Kaiac-canoe: Cătălin Chirilă, pe urmele lui Mironcic şi Macarencu, ultimii campioni europeni şi mondiali la simplu
Cătălin Chirilă, câştigător a trei medalii de argint şi una de bronz la etapele de Cupă Mondială de kaiac-canoe de la Racice (Cehia) şi Poznan (Polonia), a demonstrat că poate readuce în prim plan probele individuale la canoe şi să calce pe urmele lui Florin Mironcic şi Aurel Macarencu, ultimii noştri campioni europeni şi mondiali.
Singurul nostru campion olimpic la canoe-1 - 1.000 m a fost legendarul Ivan Patzaichin, la Munchen 1976, în timp ce la Mondiale ultima medalie de aur a fost cucerită de Aurel Macarencu în 1986, iar ultimul titlu european a fost obţinut de Florin Mironcic în 2006.
Duminică la Poznan, Chirilă (CSA Steaua) s-a aflat în ipostaza unică de a concura în trei finale, după ce condiţiile meteo au amânat cursele de sâmbătă pentru a doua zi, cucerind argintul la 500 m şi 1.000 m, şi locul patru la 5.000 m.
''A fost destul de dificil, încă de când m-am trezit ştiam ce mă aşteaptă şi mi-am propus că trebuie să fac cumva să fie o zi reuşită. Şi am trecut cu bine, am avut destulă putere, mi-a ajuns exact până la ultima probă, cea de 5.000 m. Programul s-a modificat din cauza furtunilor şi a vântului puternic, chiar de vineri am concurat pe valuri foarte mari şi organizatorii au amânat toate cursele de sâmbătă pentru duminică. Niciodată nu am mai avut un astfel de program, dar s-au legat lucrurile atât de bine că nu m-a deranjat foarte tare. La Tokyo am mai tras două curse la diferenţă foarte mică de timp între ele, curse foarte puternice, semifinală şi finală (C2 - 1.000 m), iar acum m-am călit şi am rezistat mult mai bine acestor curse, cele două finale şi cursa de 5.000 m, pe care am tras-o mai mult cu gândul de a mă antrena'', a declarat Chirilă pentru AGERPRES.
Cehul Martin Fuksa, multiplu campion mondial şi european, l-a învins în trei din finalele de la Racice şi Poznan pe Chirilă, care este însă convins că va reuşi să-l întreacă în viitor: ''Eu am tras la maximum în toate cursele în care am concurat alături de el, am dat tot ce am putut, dar nu am reuşit să-l înving. Dar nimeni nu este de nebătut şi în cazul lui va fi la fel''.
După Jocurile Olimpice de la Tokyo, Cătălin Chirilă a rămas fără partenerul său Victor Mihalachi, cu care s-a clasat al cincilea în proba de Canoe-2 - 1.000 m. La Tokyo, Chirilă a tras şi la Canoe-1 - 1.000 m, dar a prins Finala B şi s-a clasat pe locul 11 în clasamentul general. Acea nereuşită l-a ambiţionat însă în lunile următoare de pregătire să demonstreze că merita Finala A.
''Sincer, după Tokyo, după ce Victor a decis să se retragă, mi-am propus sa fac simplu şi am zis că voi da tot ce pot să reînnod tradiţia la Canoe-1, pentru că de o perioadă foarte lungă nu s-a mai mizat pe probele individuale, pe cineva care să meargă la Europene, Mondiale şi să facă treabă, să vină acasă cu medalii. Mi-am propus să dovedesc că avem şi noi potenţial, l-am avut de fapt mereu, dar nu am mizat pe canoea de simplu. Nicidecum după aceste rezultate nu m-aş gândi să mă întorc la dublu, când simt că am prins valul care sper să fie al succesului'', a spus Chirilă.
Înainte de etapele de Cupă Mondială, Chirilă se simţea în formă, dar nu se aştepta la medalii: ''Eu când am plecat de la Snagov, simţeam că barca zboară, dar nu aveam confirmarea şi eu sunt un tip care am nevoie de confirmările din concursuri, să văd cum se mişcă adversarul de lângă mine, să văd ce timpi scot, bineînţeles. Chiar dacă timpii sunt relativi, diferă de la pistă la pistă, de la cursă la cursă, îmi doream să vin cât mai în faţă. dar obiectivul meu realist era să prind finalele. Mi-am dorit să demonstrez, şi mă întorc iar în cursa de la Tokyo când am simţit că sunt aproape de elită, am participat la Finala B dintr-o conjunctură neplăcută, am avut vânt de dreapta şi m-a oprit să ating Finala A, să lupt pentru medalii. Mi-am propus să merg la Cupele Mondiale şi să dovedesc multora că am fost de finală inclusiv la JO şi asta am făcut, am dat tot cea am putut, iar acum la final rezultatul îl văd acum cu toţii, este mult mai mult decât a prinde o finală'', a adăugat sportivul legitimat la CSA Steaua.
Obiectivul major al lui Cătălin Chirilă este calificarea la JO de la Paris din 2024, în proba de 1.000 m: ''Proba mea principală este cea olimpică, de 1.000 m, în care voi lupta să mă calific la Paris, iar proba de 500 este una bonus. Eu am greşit când am spus că nu sunt un sportiv de viteză, s-a dovedit că am dezvoltat prin antrenament şi calităţile de viteză şi merg destul de bine şi în proba de 500 m. Am reuşit la Racice să scot un timp de record naţional, nimeni nu a mai reuşit un timp de 1min45sec pe 500 m din România''.
După revenirea în ţară, Chirilă va începe, după o scurtă pauză, pregătirea pentru Mondialele de kaiac-canoe din Canada (Halifax), din perioada 3-7 august. AGERPRES