Justiția din Ro a deraiat complet/Judecătorii CCR și-au dat hotărâre să fie singurii angajați care își decontează concediul de odihnă neefectuat

Justiția din Ro a deraiat complet/Judecătorii CCR și-au dat hotărâre să fie singurii angajați care își decontează concediul de odihnă neefectuat

Bugetarii speciali au găsit o nouă modalitate de a-și majora veniturile prin decontarea concediului de odihnă neefectuat. Este cazul personalului Curții Constituționale (CCR). În 2022, 12 angajați ai instituției nu și-au luat concediu de odihnă și au cerut ca acesta să fie plătit, arată o investigație PressHub.

Printre ei, Gheorghe Stan, membru al CCR, care a încasat anul trecut 59.823 de lei, aproape 12.000 de euro, pentru că nu a intrat în concediu de odihnă în 2023.

Cei 12 angajați au primit, în medie, câte 30.600 de lei brut, pentru că nu au plecat în concediu în 2022.

Codul Muncii, articolul 146, alineat 4 spune clar: „Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă”.

Cu toate acestea, judecătorul Stan este în continuare angajatul CCR și a primit compensații în bani pentru concediul neefectuat.

Ce spune articolul 90 din legea privind personalul CCR, adoptată în decembrie 2023, la care face referire răspunsul primit de Presshub în baza legii privind liberul acces la informațiile de interes public? „În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, va fi elaborat regulamentul care cuprinde, prin excepție de la prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, norme proprii privind durata, desfășurarea și compensarea concediilor judecătorilor și personalului Curții Constituționale”, se arată în document.

Altfel spus, angajații CCR nu se supun Codului Muncii, fiind exceptați printr-o altă lege.

Ei au propriul regulament privind concediile de odihnă, regulament votat de… plenul Curții Constituționale. Am găsit documentul, din care aflăm că judecătorii CCR beneficiază de un concediu de odihnă de 35 zile lucrătoare pe an.

Citește tot articolul pe PressHub.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii