Justiția din Italia a aprobat extrădarea lui Darius Vâlcov. Ce urmează

Justiția din Italia a aprobat extrădarea lui Darius Vâlcov. Ce urmează

Curtea de Apel din Napoli a dispus, joi, predarea lui Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, autorităţilor competente ale României.

Darius Vâlcov FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Darius Vâlcov FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

„Astăzi, Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Bogdan Vâlcov autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3 mai 2023 de către Tribunalul Bucureşti în dosarul penal referinţa 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentinţa 74 din 8 februarie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiaşi Înalte Curţi 38/2 mai 2023, pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani săvârşite în România în perioada 2009-2013”, a transmis Alina Gorghiu.

Darius Vâlcov, care a fugit din România înainte de condamnare, s-a predat, pe 24 mai, autorităților italiene, fiind dat în urmărire generală într-un dosar de trafic de influență și spălare de bani. Conform legislației italiene, a fost atrasă competența Curții de Apel Napoli. Instanța de executare italiană nu a dispus arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere.

„În cauză au fost invocate două argumente: legăturile persoanei solicitate cu statul italian, care ar fi justificat recunoașterea pedepsei și punerea sa în executare în Italia și condițiile de detenție din România, considerate necorespunzătoare. În dovedire, apărătorii persoanei solicitate au depus o serie de înscrisuri și rapoarte. Autoritățile române (instanța de executare, Administrația Națională a Penitenciarelor, magistratul român de legătură) au depus documente în dovedirea prezenței în România a lui Vâlcov (nefiind îndeplinită condiția șederii neîntrerupte în Italia în ultimii 5 ani) și informații detaliate privind condițiile de detenție”, arată Ministerul Justiției.

Darius Vâlcov , fost ministru al Finanțelor în perioada 14 decembrie 2014-15 martie 2015 în Guvernul Victor Ponta, dat în urmărire generală de Poliţia Română într-un dosar de trafic de influenţă şi spălare de bani, s-a predat în Italia pe 24 mai.

Vâlcov a fost condamnat definitiv, pe 2 mai, de un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, într-un dosar cunoscut sub numele de „Dosarul Tablourilor”. În cursul cercetării din respectivul dosar, procurorii au găsit peste 100 de opere de artă achiziţionate de Vâlcov prin interpuşi, unele fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru.

În același dosar, în care au pronunțat condamnarea de 6 ani, judecătorii au menţinut decizia de confiscare de la fostul ministru a sumei de 6,2 milioane de lei. Vâlcov a fost acuzat în două dosare penale aflate pe rolul instanţelor de un prejudiciu de aproape 3 milioane de euro şi are sechestru pe bani şi bunuri (printre care 3 lingouri de aur, 172 de tablouri şi piese de mobilier) în valoare de „doar” 2 milioane de euro.

De menționat că Darius Vâlcov nu s-a mai prezentat la ultimele termene de judecată, el plecând din țară.

Imediat după pronunțarea sentinței definitive, pe data de 3 mai, Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliţia Română, deoarece nu a fost găsit la domiciliu pentru a fi încarcerat. Deși pe site-ul Poliției, la rubrica „most wanted”, figura cu domiciliul în Slatina, judeţul Olt, Vâlcov era în Italia, unde își deschisese o firmă cu sediul la Milano.

Conform unei publicații din Napoli, Vâlcov s-a predat agenților de la secția de poliție locală din localitatea Portici.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

4 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet