de prădătorii introduși, cum ar fi hermelinele, deoarece păsările nu pot zbura. Problema a fost exacerbată de consangvinizare, fertilitate foarte scăzută – doar 50% din ouă sunt fertilizate – și deoarece se înmulțesc doar la doi sau trei ani când pomii nativi de rimu fructifică.

Populația de kakapo, care este cel mai greu papagal din lume, este acum la cel mai mare număr din anii 1970.

Erau doar 86 de kakapo când am început să lucrez ca ranger kakapo în 2002. Numărul acela a fost înfricoșător. A avea un sezon de reproducere cu 55 de pui se simte drept un pas foarte pozitiv”, a declarat Deidre Vercoe, manager operațional pentru programul de recuperare a kakapo.

Programul a fost înființat în 1995. Este o colaborare între departamentul de conservare din Noua Zeelandă și tribul maori Ngai Tahu și folosește voluntari pentru a ajuta la activități precum monitorizarea cuiburilor pentru a le feri de probleme. Unele păsări au trebuit să fie salvate după ce au rămas blocate în noroi sau după ce picioarele lor au fost prinse în copaci.

Vercoe a transmis într-un e-mail că mare parte din succesul acestui sezon s-a datorat cantității de fructe de pe pomii de rimu.

Succesul cu inseminarea artificială în acest sezon a fost, de asemenea, un element cheie. Opt pui supraviețuitori s-au născut din inseminare artificială, comparativ cu doar cinci în deceniul trecut până în 2019.

„Folosirea inseminării artificiale a însemnat că unii masculi, care nu au avut încă pui în mod natural, sunt încă reprezentați în viitorul bazin genetic. Inseminarea artificială poate ajuta, de asemenea, la creșterea fertilității ouălor depuse”, a spus Vercoe.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 A început și Andrei Caramitru „să fure curent”? Sau are viziune, pur și simplu?

2 Râdem, glumim, dar lucrurile ăstea sunt reale

3 VIDEO I-au schimbat cheița la băiat? / Makaveli întoarce armele împotriva lui Georgescu!

4 „Se crede buricul pământului” / „A început să îmi fie frică” / Lucrurile care îi scot din sărite pe românii care circulă pe autostradă

5 VIDEO Imaginea zilei în România