Justiția americană a desecretizat documentul în baza căruia FBI a percheziționat reședința lui Trump

Justiția americană a desecretizat documentul în baza căruia FBI a percheziționat reședința lui Trump

Documentul întocmit de FBI ca temei pentru percheziția reședinței lui Donald Trump de la Mar-o-Lago, recent desecretizat, anunță probleme pentru fostul președinte american, relatează Insider.

fbi donald trump 2 webp

Judecătorii au desecretizat documentul ce justifică percheziția de la Mar-o-Lago FOTO Arhivă

Vineri, un judecător federal a desecretizat o versiune redactată a acestui document elaborat de FBI, iar unii experții juridici citați de Insider afirmă că este o lovitură dură pentru fostul președinte Donald Trump.

Porțiunile acoperite cu benzi negre reprezintă informații despre martori, surse și metode folosite în investigație ce nu pot fi dezvăluite pentru că periclitează activitatea guvernului.

În document se arată că documentele găsite în subsolul reședinței din Florida a fostului președinte amerucan conțineau marcaje ale unor nivele diferite de secretizare și că astfel de documente conțin de regulă informații cruciale privind securitatea și apărarea națională.

Informații incriminatoare

Cu siguranță a existat un motiv probabil pentru a crede că fostul președinte a păstrat documente clasificate, încălcând legislația în vigoare, într-un loc care nu era securizat conform reglementărilor", a declarat pentru Insider David Weinstein, un fost procuror federal din Districtul Sudic din Florida.

"Acest lucru îi face mai mult rău decât îl ajută", a adăugat el.

Norm Eisen, fost procuror special pentru etică în timpul mandatului lui Barack Obama, a apreciat că "chiar și redactat documentul este absolut incriminator".

"Oamenii vor merge probabil la închisoare pentru acest comportament", a spus el.

Unii veterani din domeniul securității naționale au mers și mai departe, sugerând că s-ar putea deschide primul caz penal împotriva unui fost președinte american.

"Am văzut destul, oameni buni", a scris pe Twitter Bradley Moss, un avocat proeminent în domeniul securității naționale din Washington, DC. "Donald Trump va fi pus sub acuzare în chestiunea documentelor clasificate”.

Detalii cheie din documentul întocmit de FBI

Potrivit Arhivelor Naționale (NARA), cele 15 cutii de documente guvernamentale pe care Trump le-a predat în ianuarie conțineau "ziare, reviste, articole tipărite, fotografii, diverse, foi imprimate, notițe, corespondență prezidențială, documente personale și post-prezidențiale și "o mulțime de documente clasificate".

"Cea mai semnificativă preocupare" pentru NARA privea faptul că "înregistrările clasificate nu erau ordonate, fiind amestecate cu alte înregistrări și identificate în mod necorespunzător".

În cutii au fost găsite 184 de documente, dintre care 25 erau marcate „strict secrete”, 92 „secrete” și 67 „confidențiale”.

"Mai multe dintre documente conțineau ceea ce pare a fi note scrise de mână [de Trump]", se arată în declarația FBI.

Un număr considerabil de martori civili

Este demn de remarcat faptul că Departamentul de Justiție a dezvăluit într-o notă care însoțește documentul că păstrează sigilate părți din dosarele legate de percheziția de la Mar-a-Lago pentru a proteja un "număr considerabil de martori civili", notează Insider.

Barbara McQuade, fost procuror american pentru Districtul de Est din Michigan, a declarat pentru Insider că acest limbaj sugerează că "persoane din cadrul fostei administrații a lui Trump sau de la Mar-a-Lago furnizează informații FBI-ului".

În notă se mai precizează că guvernul are motive probabile să creadă "că a fost încălcată o lege care interzice obstrucționarea justiției" și că există un risc sporit de violență împotriva agenților FBI și a altor membri ai forțelor de ordine în urma percheziției de la Mar-a-Lago.

Ar putea exista suficiente probe pentru acuzare

Alan Dershowitz, avocatul conservator care l-a reprezentat pe Trump în procesul de punere sub acuzare din Senat, a declarat pentru Insider că "nu există nicio îndoială" că FBI a avut motive întemeiate pentru a percheziționa Mar-a-Lago.

El a adăugat că "s-ar putea să existe suficiente probe pentru o punere sub acuzare", dar nu crede că Trump va fi acuzat în cele din urmă, deoarece, în trecut, "oameni care au făcut lucruri similare nu au fost puși sub acuzare".

Dershowitz a prezis, de asemenea, că echipa juridică a lui Trump va încerca să susțină că acesta a declasificat toate documentele stocate la Mar-a-Lago, dar că o astfel de apărare "va trebui să se bazeze pe fapte".

McQuade, fostul procuror american, a subliniat că în declarația prezentată de FBI se precizează că unele dintre materialele clasificate pe care Trump le avea în posesia sa erau marcate ORCON, sau "originator controlled", ceea ce înseamnă că nu pot fi declasificate fără permisiunea agenției de unde provin.

Aceasta a subliniat că secțiunea E din Legea spionajului, una dintre cele trei legi pe care Trump este suspectat că le-a încălcat, consideră infracțiune reținerea oricăror documente guvernamentale referitoare la apărarea națională a SUA, indiferent de nivelul de clasificare:

Donald Trump e suspectat că a încălcat mai multe legi

O notă de subsol din declarația sub jurământ a FBI subliniază faptul că informațiile nu trebuie să fie în mod necesar clasificate pentru a intra sub incidența Legii spionajului.

Celelalte două legi federale pe care Trump este suspectat că le-a încălcat incriminează ascunderea, îndepărtarea și distrugerea de documente guvernamentale, de asemenea, indiferent de nivelul de clasificare.

El a remarcat că, în afară de faptul că legile pe care Trump este suspectat că le-a încălcat nu depind de clasificare, părțile redactate ar putea explica în detaliu de ce oficialii federali nu au crezut că pot avea încredere în avocații lui Trump atunci când aceștia au oferit asigurări că toate materialele clasificate au fost returnate guvernului.

În total, FBI a recuperat mai mult de două duzini de cutii de documente oficiale guvernamentale între ianuarie și luna aceasta, când au percheziționat Mar-a-Lago.

Judecătorul Bruce Reinhart a decis joi să facă publică declarația FBI-ului, o decizie în sine semnificativă, notează Insider.

În mod obișnuit, declarațiile sub jurământ nu sunt făcute publice până când nu sunt formulate acuzații oficiale în cadrul unei anchete. Dar foștii procurori spun că circumstanțele neobișnuite ale acestui caz, precum și interesul public intens în această chestiune, au cântărit probabil în favoarea desecretizării documentului.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri