Justiţia din Israel decide că refugiaţii ucraineni nu pot fi expulzaţi
Un tribunal din Israel a decis marţi că autorităţile israeliene nu pot expulza refugiaţii din Ucraina şi nu le pot solicita îndeplinirea unor condiţii prealabile, transmite AFP.
Foto: (c) ABIR SULTAN/EPA
În primă instanţă, Ministerul de Interne israelian nu a adoptat o conduită strictă faţă de fluxul de refugiaţi ucraineni; ulterior, însă, a cedat presiunii opiniei publice şi a criticilor tot mai vehemente, chiar din interiorul guvernului.
Duminică, ministrul de interne, Ayelet Shaked, membră a partidului naţionalist de dreapta Yamina, anunţase că nu se va mai impune nicio cotă pentru refugiaţii care au deja rude în Israel. Au rămas însă, potrivit presei israeliene, câteva sute de refugiaţi ucraineni vizaţi de expulzare, iar unii dintre aceştia au făcut apel, cu ajutorul ambasadei Ucrainei.
Foto: (c) ABIR SULTAN/EPA
Instanţa sesizată în această cauză a fost tribunalul districtual din Tel Aviv, unde o refugiată din Ucraina a reclamat intenţia Ministerului de Interne de a o expulza. Judecătorul Michal Agmon-Gonen a arătat în decizia de marţi că, "chiar dacă există temerea că ea s-ar putea stabili (în Israel - n. red.), având în vedere ororile războiului şi încercările prin care a trecut reclamanta, ca şi alţii aflaţi în aceeaşi situaţie, până la sosirea în Israel, nu este cazul să fie expulzată acum".
Magistratul a adăugat că "în ceea ce priveşte organizarea în prealabil a cererii (de primire în Israel - n. red.), această cerinţă pentru cei care fug din zonele din Ucraina unde au loc lupte nu este rezonabilă".
Foto: (c) ABIR SULTAN/EPA
După 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, au sosit în Israel peste 9.100 de ucraineni, arată datele Ministerului Imigraţiei israelian. Circa 5.600 dintre aceştia nu au dreptul de a imigra în Israel, unde pot obţine cetăţenia evreii, precum şi copiii şi nepoţii evreilor din alte ţări. AGERPRES