Justiţia internaţională confirmă în apel condamnarea la închisoare pe viaţă a lui Ratko Mladic, ex-comandantul sârbilor bosniaci

Justiţia internaţională confirmă în apel condamnarea la închisoare pe viaţă a lui Ratko Mladic, ex-comandantul sârbilor bosniaci

Justiţia internaţională a confirmat marţi în apel condamnarea la închisoare pe viaţă a fostului comandant militar al sârbilor bosniaci, Ratko Mladic, pentru genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul sângerosului conflict din Bosnia (1992-1995), transmite AFP.

'Camera de Apel confirmă sentinţa de închisoare pe viaţă împotriva dlui Maldic', a comunicat Mecanismul pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MTPI, cu sediul la Haga), respingând apelul fostului general, găsit vinovat mai ales de genocid pentru rolul avut în masacrul de la Srebrenica, cel mai grav din Europa de după Al Doilea Război Mondial.

Verdictul pronunţat marţi de cinci judecători ai MTPI, care a preluat ştafeta de la Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie (TPIY) după închiderea acestuia în 2017, este final şi nu mai poate face obiectul unui apel.

Mamele unora din cei 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani omorâţi de forţele sârbe din Bosnia la Srebrenica în 1995 făcuseră deplasarea la Haga.

'Este o zi istorică, nu doar pentru noi, mamele, ci şi pentru ansamblul Balcanilor, al Europei şi al lumii', a declarat pentru AFP Munira Subasic, preşedinta uneia dintre asociaţiile 'mamelor de la Srebrenica'.

Ratko Mladic, supranumit 'măcelarul din Balcani', acum în vârstă de aproape 80 de ani, 'este un monstru care nu s-a căit pentru ce a făcut, nici măcar după 26 de ani', a spus ea înaintea verdictului.

La Centrul memorial al genocidului, în apropiere de Srebrenica, un ecran gigantic difuza marţi mărturiile unor supravieţuitori şi ale familiilor, foarte aproape de stelele albe perfect aliniate unde se odihnesc rămăşiţele a peste 6.600 de victime identificate.

Arestat în 2011 după 16 ani în care fusese dat în urmărire, masivul soldat Ratko Mladic, aflat în detenţie la Haga, este acum un bătrân suferind de probleme de sănătate, potrivit avocaţilor săi.

La peste un sfert de secol de la conflict, fostul general îşi păstrează printre ai săi aura de erou, dar numele său va rămâne asociat cu crimele din războiul din Bosnia, de la asediului împotriva oraşului Sarajevo şi până la masacrul de la Srebrenica.

Mladic a mai fost găsit vinovat de orchestrarea unei campanii mai ample de 'purificare etnică' pentru alungarea musulmanilor şi bosniacilor din zone-cheie pentru crearea unei Serbii Mari în fosta Iugoslavie, destrămată după căderea comunismului.

Mladic a afirmat că a fost antrenat în conflict în pofida dorinţei sale la începutul războiului din Bosnia, soldat cu circa 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de refugiaţi.

Potrivit avocaţilor săi, nu există o legătură între fostul general şi crimele comise la Srebrenica, iar acuzaţiile de genocid sunt lipsite de fundament.

În august 2020, la procesul în apel, Ratko Mladic a declarat că tribunal este o 'creaţie a puterilor occidentale', şi a afirmat despre sine că este în continuare 'o ţintă a alianţei NATO'.

Ratko Mladic este unul din principalii lideri judecaţi de justiţia internaţională pentru crimele comise în timpul războaielor din fosta Iugoslavie, pe lângă fostul şef politic al sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, condamnat în 2019 la detenţie pe viaţă, şi ex-preşedintele iugoslav Slobodan Milosevic, mort în celula sa de la Haga din cauza unei crize cardiace în 2006, înainte de încheierea procesului.AGERPRES


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...