Justiția din Ro lovește din nou!/Un polițist, pe cale să rămână cu bijuteriile de jumătate de milion de euro subtilizate acum 15 ani!
Un ofițer de poliție prins că a înlocuit cu sârme și lemne bijuterii în valoare de aproape jumătate de milion de euro a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție la 15 ani de la săvârșirea faptei, scrie ziare.com .
Instanța discută deja despre prescripția faptelor în condițiile în care judecătorii nici măcar n-au apucat să analizeze dosarul pe fond.
Marius-Paul Constantinescu, la data presupusei fapte ofițer de poliție în cadrul IPJ Constanța - Serviciul de Investigare a Fraudelor, a fost acuzat că în perioada 29.09.2007-11.12.2007, a înlocuit cu obiecte din piatră, lemn, sticlă, sârmă sub forma agrafelor de păr şi alte materiale comune bijuterii în valoare de 400.000 mii euro (14,661 kg).
Bijuteriile fuseseră luate în timpul unor percheziții făcute la un om de afaceri care deținea la acel moment case de amanet. Polițistul ar fi trebuit să ducă aceste obiecte valoroase la trezorerie, însă se pare că le-a depozitat în camera de corpuri delicate de unde ulterior le-a înlocuit cu gablonzuri.
Comisarul Constantinescu este în prezent pensionar, fiind trimis în judecată de către procurorii DNA Constanța abia în mai 2022. Dosarul a intrat în procedură de cameră preliminară, fază în care judecătorii analizează, printre altele, legalitatea probelor administrate de către procurori, fără a se pronunța asupra acuzațiilor existente în rechizitoriu.
Tribunalul Constanța a decis în noiembrie anul trecut că rechizitoriul este lovit de nulitate și restituit cauza la parchet. S-a pus problema că faptele de care este acuzat comisarul pensionar (abuz în serviciu) s-au prescris încă de acum mai bine de șase ani.
Totuși procurorii DNA au atacat această decizie la Curtea de Apel Constanța, instanță care le-a dat dreptate și a hotărât printr-o soluție definitivă începerea judecății, primul termen fiind stabilit în data de 20 iunie 2023. Astfel, ofițerul de poliție va fi judecat la mai bine de 16 ani de la săvârșirea faptelor.
Chiar dacă intervine prescripția răspunderii penale, deci inculpatul scapă de închisoare, acesta ar putea fi totuși obligat să achite prejudiciul.