Justiția din Zimbabwe consideră legală lovitura de stat a armatei care a dus la demisia lui Mugabe
Justiția din Zimbabwe a apreciat sâmbătă ca fiind legală lovitura de stat a armatei care a dus marți la demisia președintelui Robert Mugabe, estimând că această intervenție era menită să împiedice persoane care nu au fost alese prin vot să ocupe funcții elective, informează AFP.
"Acțiunile Forțelor de apărare zimbabwiene menite să-i împiedice pe apropiații fostului președinte Robert Mugabe să uzurpeze puterea sunt constituționale", a estimat un tribunal din Harare, citat de televiziunea națională ZBC.
Acest tribunal a fost sesizat de doi cetățeni ai Zimbabwe, a precizat ZBC.
Armata a preluat controlul țării după destituirea vicepreședintelui de atunci Emmerson Mnangagwa. Odată cu plecarea forțată a acestuia, calea părea eliberată pentru prima doamnă a țării, Grace Mugabe, pentru ca, la momentul potrivit, aceasta să îi succeadă în funcție soțului său. Un scenariu inacceptabil pentru armată. După această lovitură de forță, șeful statului și-a pierdut rând pe rând susținătorii, inclusiv sprijinul partidului său, ZANU-PF.
Plasat în arest supravegheat la domiciliu, Robert Mugabe a rezistat mai multe zile presiunilor armatei, partidului său și străzii, înainte de a-și prezenta marți demisia, sub amenințarea unei proceduri de destituire a parlamentului.
După un scurt exil în Africa de Sud, Emmerson Mnangagwa a depus vineri jurământul în calitate de președinte al Zimbabwe. În discursul său de învestitură, el a promis că va redresa economia, va lupta împotriva corupției și că alegerile prevăzute să aibă loc în 2018 vor fi "libere și cinstite".
AGERPRES