În decizia sa, împotriva căreia canalul televiziunii de stat ruse a anunţat că va face recurs, tribunalul UE argumentează că această „interdicţie temporară” nu pune sub semnul întrebării libertatea de expresie „ca atare” contrar a ceea ce afirma media de stat rusă, sancţionată după invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit Agerpres.
„Vom lua măsuri de presiune similare vizând media occidentale care lucrează la noi în ţară”, a reacţionat în faţa presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Nici noi nu le vom lăsa să lucreze în ţara noastră”, a adăugat el.
Acuzate că ar fi instrumente de „dezinformare” ale Kremlinului, canalele Sputnik şi RT (inclusiv versiunea sa francofonă RT France) au fost interzise de la difuzare în UE începând cu 2 martie - pe televiziune ca şi pe internet - în urma unui acord al Celor 27 de state membre la puţin timp după începerea războiului în Ucraina.
Situaţia franceză este specială pentru că, după suspendarea RT în Germania la sfârşitul anului 2021, Franţa era singurul stat membru al UE care găzduia o filială a RT pe teritoriul său.
În decizia sa de miercuri, tribunalul a apreciat că „limitările libertăţii de expresie a RT France sunt proporţionale, în măsura în care sunt adecvate şi necesare cu obiectivele urmărite”, adică împiedicarea „propagandei” în favoarea „agresiunii militare a Federaţiei Ruse în Ucraina” în cursul „emisiunilor difuzate la televiziune şi pe internet de media finanţate în întregime de statul rus”.
Aceste măsuri „din moment ce sunt temporare şi reversibile nu aduc o atingere disproporţionată conţinutului esenţial al libertăţii de activitate a RT France”.